08.05.2018 | Tomáš Secký | Zápas

Příbram ovládla dohrávku ve Varnsdorfu, Severočechům nasázela pět branek

Foto: fkpribram.cz
Varnsdorf – Odložená dohrávka 19. kola mezi Varnsdorfem a Příbramí se stala jasnou kořistí hostujícího favorita. Domácí fotbalisté, jenž se vůbec poprvé představili na svém stadionu před televizními kamerami, šli sice hned ve druhé minutě do vedení, hosté ale pěti góly zápas otočili a odvezli si domů přesvědčivé vítězství 5:2.
2' Dordič
62' Durděvič
29' Kodr
45' Květ
63' Slepička
66' Fantiš
76' Matoušek
44' Kozma
47' Bílek
64' Kocourek
88' Rudnytskyy
62' Soldát
87' Kodr
Sestavy
Porcal – Bílek, Zieris, Kouřil, Rudnytskyy – Durdević, Zbrožek, Kocourek, Dordić (68. Ondráček) – Kozma (59. Barac), Klobása (75. Šup)
Na lavičce: Samoel, Chlumecký, Bláha, Šulc
Trenér: Zdenko Frťala
Boháč – Skácel, Kodr, Tregler, Květ – Hlúpik (80. Antwi), Kilián, Fantiš (74. Grajciar), Soldát – Matoušek, Ayong (60. Slepička)
Na lavičce: Švenger, Vávra, Schwendt
Trenér: Josef Csaplár
Rozhodčí: Machálek – Hock, Šimáček, Dubravský • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 754

Komentář

V dohrávce devatenáctého kola Fortuna národní ligy šlo oběma týmům o hodně. Domácí FK Varnsdorf se snaží odskočit týmům ze spodní části tabulky, aby se tak vyhnul bojům o záchranu. Na druhé straně si Příbram, která byla před utkáním na druhém místě tabulky, chce zajistit postup do nejvyšší fotbalové soutěže. Té ale na paty šlapou Hradec Králové a Pardubice.

Varnsdorf na domácí půdě, jak je jeho zvykem, doslova vlétl na svého soupeře hned od úvodní minuty. A hned první útočná akce skončila brankou. Rychle rozehranou standardní situaci zatáhl po lajně Durděvič a vzdušným míčem na střed pokutového území našel volného Bojana Dordiče, který tak otevřel skóre úterního utkání.

Příbram posléze vyrovnala hru, ba dokonce měla ze hry více. Většina jejich pokusů ale končila postavením v ofsajdu. Jen za první poločas to bylo šestkrát. Ve 13. minutě vybojoval Kilián míč pro Soldáta, který centroval před Porcala. Odražený míč chtěl uklidit tvrdou střelou Květ, jeho pokus se ale otřel pouze o boční síť. K vyrovnání došlo ve 28. minutě, kdy hosté využili rohový kop. Centrovaný balon do pokutového území našel nabíhajícího Karla Soldáta, jenž hlavou překonal Porcala. 

Vedoucí branku vstřelila Příbram ve 45. minutě poté, co Hlúpik centroval do vápna, kde Fantiš přiklepl míč Romanu Květovi, jenž tvrdou střelou k tyči zvýšil na 2:1. 

Začátek druhého poločasu byl v režii Příbrami, která mohla jít do dvoubrankového vedení. Květ se na hranici vápna zbavil domácího obránce a vyslal centr do vápna, jenž nakonec skončil na břevnu. V 61. minutě se Varnsdorf dočkal vyrovnání. Barac vybídl na lajně Dordiče, který v pádu přesně odcentroval před Boháče, kde se prosadil nejlepší střelec domácích Fahrudin Durděvič

Hosty ale vyrovnávací branka nezaskočila. Hned z rozehrávky vyslal Kodr centr za obranu, kde jej Hlúpik posunul na střídajícího Miroslava Slepičku, jenž se zakončením neměl problém. Zaskočené domácí překvapila Příbram v 65. minutě. Matoušek rozehrával rohový kop a následnou skrumáž před Porcalem nejlépe vyřešil Antonín Fantiš, který míč uklidil do sítě.

Byť se Varnsdorf snažil s výsledkem ještě něco udělat, finální rána přišla v 76. minutě. Střídající Grajciar vybídl krásným centrem za obranu Jana Matouška, který obešel domácího obránce a osamocen před Porcalem se nemýlil. Příbram po zbytek utkání kontrolovala hru a Varnsdorf k ničemu nepustila. Zajistila si tak druhé místo v tabulce s jednapadesáti body, zatímco Varnsdorf zůstává třináctý s náskokem jednoho bodu před Frýdkem-Místkem.

Ohlasy trenérů

Zdenko Frťala (FK Varnsdorf): "Podařilo se nám vyrovnat, pak jsme ale nezvládli dvě gólové situace. Příbram má rozdílové hráče, kteří umí proměňovat šance. To, co jim nevyšlo v předešlých zápasech, dnes bohužel napravili. Kluci se ale nemají za co stydět. Musíme zvednout hlavy, čekají nás poslední čtyři kola."

Josef Csaplár (1.FK Příbram): "Předvedli jsem fotbal, na který se dalo koukat. Nebyla to od nás žádná nakopávaná nebo bráněná. Věděli jsme, kde má Varnsdorf sílu a kde slabá místa. Oproti jiným zápasům jsme byli efektivní v koncovce. Hra byla kvalitní a aktivní."