19.11.2017 | Lukáš Švéda | Zápas

Sokolov porazil Vítkovice 1:0 gólem z posledních vteřin, hrdinou se stal Mráz

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Sokolov – Posledním duelem 15. kola bylo střetnutí dvou celků z dolní poloviny tabulky. Na západě Čech přivítal Baník Vítkovice. V nepříznivém počasí sledovali diváci po většinu utkání převahu sokolovských fotbalistů, kterým se ovšem nedařilo Květona překonat. Zápas spěl do remízového konce, když v posledních vteřinách zápasu zaúřadoval stoper Peter Mráz a pěknou hlavičkou zajistil domácím zasloužené tři body.
90' Mráz
bez branek
52' Končal
55' Ševčík
76' Glaser
30' Twardzik
58' Matěj
Sestavy
Belaň – Strada, O. Ševčík, Mráz, Končal – Machek, Glaser – Kosak, Jakub Dvořák II. (75. Hlavatý), Provod (46. Čermák) – A. Ševčík (61. F. Dvořák)
Na lavičce: Bolek, Tůma, Přeučil
Trenér: Vítězslav Hejret, Pavel Horváth
Květon – Cverna, Mikula, Dramé, Hýbl – Kučera (65. Mišinský), Motyčka (79. Kotouč), Twardzik, Vasiljev, Matěj – Mrázek (75. Ožvolda)
Na lavičce: Nemrava, Prajza, Bzirský, Szotkowski
Trenér: Ludevít Grmela
Rozhodčí: Ginzel – Vlček, Vít • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 651

Komentář

Do utkání mohli jít v lepší pohodě baníkovci, kteří drželi třízápasovou sérii bez porážky a bez inkasované branky. To hosté přijížděli s dvěma porážkami v řadě. A v úvodu utkání to bylo znát. Už po několika desítkách vteřin mohl vítkovickou branku ohrozit z přímého kopu Kosak, ale jeho technický pokus vyhlavičkoval u tyče Hýbl. V 11. minutě se Baníku povedl rychlý útok. Kosak vyslal dopředu Adama Ševčíka, ten přesným centrem oslovil nabíhajícího Glasera, jenže sokolovský kapitán zamířil hlavou pouze nad bránu. Po necelých dvaceti minutách přišla na řadu neplánovaná přestávka, když se jednomu z asistentů rozbil praporek a muselo se čekat na náhradní.

Střelecké pokusy vítkovických hráčů byly většinou hodně nepřesné. Výjimkou byla dělovka Twardzika z 23. minuty, ale ani tento pokus se mezi tři tyče nevešel, i když mu moc nechybělo. Na opačné straně se mohl střelecky prosadit Glaser, jeho nadějný pokus zablokoval Vasiljev. Ve 35. minutě rozehráli domácí standardku nakrátko, Glaserův zakroucený centr se snesl na hlavu Mráze, ale ten stoprocentní šanci zahodil, když mířil pouze vedle. Do šaten se tak šlo za stavu 0:0.

Po změně stran to byli opět baníkovci, kdo byl aktivnější, častěji kombinoval, jenže v útoku se ne a ne prosadit. Už po necelých dvou minutách hry utekl po levé straně Končal, naservíroval míč u přední tyče Kosakovi, který poslal balón nad břevno. Poté byl ve dvou velkých šancí v rozmezí několika vteřin stoper Sokolova Ondřej Ševčík, ale ani on Květona nepřekonal. V 54. minutě mohli otevřít skóre hosté, když Matěj dostal ideální přihrávku do střelecké pozice, ale vítkovický záložník pak trefil jen spoluhráče Mrázka.

Bojovné utkání se v dalších minutách neslo stále ve stejném duchu – Baník tlačil, Vítkovice se úspěšně bránily. Rozkouskovanou pasáž hry vinou žlutých karet a střídání mohl utnout domácí stoper Mráz, kterému v 83. minutě připravil jasnou gólovku František Dvořák, jenže baníkovský obránce nepochopitelně prázdnou bránu přestřelil. Už se zdálo, že oba týmy si rozdělí po bodu, když si v 90. minutě naskočil na rohový kop Peter Mráz a své předchozí zaváhání napravil. Jeho hlavička se od břevna odrazila za bezmocného Květona a sokolovský stadion propukl v radost.

Nastavený čas již hostům vyrovnání nepřinesl, a tak Sokolov potřetí z posledních čtyř zápasů zvítězil 1:0. Navíc se vyhoupl do horní poloviny tabulky, to Vítkovice si na cestu domů přes celou republiku přibalily v jejich posledním utkání podzimu třetí porážku za sebou.