11.03.2018 | Lukáš Švéda | Zápas

Opava veze ze Sokolova tři body za suverénní vítězství a vrací se na první příčku

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Sokolov – Na západě Čech se před kamerami České televize zrodilo další vítězství opavského kandidáta na postup. Slezané se po výhře 3:0 vrátili do čela soutěže a nutno dodat, že naprosto oprávněně. Domácí celek prakticky po celé utkání přehrávali a v šestnáctce soupeře si počínali daleko efektivněji než baníkovci, kteří navíc postrádali řadu klíčových hráčů.
bez branek
10' Jurečka
54' Kuzmanovič
74' Kuzmanovič
48' Machek
65' Čihák
28' Puškáč
48' Jursa
Sestavy
Bolek – Mejdr, O. Ševčík, Mráz, Končal – Machek, Jakub Dvořák II. (64. Čihák) – Rychnovský (60. Strada), Hlavatý, Kosak – A. Ševčík (25. Vávra)
Na lavičce: Belaň, Čermák, Fišer
Trenér: Vítězslav Hejret, Pavel Horváth
Šrom – Simerský, Svozil, Žídek – Kayamba (87. Janetzký), Jursa, Schaffartzik, Kuzmanović, Zapalač – Puškáč (72. Smola), Jurečka (81. Hrabina)
Na lavičce: Lasák, Helebrand, Stříž, Zavadil
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Hrubeš – Blažej, Hock, Rejžek • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 780

Komentář

Sokolovští trenéři museli před utkáním řešit řadu rébusů, především postrádali několik zkušenějších fotbalistů, zejména Glasera s Přeučilem. To opavský kouč řešil příjemnější problémy, například kterého z ofenzivních hráčů posadí na lavičku. Hosté nastoupili v plné síle a na hřišti to bylo znát.

První náznak šance měl domácí Adam Ševčík, ale nastřelil jen protihráče. Sokolovští kopali jako první i roh, jenže ani z něj nedokázali udeřit. A jak se šance proměňují, jim ukázali hosté. Žídek v 10. minutě odcentroval z levé strany přesně do prostoru, kam si nabíhal Václav Jurečka, který v běhu usměrnil míč mimo Bolkův dosah – 0:1. Ve 22. minutě se do výhodné pozice dostal opět Adam Ševčík, ale i tento pokus mu byl zablokován. Z dorážky se pak neprosadili ani Rychnovský s Dvořákem.

Adam Ševčík si při zakončení zranil kotník a Baník musel postrádat dalšího útočníka. Opavští fotbalisté v průběhu prvního poločasu častěji kontrolovali balón a hrálo se spíše na sokolovské polovině. Další šance SFC přišla ve 34. minutě, kdy na Bolka uháněl Puškáč, jenže sokolovský brankář vytasil skvělý zákrok. Čtyři minuty před poločasem mohl srovnat Rychnovský, kterému míč před bránu vrátil Mejdr, ale domácí hráč střílel jen vedle tyče.

Po změně stran chtěl Baník náskok favorita duelu dohnat. To se málem v 52. minutě povedlo Mrázovi, jenž po centru Mejdra poslal hlavou míč do tyče! Osud utkání zřejmě rozhodla druhá opavská branka. Běžela 54. minuta, když Bolek vyrazil hlavičku po rohovém kopu jen před sebe, kde se nachomýtl Nemanja Kuzmanović a dorážkou zvýšil na 2:0.

Po necelé hodině hry se blýskl Bolek, když vytěsnil parádní přímý kop z kopačky Jursy. Hostující Opava hrála ve velké pohodě, domácí Baník naopak příliš nestíhal, a šance tak přibývaly na straně Slezanů. Velkou možnost spálil Schaffartzik, povedenou ránu předvedl Simerský, ale jak se střílí branky, ukázal až Nemanja Kuzmanović. Opavský kapitán v 74. minutě prošel středem hřiště, vypálil a přesně umístěný pokus zaplul k levé tyči. Ve zbytku utkání už se síly na hřišti příliš nezměnily, a tak si Opava veze ze Sokolova zasloužené tři body.

Ohlasy trenérů

Pavel Horváth (FK Baník Sokolov): „Opava hraje o postup, to bylo samozřejmě vidět. Na soupeře jsme byli připraveni. Zasáhla nám do toho i zranění, výsledek je ale jednoznačný. První gól byl nepříjemný, druhý už to rozhodl. Bylo to pro nás těžké, kluci ztratili sebevědomí. Nevyšlo nám v podstatě vůbec nic. Doufám, že jsme si to dnes vybrali a příště už to bude lepší.“

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): „Jsem spokojen s tím, že jsme do jarní části vstoupili vítězně v takto těžkém utkání. Zápas na náročném terénu jsme zvládli výborně, domácí jsme až na jednu situaci k ničemu nepustili a zaslouženě jsme si došli pro tři body. Důležitý byl první gól, po něm jsme se uklidnili, vstup jsme totiž neměli úplně jednoduchý. Poté už jsem ale na hráčích viděl, že ví, co chtějí, a podle toho se na hřišti chovali.“