08.04.2018 | Tomáš Secký | Zápas

Varnsdorf hrál na jaře poprvé doma. Střídající Šup mu přisoudil výhru nad Olympií

Foto: Tomáš Secký
Varnsdorf – Fotbalistům Varnsdorfu začala sezóna až o měsíc později než ostatním týmům. Hlavním důvodem bylo nezpůsobilé hřiště zapříčiněné nepřízní počasí. Před domácím publikem se tak Severočeši předvedli až druhou dubnovou neděli proti Olympii. Zápas, ve kterém museli domácí dotahovat, rozhodl v závěrečné pasáži střídající Šup, jenž vstřelil branku po čtyřech minutách pobytu na hřišti.
24' Dordič
79' Šup
16' Katidis
64' Kozma
65' Klobása
83' Bílek
50' Fišl
53' Keita
54' Katidis
90' Hejný
90' Vasileiou
Sestavy
Porcal – Zbrožek, Zieris, Kouřil, Chlumecký – Barac (61. Rudnytskyy), Kozma, Durdević (79. Bílek), Bláha, Dordić – Klobása (75. Šup)
Na lavičce: Samoel, Ondráček, Kocourek, Šulc
Trenér: Zdenko Frťala
Stejskal – Mišůn, Moulazimis, Rothe, Broukal – Verner, Frizoni, Vasileiou, Fišl (81. Hejný) – Katidis (81. Jukl), Keita
Na lavičce: Čáp, Žežulka, Giditz, Ruml, Michlík
Rozhodčí: Dubravský – Ratajová, Vít • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 751

Komentář

Tým z hlavního města zajížděl do Varnsdorfu s klidnou hlavou, neboť z posledních čtyř zápasů získal pět bodů. To se také odrazilo na úvodu utkání. Pražané byli aktivnější a hrozili z rychlých brejků. A jeden takový přišel v 16. minutě. Skrumáž před Porcalem vyřešil až tvrdou střelou o břevno za brankovou čáru Giorgos Katidis.

Obdržená branka jako by domácí nakopla. Varnsdorf převzal na hřišti otěže a diktoval tempo hry. A když se neujala hlavička Zierise, jíž chyběla razance, přišel ve 24. minutě dlouhý pas za hostující obranu, který doběhl Bojan Dordič a obstřelil přízemním pokusem Stejskala. Severočeši měli v první půli hned pět rohových kopů, rozehrávky nakrátko ale nebyly tím pravým ořechovým. Olympia se jen těžko dostávala přes polovinu hřiště. Do šaten se šlo za vyrovnaného stavu.

Do druhého dějství vlétli svěřenci trenéra Frťaly jako uragán. To se projevilo na množství udělených žlutých karet. Fotbalisté Olympie Praha byli všude o krok později a dopouštěli se nedovolených zákroků. Tlak Varnsdorfu se stupňoval a rozhodnout mohl hlavičkou Kozma. Stejskal však jeho pokus vytáhl z brankové čáry a byl z toho pouze rohový kop. Na sedm stovek příznivců kopané sledovalo v 75. minutě druhé střídání domácích, kteří na hřiště poslali posilu pro jarní část – Dominika Šupa, nejlepšího střelce juniorské ligy. A právě tento hráč po necelých pěti minutách na hřišti rozhodl utkání. V 79. minutě na hranici vápna vystřelil z otočky k levé tyči a Varnsdorf šel do vedení.

Olympia chtěla na inkasovaný gól ještě zareagovat. Nepřesné finální přihrávky a nedovolené zákroky jí však neumožnily souvislý tlak na vyrovnání. Ani nastavené tři minuty hostům nepomohly a Varnsdorf tak slaví první jarní výhru.

Ohlasy trenérů

Zdenko Frťala (FK Varnsdorf): "Já jsem moc rád, že nás inkasovaný gól nepoložil. Musím přiznat, že tohle byl na jaře zatím nejkvalitnější tým, na který jsme narazili. Ačkoliv má v kádru hromadu cizinců, hraje organizovaně a kompaktně. Všichni jsme věděli, že týmy, které jsou za námi, bodovaly. Proto jsou tyhle tři body nesmírně důležité." (fkvarnsdorf.cz)