17.11.2017 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Souboj ze dna tabulky: Ústí nad Labem nestačilo na Frýdek-Místek

Foto: mfkfm.cz
Ústí nad Labem – Ve sváteční pátek nastoupil ústecký celek pod vedením Aleše Křečka a Juraje Šimurky k poslednímu podzimnímu domácímu utkání proti Frýdku-Místku, který do té doby nevstřelil branku již 442 minuty. V souboji předposledního s posledním týmem soutěžní tabulky byli úspěšnější hosté, kteří se zásluhou Petra Literáka dotáhli v tabulce na rozdíl jediného bodu. Kapitán Frýdku-Místku o výhře svého týmu rozhodl v 86. minutě.
bez branek
85' Literák
85' Jindráček
55' Buček
90' Švrček
90' Velička
Sestavy
Kotěra – M. Richter, Pimpara, L. Vaněk (73. Matějka), Šnirc – M. Zeman, P. Pilík, J. Peterka, D. Richter (46. D. Procházka), Leibl (46. Miskovič) – Jindráček
Na lavičce: Tvrdoň, Gilián, Martykán, Kacafírek
Trenér: Aleš Křeček, Juraj Šimurka
Buček – Švrček, Literák, Pielorz, Slaninka – Biolek (90+1. Grussmann), Šumský (65. Velička), Willwéber (84. Krčula), Chvěja – Varadi, Ondráček
Na lavičce: Mihálek, Bilič, Jovovič, Fukala
Trenér: Josef Petřík st.
Rozhodčí: Dubravský – Kubec, Vlasjuk • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 508

Komentář

Do prvního poločasu vstoupily oba celky vlažně, až v jedenácté minutě promáchl Pavel Pilík v přebrankovém prostoru nabízenou přihrávku od Michala Zemana. Za pět minut se do menší brankové příležitosti dostali hosté, když Adam Varadi z malého vápna těsně minul. Další zajímavé akce úvodní pětačtyřicetiminutovka nenabídla.

Se hrou v první půli nebyl spokojen realizační tým Ústí nad Labem, který po přestávce udělal dvě změny v sestavě. V padesáté čtvrté minutě mohl úřadovat střídající Daniel Procházka, jenž z dobré střelecké pozice trefil boční síť. O dvě minuty později vybídl Martin Jindráček ke skórování Jiřího Miskoviče, ale ani druhý čerstvý hráč na hrací ploše nezakončil podle svých představ.

V minutě šedesáté deváté naopak stálo při Armě velké štěstí, kdy pokus Bohdana Veličky vyrazil Jakub Kotěra přímo k nohám Adama Ondráčka, který v téměř tutové šanci trestuhodně zamířil nad. V osmdesáté šesté minutě již mohl Frýdek-Místek slavit, když po centru Martina Slaninky z přímého volného kopu nedal domácímu brankáři šanci kapitán hostů Petr Literák

Ze závěrečného tlaku se domácím zvrátit výsledek již nezdařilo, nepomohla k tomu ani „power-play“, kdy se Jakub Kotěra zapojil do ofenzivy v útočném velkém vápně. Ústí nad Labem nenavázalo na obrat na hřišti Olympie Praha, Frýdek-Místek si připisuje do tabulky druhou výhru v letošním ročníku.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): "Příčin porážek bylo více. My se připravovali na utkání, věděli jsme, s čím Frýdek-Místek přijede a že bude bojovat a nechá na hřišti všechno. Byl to pro oba týmy extrémně důležitý zápas, který my ale nezvládli z toho důvodu, že jsme si vytvořili málo brankových příležitostí. Na můj vkus jsme soupeře měli dostat pod tlak mnohem více. Někteří hráči nepodali takový výkon, jaký bychom si představovali. Tato utkání se musí hrát tak, že k fotbalovosti se přidá absolutní bojovnost a nasazení. Soupeř nás ztrestal ze standardní situace, kterou jsme neuhlídali. Je to hrubá individuální chyba. O přestávce jsme důrazně hráčům vysvětlili, že takto si nasazení nepředstavujeme a musíme přidat. Dvojstřídáním jsme chtěli hru oživit, druhá půle byla podle mého názoru přímočařejší, rychlejší, jednodušší, a kdyby Daniel Procházka proměnil svou šanci, mohli jsme slavit. Paradoxně se nám možná bude hrát venku lépe, ale v pátek jsme chtěli Frýdek-Místek odstřihnout a přitlačit se k týmům v tabulce před námi. Budeme muset bojovat a je pravděpodobné, že to bude boj o život do posledního kola na jaře. Jsme v situaci, která není jednoduchá a potřebujeme do kádru přivést nějaké hráče, to si všichni uvědomujeme. Na druhou stranu tým svou kvalitu má, kostra týmu je kvalitní, ale určité oživení je třeba."

Josef Petřík st. (MFK Frýdek-Místek): "V hodně důležitém zápase jsme nechtěli ztratit kontakt s týmy ze spodní části tabulky, pracujeme intenzivně na tom, aby se mužstvo zvedlo. Říkal jsem hráčům, že odměna jednou musí přijít. My měli utkání, která jsme remizovali nebo prohráli o gól. Bylo pro nás složité trénovat, makat a přitom odměna v podobě bodů nepřicházela. Touto výhrou jsme se v tabulce přiblížili a podzim zakončíme těžkým duelem s Pardubicemi. Věřím, že je to jen začátek, přes zimu uděláme spoustu práce, abychom byli silnější a pro Frýdek-Místek Fortuna národní ligu zachránili. Klíčem k vítězství byl bojovný a kolektivní výkon celého mužstva. V zápase bylo spoustu soubojů a faulů, my vše přežili, nakonec po standardní situaci rozhodl náš kapitán."