04.05.2018 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Ústí nad Labem získalo skalp druhé Příbrami a oživilo šance na záchranu

Foto: fkpribram.cz
Ústí nad Labem – K předehrávce 26. kola Fortuna národní ligy přicestovali v pátek do Ústí nad Labem fotbalisté Příbrami. Ač byli velkými favority, do vedení šli ve 43. minutě domácí, když se z přímého kopu prosadil Kingue. Během druhého dějství si Severočeši těsné vedení pohlídali a sami mohli přidat další branku. Svěřenci Aleše Křečka jsou tak stále ve hře o záchranu, Příbram naopak nevyužila možnost upevnit si druhou postupovou příčku.
43' Kingue
bez branek
11' Martykán
47' Kingue
85' Šnirc
34' Průcha
39' Slepička
65' Matoušek
Sestavy
Vašek – L. Vaněk, J. Pokorný, Kingue, Leibl (77. Šnirc) – M. Zeman, Martykán – D. Richter (86. P. Pilík), J. Peterka, F. Novotný (90. Gilián) – Jakubov
Na lavičce: Němec, Drame, Miskovič, Procházka
Trenér: Aleš Křeček
Boháč – Skácel (76. Ayong), Kodr, Tregler, Průcha – Květ, Grajciar (59. Antwi), Hlúpik, Zápotočný (68. Fantiš) – Matoušek – Slepička
Na lavičce: Švenger, Kilián, Soldát
Trenér: Josef Csaplár
Rozhodčí: Orel – Vitner, Vlček • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 973

Komentář

O první vážnější brankovou příležitost utkání se postaral v 9. minutě Jan Peterka, jehož nenápadný střelecký pokus z dálky vytěsnil Marek Boháč konečky prstů na rohový kop. Roh nesehráli hráči Army špatně, když Daniel Richter nalezl Michala Zemana, který hlavičkoval nad. O dvě minuty později se ve velké šanci zjevil Alexander Jakubov, který zblízka po přihrávce Daniela Richtera trefil gólmana Příbrami.

Hosté se mohli ujmout vedení krátce po půlhodině hry, kdy po hrubé chybě v rozehrávce domácích Jan Matoušek z pravé strany jen těsně minul bránu. Za sedm minut se ulevilo všem domácím příznivcům po zdviženém praporku asistenta rozhodčího, neboť do brejku prchající Miroslav Slepička se nacházel v ofsajdu.

A pak přišel rozhodující moment utkání. Gólem do šatny se ve 43. minutě prezentoval Juan Oliver Simo Kingue, jenž z přímého volného kopu prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Ústí tak šlo do šaten s jednogólovým náskokem v zádech.

Krátce po přestávce obdržel žlutou kartu autor první branky, následující minuty byly klidnější. V 64. minutě mohla jít Arma do dvoubrankového vedení, avšak Filip Novotný tutovou šanci zahodil a míč po přihrávce Daniela Richtera vystřelil nad bránu. Z protiútoku se po levé straně řítil Jan Matoušek, jenž to po střele přehnal s důrazem na Petra Vaška. Sudí Pavel Orel s udělením žluté karty ofenzivnímu záložníkovi Příbrami neváhal.

Žlutý kartónek uviděl v 85. minutě také Ivan Šnirc, když zdržoval hru tím, že odnesl v rukou míč z místa rozehrání. Domácí bojovali a snažili se do závěrečného hvizdu udržet těsný náskok. Ve třetí minutě nastavení dokonce aktivně napadal rozehrávku soupeře Alexander Jakubov, jenž se octl zcela sám před úplně prázdnou bránou Příbrami. Na poslední chvíli hlavní arbitr přerušil hru pro faul na gólmana Marka Boháče a jen o pár sekund později utkání za velkého oddechu všech domácích fanoušků ukončil.

Ústí se tak vítězstvím bodově dotáhlo na patnácté Vítkovice, nadále ale zůstává poslední. Příbram je druhá, její náskok na třetí Hradec Králové se ale může po 26. kole ztenčit na dva body.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Jsme v situaci, kdy se nemůžeme ohlížet na to, s kým hrajeme. Musíme každé střetnutí, které nás nyní čeká, hrát na tři body. K utkání s Příbramí jsme takto přistoupili, předchozí zápas s Viktorií Žižkov jsme nezvládli. Chtěli jsme před domácím publikem, které nás neustále povzbuzuje a věří nám, získat tři body. Šli jsme za vítězstvím od začátku do konce, věřili jsme tomu. První poločas jsme hráli proti silnému větru a kvalitní soupeř si vytvořil hodně šancí. Z tečované střely se nám podařilo před přestávkou skórovat, druhou půli jsme odmakali. Mohli jsme Příbram ztrestat z brejku, ale brankové příležitosti si vytvořil i soupeř. Pokud nás někdo už ze soutěže odepsal, je důležité, aby hráči stále věřili. Před jarní částí sezóny jsme počítali, že na záchranu bude stačit třicet bodů, podle mého názoru dvě vítězství stačit nebudou.“

Josef Csaplár (1.FK Příbram): „Toto utkání nevyhrálo Ústí nad Labem, tento zápas si prohrála Příbram sama. Mohli jsme po prvním poločase vést i o čtyři branky, mohlo být rozhodnuto. Brankové příležitosti jsme trestuhodně zahodili a navíc inkasovali gól z teče po náhodném trestném kopu. Ve druhé půli jsme nebyli schopní přetavit tlak ve vyrovnávací branku. Situace v tabulce se zkomplikovala, uvidíme, jak dopadnou ostatní zápasy tohoto kola.“