06.05.2018 | Libor Štěpán | Zápas

Hody zahozených gólových šancí, Vítkovice se s Olympií rozešly bez branek

Foto: Lukáš Zetek (zety sport, mfkv.cz)
Ostrava – Jeden z důležitých záchranářských soubojů 26. kola Fortuna národní ligy byl k vidění ve Vítkovicích. Domácí chtěli navázat na výsledky z posledních zápasů na svém hřišti a v případě vítězství opustit sestupové pozice. Hosté naopak potřebovali zabrat, v případě porážky by jejich situace taktéž byla dost složitá. Prvních třicet minut byla herně lepší Olympia, zbytek utkání Ostravané, ale na obou stranách bylo spáleno několik jasných příležitostí. Brankáři byli bezchybní a měli také potřebnou porci štěstí. Remíza ve výsledku nic nevyřešila. Vítkovice to stále mají ve svých rukou a Olympia ještě bude muset o definitivní klid zabojovat.
bez branek
bez branek
27' Žondra
79' Okleštěk
90' Ožvolda
41' Žežulka
64' Liener
Sestavy
Květon – Cverna, Mikula, Dramé, Twardzik – Pašek, Motyčka, Okleštěk (81. Ožvolda), Hýbl – Mrázek (72. Mišinský), Žondra
Na lavičce: Chmiel, Malík, Tkáč, Kučera, Urbančok
Trenér: Ludevít Grmela
Stejskal – Žežulka, Rothe, Broukal – Moulazimis, Ruml (70. Verner), Giditz, Frizoni – Keita (81. Jukl), Michlík (56. Liener) – Hejný
Na lavičce: Soukup, Fišl, Novák
Trenér: Motti Ivanir
Rozhodčí: Pechanec – Ratajová, Vít • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 595

Komentář

Kdo čekal, že Vítkovice na soupeře od začátku vlétnou, nemohl se více mýlit. Na hráčích v modrých dresech se projevovala únava z pátého zápasu za poslední dva týdny. Olympia okamžitě začala diktovat tempo, které po pravdě bylo nevalné, a pomalými kombinacemi postupně dobývala útočnou polovinu. Největší šanci si vytvořila hned ve druhé minutě a zároveň jí k tomu pomohla také náhoda. Po sérii vhazování přiletěl centr z levé strany, jeden z obránců ho ale odhlavičkoval přímo do hlavy před sebou stojícího Keity, míč zamířil do pravé šibenice, ale Květon prokázal perfektní postřeh a zvládl míč fantasticky vyrazit.

Ze zmíněných rozvláčných kombinací se pak Pražanům dlouho nedařilo nic pořádného vymyslet. Chybělo tomu více pohybu. Přesto se ve dvou příležitostech ocitl Hejný. V první ale po dlouhém autu neměl prostor na pořádné zakončení a míč prakticky pouze prodloužil směrem k brance, ve druhé se sice ocitl za obranou, ale než si srovnal míč, stopeři ho předběhli, zatarasili cestu a výsledkem byla snaha o připravení střelecké pozice Keitovi, který ale byl zablokován. 

Až po půlhodině se domácí dostali do tempa a stálo to za to. Výrazně jim k tomu pomohla série dvou rohů, ke kterým pomohla tečovaná střela Twardzika z půlkruhu. Z obou si totiž vytvořili gólovou šanci. Jenže Mrázkovo zakončení po prvním rohu za překonaným Stejskalem na čáře zastavil Žežulka, druhý roh pak mířil na přední tyč, odkud z chumlu hráčů vyletěl míč obloukem, ale brankář Olympie se dokázal natáhnout natolik, aby zastavil jeho cestu do sítě. Po dalším centru ještě u levé tyče hlavičkoval Žondra přímo do rukavic jmenovce známého reprezentačního brankáře přelomu 80. a 90. let. Od těchto akcí nabitých dvou minut se aktivita a herní převaha přesunula na domácí kopačky a před přestávkou měli Ostravané ještě jednu možnost otevřít skóre, ale Twardzikou střelu z přímého kopu ze 17 metrů k levé tyči Stejskal také zvládl vyrazit. 

