01.04.2018 | Libor Štěpán | Zápas

Vítkovice ubránily důležité vítězství a drží se mimo sestupové pozice

Foto: mfkv.cz
Ostrava – Pro vývoj bojů o záchranu hodně důležité utkání se odehrálo v rámci 20. kola Fortuna národní ligy ve Vítkovicích. Vzhledem k dalším výsledkům domácí nutně potřebovali porazit Varnsdorf, pro který to byla jarní premiéra v ostrém zápase. Nebylo to ale na něm příliš znát. Do prvního poločasu vstoupil o něco lépe, jenže z první střely na branku dostal gól a přes chvílemi až drtivý tlak ve zbylých 55 minutách skórovat nedokázal. Pro Severočechy poněkud smolná porážka před nahuštěným dubnovým programem. Domácím hrdinou se stal Libor Žondra.
35' Žondra
bez branek
45' Mikula
70' Dramé
72' Twardzik
74' Mišinský
86' Žondra
90' Chmiel
30' Kozma
Sestavy
Chmiel – Prajza, Mikula, Dramé, Hýbl – Pašek, Motyčka, Twardzik (88. Tkáč), Kučera (67. Ožvolda) – Mišinský (78. Urbančok) – Žondra
Na lavičce: Květon, Cverna, Bzirský, Mrázek
Trenér: Ludevít Grmela
Porcal – Zbrožek, Zieris, Kouřil, Chlumecký – Rudnytskyy, Kozma, Bláha (62. Barac), Dordić (78. Kocourek) – Šup (58. Klobása), Durdević
Na lavičce: Samoel, Bílek, Ondráček, Šulc
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Ginzel – Vodrážka, M. Novák • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 439

Komentář

Hodně opatrný začátek narušil pouze přímý kop hostujícího Durdeviće z 20 metrů, který jen těsně minul levou šibenici domácí branky. Jinak byly první minuty poněkud rozhárané a nepřesné. Zdálo se, že herní kvalita je více na straně Varnsdorfu, ale dlouhou dobu se na hřišti nic zvláštního nedělo. Až téměř po 20 minutách hry se do nadějné pozice probojovával po chybě Hýbla ukrajinský záložník ve službách Varnsdorfu Rudnytskyy, ale na poslední chvíli ho zakřižoval Dramé. Poté se začali osmělovat i domácí hráči a následujících 15 minut byli aktivnější než soupeř. První nadějnou příležitost měl na hlavě po Kučerově centru Pašek, ale místo trknutí na branku míč pouze lízl.

Přesto právě vzduchem vedla cesta Vítkovic k úspěchu. Centr po rozehraném rohu se snesl přesně do míst, kde čekal vysoký Libor Žondra, jehož hlavička ve 34. minutě přeletěla bezmocného Porcala a zapadla do sítě. Vytáhlý útočník se prosadil po zimním příchodu do Ostravy podruhé ve druhém zápase. Vzápětí hlavičkoval v těžké pozici také Mišinský.

Inkasovaný gól ale hosty nijak neotřásl, paradoxně je vyburcoval k větší aktivitě a až do přestávky, s výjimkou zmíněné Mišinského hlavičky, útočili prakticky pouze oni. Dlouho bez výsledku, až v nastavení přišly velké šance. Nejprve do vápna pronikal z levé strany Dordić a přihrávku napříč malým vápnem, ani následný odražený míč nedokázal nikdo z hráčů ve žlutých dresech zasáhnout. Vzápětí po vhazování byl 8 metrů od branky nehlídaný Šup, střílel z první v otočce, ale levačkou míč pouze posunul dál do prostoru.

