14.04.2018 | Filip Lefenda | Zápas

Budějovice na jaře poprvé vyhrály, ve Frýdku rozhodla o výsledku úvodní půle

Foto: mfkfm.cz
Frýdek-Místek – Tak se dočkali. Fotbalisté Českých Budějovic nemohli po zimní přestávce dlouho najít ztracenou formu ze začátku sezóny, po sobotním utkání ve Frýdku-Místku už ale Jihočeši přeci jen slaví první jarní vítězství. O tom rozhodlo Dynamo už v první půli, v níž padly všechny tři branky. Na trefu Haška reagoval krátce před pauzou Varadi, ve druhé minutě nastavení ale vrátil hostům vedení Javorek a stav 1:2 už vydržel až do konce zápasu.
40' Varadi
20' Hašek
45' Javorek
bez karet
65' Kladrubský
Sestavy
Buček – Bala, Literák, Biolek, Gáč – Slaninka, Hruška (69. Fukala), Mozol (78. Švrček), Willwéber – Přichystal (59. Chvěja), Varadi
Na lavičce: Mihálek, Dramé, Tandir
Trenér: Martin Pulpit
Křížek – Nitrianský, Havel, P. Novák, Kladrubský – Čavoš, Javorek – Pešek (90. Švantner), Hašek (87. Táborský), Puchel (69. Pouček) – Mashike Sukisa
Na lavičce: Luksch, Vondra, Matoušek
Trenér: David Horejš
Rozhodčí: Lerch – Koval, Flimmel • Stadion: Stadion Stovky • Diváci: 750

Komentář

Úvod utkání byl opatrnější, pak ale z ničeho nic udeřilo. Po pěkné akci na pravé straně poslal Javorek přihrávku do běhu Filipu Haškovi, který ji přetavil v nádherný lob. Dynamo tak šlo po dvaceti minutách do vedení.

Jen o čtyři minuty později mohli Jihočeši odskočit na rozdíl dvou branek. Čavoš přehodil Bučka a balon již putoval do klece, v poslední chvíli jej však domácí obránce vykopl z brankové čáry. Následně se do míče opřel Mashike Sukisa, orazítkoval ale pouze tyčku!

Za čtvrt hodiny neproměněné šance Dynamo mrzely. Frýdek-Místek o sobě dal pět minut před přestávkou poprvé vážněji vědět a bylo z toho srovnání stavu. Po centru z levé strany šel Adam Varadi do souboje s gólmanem Křížkem a srovnal hlavou na 1:1.

Za smírného stavu se ale do kabin nakonec nešlo. Ve druhé minutě nastavení si na rohový kop vyskočil nejvýše Petr Javorek a hlavičkou na bližší tyč vrátil Českým Budějovicím vedení.

Jihočeši byli aktivnější i v úvodu druhé půle, přesto to byli domácí, kdo mohl po necelých deseti minutách udeřit. Souboj Varadiho s Křížkem ale tentokrát vyzněl lépe pro druhého jmenovaného. Čtvrthodinu před koncem pak mohl vedení favorita pojistit Hašek, zblízka ale trestuhodně minul Bučkovu svatyni.

Alespoň bod mohl Frýdek-Místek získat po akci ze třetí minuty nastavení, po Chvějově centru ale skvěle zasáhl v pádu Křížek, jenž vyzrál na zakončení jednoho z domácích hráčů. Po třech utkáních bez porážky tak Pulpitovi svěřenci prohráli, když na domácím hřišti nestačili na České Budějovice. Dynamo naopak slaví vůbec první jarní vítězství.

Ohlasy trenérů

Martin Pulpit (MFK Frýdek-Místek): "Dopustili jsme se dnes bohužel dvou chyb a chyby prostě rozhodují zápasy. Já jsem spíše dnes zklamaný z domácích diváků. Čekal jsem větší podporu. Hodně slyším od fanoušků kritiku, jak špatně se tady fotbal dělá, ale když mají hráče podpořit, tak to ne. Jsem fakt zklamaný. A to jak návštěvou, tak i atmosférou samotného zápasu. Já jsem tady jezdil jako trenér soupeřů a tady ten stadion vždycky hučel. Tady se hráči báli pomalu nastoupit. Pro mě si dnes hráči zasloužili větší podporu. Jdeme ale dál, my si nahráli ty body na Viktorce, musíme se dát do úterý do pořádku a pokusit se urvat body se Znojmem." (mfkfm.cz)

David Horejš (SK Dynamo České Budějovice): "Jsme strašně rádi, že jsme utkání ve Frýdku zvládli. Celý zápas jsme hru kontrolovali. Dali jsme vedoucí branku a ještě do poločasu jsme si vypracovali dvě velmi dobré příležitosti, abychom svůj náskok ještě navýšili. Bohužel jsme ale inkasovali. Pak nás ten gól do šatny uklidnil. Výhry si samozřejmě moc cením, hráči na hřišti nechali všechno." (mfkfm.cz)