Po změně stran zlepšený výkon Vítkovic pokračoval, ale důraz a přesnost v zakončení prostě chyběly. Žondra po centru zprava opět na zadní tyči hlavou těsně minul, o dvě minuty později se Twardzik krásně z voleje položil do Motyčkova centru, ale z velkého úhlu také o malý kousek netrefil vysněný cíl. Hosté postupem času zcela rezignovali na postupný útok a začali se soustředit jen na bránění a brejky. K nim se ale jen tak nedostávali. Naopak mohli děkovat svému brankáři, který v 65. minutě dokázal odhadnout odraz míče od země po velmi dobré Motyčkově hlavičce opět na zadní tyči.

Tlak domácích sice sílil, ale také se dostavovala čím dál větší nervozita. Ostravané sice většinu doby byli nastěhovaní na útočné polovině, ale klid v kombinaci chyběl, takže se postupně přestali dostávat do šancí. Jak už to tak bývá, mohli nakonec prohrát. Olympii se povedl jeden brejk po levé straně a Keita zblízka napálil míč do tyče. Dostal navíc i možnost dorážky, ale ze vzduchu ze dvou metrů nedokázal sklopit nohu a přestřelil.

V závěru utkání už byla převaha Vítkovic spíše křečovitá. Přesto se i v této fázi našly příležitosti ke zlomení bezbrankového stavu, ale Žondra dnes při hlavičkách neměl dobrý den a střídající Mišinský by potřeboval k úspěchu při přímém kopu zhruba z 24 metrů ragbyové háčko. Na druhé straně se snažil v rychlých kontrech čeřit vodu taktéž střídající Liener, ale ani on se k ničemu nedostal, takže diváci během nedělního odpoledne v Ostravě žádný gól neviděli. 

Výsledek mnohem více vyhovuje Olympii, která udržela od sestupových pozic pětibodový náskok, který ji i přes ne zrovna příznivý los v posledních 4 kolech dává dobrou naději. Naopak Vítkovice zůstávají na 15. místě se ztrátou jednoho bodu, ale mají před sebou klíčové souboje s dalšími ohroženými celky. Možná existenční zápas hrají již za týden ve Frýdku-Místku.

Ohlasy trenérů

Ludevít Grmela (MFK Vítkovice): "Musíme si uvědomit, že během čtrnácti dní jsme hráli pátý zápas, což není zrovna jednoduché. Také věková výhoda byla na straně soupeře. Proto to zpočátku působilo tak, že hosté jsou více na míči a řídí hru. Ale nebezpeční jsme pak byli my při té sérii rohů kolem 30. minuty. Bohužel to v bráně neskončilo jen naším nedůrazem. Počítali jsme s tím, že ve druhém poločase bude nadále soupeř více běhat a naši unavení hráči ho honit, ale překvapivě on více odpadával. Jenže my dělali velké množství nevynucených chyb. Přesto jsme si vytvořili další šance a opět pouze kvůli nedůrazu neskórujeme. Nakonec jsme ještě málem prohráli."

Motti Ivanir (FK Olympia): "Nepředpokládal jsem kvalitní zápas, ale přijeli jsme pro nějaké body a jeden máme. Hráli jsme velmi dobře 30 minut, ale pak se z naší hry vytratila jistota. Předchozí výsledky nás dostaly do stavu, kdy nás položí jakákoliv chyba a dlouho se dostáváme zpět do hry. Kdybychom dnes prohráli, stali bychom se vážnými adepty sestupu. Za týden hrajeme s Opavou a potom v Ústí, takže tento zápas pro nás byl nesmírně důležitý. Hráli jsme bez tří důležitých hráčů a nejsme Sparta nebo Slavia, abychom je šířkou kádru dokázali nahradit. Hráči do toho dali všechno a jsme šťastní za velmi důležitý bod."