29.04.2018 | Tomáš Secký | Zápas

Opava otočila duel ve Varnsdorfu a je už jen krůček od postupu

Foto: Tomáš Secký
Varnsdorf – V nedělním utkání 25. kola Fortuna národní ligy dokázala Opava otočit výsledek ve Varnsdorfu a je už jen krok od postupu do nejvyšší fotbalové soutěže. Tři body jí vystřelil po změně stran David Puškáč. Severočeši prohráli doma před svými fanoušky poprvé od 1. října.
24' Durděvič (pen)
44' Kayamba
51' Puškáč
49' Ondráček
58' Rudnytskyy
64' Zbrožek
56' Kuzmanovič
90' Smola
Sestavy
Samoel – Rudnytskyy, Zieris, Kouřil, Chlumecký – Durdević (81. Klobása), Bláha (62. Kocourek), Zbrožek (75. Bílek), Ondráček, Dordić – Kozma
Na lavičce: Porcal, Barac, Šulc, Šup
Trenér: Zdenko Frťala
Šrom – Pospěch (46. Jurečka), Svozil, Simerský, Helebrand – Schaffartzik – Kayamba (86. Stříž), Hrabina, Jursa – Kuzmanović, Puškáč (76. Smola)
Na lavičce: Lasák, Radič, Janetzký, Zapalač
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Rejžek – Melichar, Vlasjuk • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 982

Komentář

Varnsdorf se na domácí půdě prezentuje aktivní hrou a dnešek nebyl výjimkou. I tentokrát tým ze severu Čech vlétl na svého soupeře od úvodní minuty. Hned v šesté minutě zápasu se k míči po autovém vhazování dostal Bláha, jenž na hranici vápna přihrával pod sebe na Ondráčka, který se střelou zaváhal a raději ještě posunul na Chlumeckého. Ten ale volný prostor před sebou nevyužil nejlépe a přízemní střelou trefil připraveného Šroma.

Po čtvrthodině hry našel Simerský šikovnou přihrávkou za obranu Kayambu, který přihrával do vápna na volného Puškáče. Ten v rozhodující chvíli před Samoelem nedokázal zpracovat míč. Jen co Opava vyrovnala hru na hřišti, přišla gólová situace domácích. Bláha na středu hřiště vyslal přihrávku do ulice za hostující obranu na Dordiče, který si kličkou obhodil Šroma, jenž mu padal pod nohy. Nařízený pokutový kop proměnil nejlepší střelec domácích Fahrudin Durděvič. Odčinil tak neproměněný pokutový kop proti Ústí nad Labem.

Hosté chtěli rychle odpověď, následovala ale pasáž nepřesných přihrávek. Jeden z útoků Opavy skončil rohovým kopem. Rychlá rozehrávka nakrátko, centr na zadní tyč a hlavička Simerského, které chyběla přesnost. Podobný hlavičkový pokus viděla téměř tisícovka diváků v 38. minutě na druhé straně, kde to zkoušel Ondráček. Opava zvyšovala tlak, což vyústilo v branku ve 43. minutě. Jursa našel dlouhou přihrávkou po lajně Puškáče, který ihned po zpracování poslal přízemní centr do vápna, kde byl úplně osamocen Joel Ngandu Kayamba.

Trenér Skuhravý o poločasu posílil útočnou řadu. Na hřiště se dostal Jurečka a šlo to vidět. Hosté vlétli do druhého dějství velmi aktivně. První ovoce přinesla 50. minuta. Z rohového kopu se k odraženému míči dostal na třikrát David Puškáč, který se štěstím překonal Samoela i Zierise, jenž asistoval na brankové čáře. Jen o tři minuty později mohla Opava svůj náskok navýšit. Další rohový kop zahrával Jursa, na jehož centr si naskočil Simerský, který hlavičkovým pokusem rozezněl brankovou konstrukci.

Opavští měli kontrolu nad hrou, série několika útoků ale většinou skončila ještě před vápnem Varnsdorfu. Domácí se v přemíře nepřesných přihrávek dočkali akorát nedovolených zákroků. Poslední vážnější situaci viděli diváci v 80. minutě, když Jurečka centroval na zadní tyč, kam si nabíhal Jursa. Jeho střelecký pokus ale zamířil těsně mimo tři tyče. Opava si tak upevnila vedoucí pozici ve Fortuna národní lize a může již za jistých okolností slavit příští týden postup. Varnsdorf zůstává i nadále dvanáctý.

Ohlasy trenérů

Zdenko Frťala (FK Varnsdorf): "Opava určitě dokázala, že do ligy patří. Její hráči jsou dlouho pospolu a mají na druhou ligu nadstandardní kvalitu. My musíme zvednout hlavu. Naši kluci se v zápase vydali a myslím si, že rozhodla jedna chyba, kterou jsme znovu udělali. Kdybychom do druhého poločasu vstupovali za stavu 1:0, tak bychom možná byli schopni bor urvat. Byl jsem ale rád, že jsme byli i v závěru utkání nebezpeční a soupeř tak měl do devadesáté minuty strach o výsledek. Jsem rád, že přišlo i hodně lidí. Myslím si, že viděli agresivní, bojovný zápas se šancemi. Musíme se na to dívat pozitivně, dokázali jsme potrápit tým, který už může pomalu slavit postup do ligy. Gratuluji Romanovi i celému týmu."

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): "Bylo to z obou stran emočně náročné utkání – my hrajeme o něco, domácí rovněž. Jsou zde výborní hráči, kteří umí hrát fotbal. V posledních čtyřech zápasech s Varnsdorfem bylo to domácí, kdy jsme vyhráli 4:2, jediným, v němž jsme se nestrachovali o výsledek. Dnes jsme měli štěstí na začátku utkání. Ten nás nezastihl v dobrém rozpoložení a domácí na nás byli dobře připravení. Po změně rozestavení a poté, co šli domácí po dobré průnikové přihrávce zaslouženě do vedení, jsme byli nebezpečnějším týmem. Víme o tom, že máme silnou koncovku. V tom je podle mého rozdíl oproti nám a dalším druholigovým týmům. Jsem šťastný za tři body a troufám si říci, že nám už postup nikdo nevezme."