12.05.2018 | Tomáš Secký | Zápas

Opava neproměnila velké množství šancí a s Olympií Praha jen remizovala

Foto: František Géla (sfc.cz)
Praha – Lídr tabulky Fortuna národní ligy měl od začátku zápasu jasně navrch. I přesto to ale byla Olympia, která otevřela skóre sobotního utkání. V 50. minutě se totiž dalekonosnou střelou zhruba z pětatřiceti metrů prosadil Sagi Giditz. Přibližně po hodině hry se hlavičkou prosadil David Puškáč. I přes velké množství šancí se ale Opavě nepodařilo přidat další branku a z hlavního města odjíždí s jedním bodem.
50' Giditz
65' Puškáč
43' Vasileiou
60' Verner
63' Katidis
64' Verner
74' Fišl
90' Stejskal
90' Kayamba
Sestavy
Stejskal – Frizoni, Broukal, Fišl, Giditz, Katidis – Moulazimis (46. Hejný), Rothe, Ruml (86. Žežulka), Vasileiou (79. Keita) – Verner
Na lavičce: Soukup, Jukl, Michlík, Novák
Trenér: Motti Ivanir
Šrom – Simerský, Svozil, Helebrand – Kayamba, Hrabina (60. Jursa), Schaffartzik, Janetzký (55. Puškáč), Zapalač (77. Jurečka) – Kuzmanović, Smola.
Na lavičce: Lasák, Radič, Stříž, Kotlík
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Julínek – Pelikán, Podaný • Stadion: Stadion Evžena Rošického • Diváci: 1224

Komentář

Opava v jarní části Fortuna národní ligy ještě prohrála a do hlavního města jela s jasným úkolem. Vyhrát a vybojovat si tak jasný postup do nejvyšší fotbalové soutěže. Domácí Olympia Praha se však nacházela přesně v opačné pozici. Byť byla před zápasem na jedenácté příčce tabulky, stále ji straší možný boj o záchranu, neboť náskok na předposlední příčku činí pouze čtyři body. Pražanům tak šlo v sobotním utkání o hodně.

Úvodní minuty utkání patřily domácímu týmu, který měl míč na svých kopačkách častěji. Snaha Olympie proniknout do střelecké pozice však ztroskotala na dobře postavených hráčích Opavy. A tak zahrozili hosté. Ve 12. minutě zkusil tvrdou střelu k levé tyči Joel Kayamba, připravený Jan Stejskal natáhl své tělo a předvedl parádní zákrok. Opava převzala otěže zápasu a drala se za úvodní brankou. Tu mohl vstřelit Matěj Helebrand, jenž se po rozehrání standardní situace a množství odrazů ocitl ve stoprocentní šanci na hranici malého vápna. I přesto nedokázal dostat míč mezi tři tyče. Jen o dvě minuty později, ve 20. minutě, mířil do vápna domácích vysoký centr z levé strany hřiště, který Jan Stejskal vyboxoval pouze před sebe do hostujícího hráče. Opavští ale odražený míč do prázdné brány uklidit nedokázali.

Po půl hodině hry vystrčila růžky také Olympia. Aktivita domácích vyústila v pokus Georgiose Katidise, který po zablokování chtěl umístit Ondřej Ruml. Připravený Vojtěch Šrom, který do té doby neměl moc práce, byl ale proti. Další velká šance pro Opavu přišla ve 35. minutě poté, co Matěj Hrabina běžel sám na domácího gólmana, jenž včas vyběhl a jeho příležitost na vstřelení branky zhatil. A když se neujal ani pokus Tomáše Smoly, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.   

Olympia začala po změně stran svého soupeře aktivně napadat. To se jí vyplatilo v 50. minutě, když k dalekonosné střele, zhruba z pětatřiceti metrů, napřáhl Sagi Giditz, jehož pokus skončil až v síti. Přítomných 1224 diváků tak možná vidělo nejhezčí branku sezóny. A tým z Prahy mohl jít do dvoubrankového vedení v 61. minutě, když Miroslav Verner vystřelil zpoza vápna. Jeho pokus ale parádním zákrokem vytěsnil Vojtěch Šrom. Z rychlého protiútoku trefil Tomáš Smola tyč. Opava se vyrovnávací branky dočkala v 65. minutě. Nacvičený signál Opavy způsobil závar před domácí brankou. A když se neujala střela Joela Kayamby, srovnal skóre hlavičkou David Puškáč. Olympii navíc výrazně oslabil Miroslav Verner, který si vysloužil druhou žlutou kartu v utkání a putoval předčasně do šaten.

Opava se v závěru zápasu tlačila za vítězstvím, proti byl neuvěřitelný Jan Stejskal, který v 88. minutě zlikvidoval dvě po sobě jdoucí střely z bezprostřední blízkosti. Hlavní sudí Pavel Julínek v utkání nastavil osm minut. A když se v druhé minutě nastavení neprosadil ani Tomáš Jursa, týmy se rozešly každý s jedním bodem. Olympia za remízový sobotní mač může rozhodně děkovat skvělému Janu Stejskalovi, který pochytal velké množství vyložených šancí.

Ohlasy trenérů

Motti Ivanir (FK Olympia): "Můžeme být pyšní za vybojovaný bod. Hráči odvedli ne stoprocentní, ale dvěstěprocentní výkon. Hráli jsme s nejlepším týmem druhé ligy, který je lepší než pět mužstev z nejvyšší soutěže. Měli jsme štěstí, že jsme inkasovali jen jediný gól, proto jsme rádi za bod." (fkolympia.cz)

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): „Po pátečním výsledku Hradce Králové u nás byl patrný pokles koncentrace, možná i u mě. Na druhou stranu podobný zápas nepamatuji. Dneska jsme se připravili o tři body, ale fotbal je spravedlivý. Pokud jsme se neproměnili tolik šancí, tři body jsme si nezasloužili. Jsme zklamaní, i když to byl úsměvný zápas. Měli jsme mít jasně tři body a máme jen jeden, což ale plně respektujeme. Uděláme všechno pro to, abychom se připravili na Příbram. Můžeme slavit doma, hraje první s druhým, bude to super zápas.“ (sfc.cz)