31.03.2018 | Martin Pištora | Zápas

Příbram ukončila jarní neporazitelnost Žižkova a upevnila si postupovou pozici

Foto: fkpribram.cz
Příbram – Dvacáté kolo Fortuna národní ligy proti sobě svedlo dva exligové celky. Příbram, která se nachází na druhé příčce, byla v utkání proti Žižkovu aktivnějším týmem a i přes brankově vyrovnanou první polovinu zápas zvládla a dotáhla jej do vítězného konce. Hosté sázeli na zabezpečenou obranu a vysoké míče, moc šancí si ale vypracovat nedokázali. Příbram vyhrála 4:2.
26' Květ
64' Grajciar
70' Matoušek
88' Slepička
24' Štípek
87' Musa
bez karet
12' Pavlata
19' Kuchta
Sestavy
Boháč – Skácel, Kodr, Tregler, Průcha – Grajciar, Květ – Matoušek (89. Antwi), Hlúpik (79. Soldát), Fantiš – Ayong (60. Slepička)
Na lavičce: Švenger, Kilián, Ric, Jandera
Trenér: Josef Csaplár
K. Hrubeš – Košťál, Pardubský, V. Mareš, Urbanec – Štípek, Podrazký (55. M. Čermák), Pavlata (82. Frimmel), Kuchta (73. Musa) – Dressler, Batioja
Na lavičce: Soukup, Hašek, Toml, Trávníček
Trenér: Bohuslav Pilný
Rozhodčí: Proske – Melichar, Vít • Stadion: Stadion Na Litavce • Diváci: 1187

Komentář

Příbram začala utkání aktivněji a držela míč na svých kopačkách. Hostující Viktorie Žižkov čekala na své polovině na šance, které nepřicházely. Do první možnosti se tak dostal domácí střelec Karsten Ayong, který postupoval sám na branku z pravé strany a svou prudkou ránu vyslal směrem na zadní tyč, kam se dokázal dostat brankář Hrubeš a ránu vytěsnit na rohový kop. Podobná šance byla k vidění od Filipa Hlúpika, který stejně jako před ním Ayong měl před sebou brankáře Hrubeše, ale brankář Viktorie svůj zákrok zvládl. V brance neskončila ni následná dorážka Fantiše.

Po těchto šancích by se zdálo, že týmem, který vstřelí první branku, bude Příbram, ale opak byl pravdou. Od vlastní branky vykopl Hrubeš, našel přímo hlavu Kuchty, který jen prodloužil na svého spoluhráče Davida Štípka a ten se technickou střelou nemohl mýlit.

Mírně opařená Příbram se nevzdala a zatlačila svého soupeře do defenzivy. Šance Aonga, střela Hlúpika a následná dorážka Romana Květa do prázdné branky znamenala srovnání na 1:1. Brankář Hrubeš se při této šanci snažil, ale na třetí dorážku již nestačil. Před koncem poločasu předvedl další dobrý zákrok brankář hostí, když vytlačil na rohový kop střelu ze standardní situace v podání domácího kapitána Grajciara, která směřovala pod břevno. 

Také druhý poločas začal velkým tlakem domácích. Příbram byla aktivnějším týmem a svou kombinační hrou svého soupeře přehrávala, ale do první šance se dostal Štípek, který využil zaváhání Fantiše a po centru z pravé strany se ocitl v dobré palebné pozici, jenže svou střelou brankáře Boháče překonat nedokázal. Prakticky okamžitě přišla odpověď na druhé straně. Po faulu na polovině hřiště přišel centrovaný míč do pokutového území Žižkova a hlavička Košťála na vlastní branku, kterou reflexivně vyrazil na břevno Hrubeš. Dorážka Skácela směřovala doprostřed branky a brankář hostí míč dokázal zachytit.

Vedoucí branku vymyslel Matoušek, když po sólu na pravé straně předložil míč Peteru Grajciarovi do výborné pozice a střelec jeho kalibru se nemohl mýlit. Střelou na zadní propálil svého soka v brance Žižkova a Příbram vedla. Také ve třetí brance měl prsty čerstvý reprezentant do jednadvaceti let Jan Matoušek. Jeho typický průnik po pravé straně se tentokrát rozhodl zakončit sám, i když vedle sebe měl dobře postavené spoluhráče. Jeho střela však skončila v síti, a proto byl za hrdinu, který poslal Příbram do vedení 3:1.

Po třetí brance se Příbram zatáhla podobně jako v zápase s Táborskem a bránila dvoubrankový výsledek. Viktoria Žižkov měla míč na svých kopačkách a snažila se utkání svému hostiteli znepříjemnit. Zdramatizování zápasu přišlo po další mírné chybě domácí obrany. Střídající chorvatský útočník Petar Musa se dostal k sólu sám na branku a to také zakončil pod padajícím brankářem Boháčem. Snížení bylo na světě.

Definitivní tečku za zápasem udělal domácí Miroslav Slepička, který se dokázal trefit ve druhém zápase po návratu do Příbrami. Po dlouhém pasu dokázal skvěle obejít vyběhnuvšího brankáře Hrubeše a sám zakončit, i přestože na druhé straně mu nabíhal dobře postavený spoluhráč Matoušek.

Příbram tak zvládla další domácí utkání a drží si druhou postupovou příčku. Touto výhrou si navíc zvýšila náskok na třetí Třinec, který má odehrán o zápas více. Žižkov naopak poprvé na jaře ztratil a je na desáté pozici Fortuna národní ligy.

Ohlasy trenérů

Josef Csaplár (1.FK Příbram): "Myslím si, i podle statistických ukazatelů, že jsme vyhráli zaslouženě. Naší pomyslnou Achillovou patou je ale pořád zakončování. Skóre mohlo být na naší straně mnohem větší. Jinak jsme ale věděli, jak na tom letos Viktorka je, proto jsme se před zápasem mnohem více věnovali rozboru, věděli jsme o ní prakticky všechno. Znám trenéra Pilného z liberecké štace, takže jsem si byl jist, že se nemáme čím překvapit." (fkvz.cz)

Bohuslav Pilný (FK Viktoria Žižkov): "Hráli jsme jednoznačně s nejsilnějším týmem, jakého jsme dosud ve druhé lize potkali. Škoda, že jsme o úvodní vedení tak rychle přišli. I tak jsme za stavu 3:1 pořád chtěli hrát a také proto jsme zápas snížením na kontaktní branku v závěru ještě zdramatizovali. Pak už to bylo vabank a to prostě může někdy končit tak jako dnes – inkasováním dalšího gólu. Každopádně jsme se vrátili na zem, z porážky se musíme co nejdřív probrat a jedeme dál. (fkvz.cz)