22.10.2017 | Radomír Fukala | Zápas

Žižkov v závěru vybojoval tři body, výhru trefil střídající Stratil

Foto: František Borek (fkvz.cz)
Praha – Nedělní dopoledne patřilo na Žižkově fotbalu, na půdu Viktorie zavítal celek ze Znojma. Pro oba týmy to byl velmi důležitý zápas. Domácí by se v případě výhry dostali z dolních míst tabulky do klidného středu. Naopak Znojemští by stáhli náskok svých soupeřů v cestě za postupem. Nakonec mohou být spokojenější Pražané, kteří dokázali urvat vítězství těsně před koncem.
16' Čermák
87' Stratil
71' Javůrek
45' Kodeš
73' Jelínek
bez karet
Sestavy
K. Hrubeš – Šandera, Toml, V. Mareš, P. Hašek – Kodeš, M. Čermák – Bazal, Volek (69. Stratil), Engelmann (77. Galuška) – Jelínek (81. Musa)
Na lavičce: Řehák, Hurka, Pardubský
Trenér: Bohuslav Pilný
Veselý – Malár, Mezlík, Helísek, Cihlář – Lacko, Hladík (60. Štrombach), Javůrek, Njire (71. Čereda) – Šamánek, Růsek (71. Teplý)
Na lavičce: Koukal, Pospíšil, Machuča
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Houdek – Vlček, Pečenka • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 940

Komentář

A přitom do utkání vstoupili lépe hosté. Do první šance se hned ve 2. minutě dostal David Helísek, který ovšem brankáře Hrubeše překonat nedokázal. Poté se oba týmy snažily o vedoucí branku, ale větší šanci si nedokázaly vytvořit.

Vše změnila až 16. minuta, kdy si Marcel Čermák zpracoval míč na prsa a z levého rohu pokutového území parádní střelou na zadní tyč otevřel skóre zápasu.

O sedm minut později však mohlo být srovnáno. Matúš Lacko se zjevil na pravé straně velkého čtverce tváří v tvář Hrubešovi. V největší šanci Znojma však selhal a brankář Hrubeš si připsal výborný zákrok. Do konce první půle si ani jeden z celků nedokázal vytvořit další brankovou příležitost, a tak jediným vzrušení byla žlutá karta domácího Kodeše. Nedlouho poté sudí Houdek první poločas ukončil.

Ve druhé pětačtyřicetiminutovce si museli fanoušci počkat na větší vzrušení až do 62. minuty. Vojtěch Engelmann zakončoval akci svého týmu střelou z hranice velkého vápna. Ke smůle domácích však trefil prostor, kde byl připraven gólman Veselý, jenž míč dokázal vyrazit.

Znojmo se dočkalo vyrovnání v 76. minutě. Hosté šikovně kombinovali v šestnáctce soupeře a jejich akci zakončoval na zadní tyči Jan Javůrek. Ten se parádně položil do přihrávky a hlavou poslal míč do sítě.

Moravský tým následně převzal aktivitu, ale další gól se mu nepodařilo vstřelit. Když už to vypadalo, že utkání skončí remízou, dostali se do útoku domácí. Z pravé strany přišla přihrávka před bránu, kterou hosté ve skluzu odvrátili pouze k Lukáši Stratilovi, jenž z prostoru mezi malým vápnem a penaltou chladnokrevně uklidil míč za brankovou čáru. Moravané se poté ještě snažili ze závěrečného tlaku něco vytěžit, ale do větší možnosti se již nedostali. Po závěrečném hvizdu tedy mohla propuknout žižkovská radost ze zisku tří bodů.