Zdálo by se, že zmíněné situace byly pro Vítkovice dostatečným varováním, návrat po změně stran se ale nesl ve znamení pokračující domácí pasivity. Severočeši vtrhli na hřiště jako velká voda a okamžitě se usadili na útočné polovině, kde se hrálo prakticky celých 45 minut. Jenže dlouho si nemohli vypracovat gólovou příležitost, chyběl jim moment překvapení, trochu kreativity ve finální fázi. Mnoho centrů a přihrávek ze stran zlikvidovali domácí obránci, mezi kterými hrál prim v tomto utkání pozičně fantastický čahoun Dramé. Domácí hrozili jen z ojedinělých protiútoků, které ale obvykle vyzněly do ztracena. Jedinou výjimkou byla akce po hodině hry, kterou ale poněkud zbrkle zakončil z 25 metrů Twardzik střelou po zemi do středu branky.

Až v poslední čtvrthodině měli hosté jasné šance. V té první se zjevil bosenský záložník Dordić, ke kterému propadl centr z levé strany, ale do jeho rány z první na poslední chvíli skočil Hýbl. Při další akci se Zbrožek lehce ukopl při centru, který ale mířil přímo do branky a Chmiel srážel míč na rohový kop, ze kterého měl na hlavě jasné vyrovnání Kozma, jenž v 78. minutě zcela osamocen na malém vápně prudkým trknutím trestuhodně přestřelil.

V závěrečných minutách Varnsdorf ještě více otevřel hru, ale domácí hráči začali lépe narušovat kombinaci a vzniklo z toho několik hodně nebezpečných brejků. Navýšit náskok mohl zejména Urbančok, kterému posunul Twardzik z vlastní střelecké pozice míč před poloprázdnou branku, jenže střídající hráč v 84. minutě selhal podobně neuvěřitelně, jako před ním na druhé straně Kozma. Vzápětí v dalším rychlém kontru mohl uklidnit Vítkovice Pašek, ale zblízka Porcala neprostřelil. Strachovat se tak musely až do samotného konce, vyšperkovaného čtyřminutovým nastavením, ve kterém se dostali hosté ke dvěma zakončením, ale nepříliš nebezpečnou střelu zpoza vápna Chmiel pohodlně chytil a hlavičkující Zieris obloučkem branku přehodil.

Varnsdorf z výrazné převahy vyrovnat nedokázal. Ačkoliv má další 3 zápasy k dobru, pohled na tabulku mu říká, že si v následujícím nahuštěném programu nemůže dovolit často zaváhat. Vítkovičtí vyhráli poprvé od konce října a dali nejlepší dárek k 35. narozeninám svému kapitánovi Davidu Mikulovi, který odehrál celý zápas se zlomeným nosem.

Ohlasy trenérů

Ludevít Grmela (MFK Vítkovice): "Vítězství se rodilo těžce. Bylo to nepříjemné tím, že Varnsdorf dosud neodehrál žádný zápas a neměli jsme z čeho vycházet. V uvozovkách neznámý soupeř. Do zápasu jsme vstoupili dobře. Zpočátku to byla oťukávaná, ale myslím si, že poté jsme převzali otěže my. Z výborně sehrané standardky jsme se dostali do vedení a poločas jsme vyhráli zaslouženě. Ve druhé půli byli hosté určitě silnější na míči, měli převahu, spálili možná tři tutovky, ale my taky mohli přidat další gól. Hráli jsme s velmi těžkým soupeřem, který určitě rychle vyplave ze záchranářských vod, i vzhledem k tomu, že má 3 zápasy k dobru. Vážím si toho, že kluci vítězství vydřeli."

Zdenko Frťala (FK Varnsdorf): "První půle přesně ukázala chybějící zápasové tempo. Byli jsme málo nebezpeční. Kluci přišli na velké hřiště z menších umělek zimní přípravy. Ale ve druhé půli jsme měli enormní tlak a tam chyběla větší kreativita hlavně ve finální fázi. Dobývali jsme to vysokými centry, při kterých jsme neměli šanci. Tady jsme se mohli prosadit hlavně po zemi. Přes to všechno jsme si vypracovali tři stoprocentní šance, které jsme neproměnili. Jsme zklamaní, z tohoto zápasu jsme si nějaké body odvézt mohli."