25.04.2018 | Jan Šimek | Zápas

Opava po dvou remízách zabrala, Žižkovu nedala šanci

Foto: Jan Pitřík
Opava – Fotbalisté Slezského FC po dvou remízách opět zabrali, když ve 24. kole Fortuna národní ligy přehráli na domácí půdě Žižkov 3:0. Duel se od začátku nesl pod taktovkou domácích, kteří po celé utkání diktovali tempo hry a po zásluze si do tabulky připsali tři body.
21' Kayamba
36' Kuzmanovič
76' Puškáč
bez branek
55' Svozil
70' Čermák
Sestavy
Šrom – Simerský, Svozil, Helebrand – Kayamba, Jursa, Schaffartzik, Kuzmanović, Zapalač (77. Hrabina) – Jurečka (82. Janetzký), Smola (67. Puškáč)
Na lavičce: Lasák, Pospěch, Radič, Stříž
Trenér: Roman Skuhravý
K. Hrubeš – Dressler, Švejdík, V. Mareš, Trávníček – Podrazký (77. Frimmel), M. Čermák, Jakub Moravec – Štípek (83. Jelínek), Urbanec (68. Volek) – Batioja
Na lavičce: Soukup, Čmelík, Hašek, Toml
Trenér: Bohuslav Pilný
Rozhodčí: Hrubeš – Dobrovolný, Kříž • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 3987

Komentář

Slezané nezačali špatně, měli herní převahu. Sympaticky si ovšem vedl i soupeř ze Žižkova, který hned nezalezl na vlastní polovinu, ale snažil se hrát aktivně. Postupem času ovšem Opavští začali Viktorku přehrávat. V první gólové šanci se po Smolově chytrém vysunutí objevil Jurečka, toho ale vychytal hostující brankář Hrubeš.

O chvíli později už se domácí radovali. Šikovný Joel Ngandu Kayamba si na hranici vápna obhodil protihráče, balon nasměroval přízemní střelou přesně k levé tyči a opavské tribuny poprvé jásaly. Pak Kuzmanović vysunul Jurečku, opavský rychlík ovšem ani tentokrát na gólmana Hrubeše nevyzrál. Povedlo se mu to až o chvíli později, kdy do šestnáctky poslal střílený centr z pravé strany Kayamba, Jurečka hlavou trkl do míče a skóroval. Rozhodčí ale signalizovali ofsajd a branku neuznali. 

Po půlhodině už Slezský FC slavil regulérní branku. Kayamba dlouhým autem poslal míč na Smolu, který balon sklepl pro Nemanju Kuzmanoviće. Opavský kapitán si míč akrobaticky zpracoval a parádním lobem zdvojnásobil opavský náskok – 2:0. 

Slezané pokračovali v ofenzivním snažení i po změně stran. Zapalač vyslal do úniku Smolu, ten si ovšem moc předkopl balon, a tak mu Hrubeš zmenšil střelecký úhel. Výsledkem byl jen roh. Později mohl po rohovém kopu Podrazkého snížit opavský odchovanec Švejdík, hlavičkoval ovšem těsně vedle opavské brány. Na opačné straně zase Jursův centr z rohu propadl k Puškáčovi, s jehož zakončením si poradil Hrubeš. 

Krátce nato se však dočkal. Moravec ztratil v kritickém prostoru před vápnem balon, David Puškáč ho sebral a elegantním dloubákem zvýšil na konečných 3:0.

Ohlasy trenérů

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): „Bylo podstatné, abychom vyhráli, což se nám povedlo. Jsem šťastný, že jsme nedostali gól. Soupeře jsme nepustili do žádných příležitostí. Nechci hodnotit hru, protože výsledek jí byl tentokrát nadřazený.“ (sfc.cz)