20.05.2018 | David Suchý | Zápas

Nováček z Olympie rozstřílel Znojmo a slaví záchranu

Foto: fkolympia.cz
Praha – Pražská Olympia se po skvělém startu do sezóny dostala do nezáviděníhodné situace. Dvě kola před koncem se nováček stále potýkal se sestupovými starostmi, od hrozby pádu o patro níže se potřeboval osvobodit tříbodovým ziskem. A ten v neděli na Strahově domácí nakonec slavili, když zdolali 4:1 Znojmo.
16' Moulazimis
29' Keita
47' Fišl
80' Vasileiou
67' Javůrek
56' Giditz
35' Malár
62' Chereda
77' Machuča
Sestavy
Stejskal – Katidis, Giditz (86. D. Novák), Fišl, Broukal, Mišůn – Moulazimis, Michlík (62. Liener), Žežulka, Keita (81. Verner) – Vasileiou
Na lavičce: Čáp, Ruml
Trenér: Mordechay Iwanir
Koukal – Javůrek, Malár, Čereda (82. Dujmovič), Avdić – Helísek, Pospíšil, Ambrozek (53. Pecháček), Šamánek – Teplý, Machuča
Na lavičce: Veselý, Vašíček
Trenér: Leoš Kalvoda
Rozhodčí: Zelinka – Horák, Hock • Stadion: Stadion Evžena Rošického • Diváci: 260

Komentář

Od úvodních minut byla k vidění vyrovnaná bitva. Směrem dopředu byli nebezpečnější hráči Olympie, jenž se také dostali do první vyložené šance. Keita dostal přihrávku mezi obránce, následně špičkou kopačky ale nepropálil Koukala. Z následného rohového kopu ale přišla úvodní trefa. K rozehrávce se totiž postavil Dimitris Moulazimis, který svůj centr zakroutil k překvapení všech přímo do brány. 

Druhá branka na sebe nechala čekat necelých patnáct minut. Aktivní Ibrahim Keita si počkal na hranici ofsajdu na přihrávku za obranu, následně obešel vyběhnuvšího brankáře a třešničkou na dortu bylo pohodlné zakončení do prázdné brány. Ke konci poločasu začali hrát také hosté, kteří byli blízko kontaktní brance. Nejdříve sám před brankářem selhal v zakončení Teplý, posléze ještě ve větší příležitosti úplně minul branku Ambrozek. 

Start do druhého poločasu opět patřil pražskému celku. Po pár vteřinách hry si Dimitris Moulazimis vzal na starost další rohový kop, který vyřešil úplně stejně. Koukal na jeho centr opět nedosáhl, načež na brankové čáře ještě dopravil míč do sítě Daniel Fišl. Netrvalo dlouho a Znojmo mohlo opět inkasovat. Za šestnáctkou si totiž udělal prostor ke střele Vasileiou, jehož obstřel skončil vedle.

Jako by třetí branka nakopla hosty k větší aktivitě, rázem se hrálo pouze na jedné straně hrací plochy. Ke střele z velké vzdálenosti se dostal Helísek, jehož rána směřovala přímo do rukavic Stejskala. Do pokutového území domácích létal jeden centr za druhým, avšak kontaktní branka stále nepřicházela. To trvalo do 67. minuty, kdy se k exekuci přímého kopu postavil Jan Javůrek, jehož technická rána zapadla přesně do sítě. 

Znojemští vycítili šanci na bodový zisk a následně přišel drtivý tlak. Nejdříve v dobré příležitosti neuspěl Šamánek, posléze měl druhou branku na kopačce Pecháček, který pro změnu trefil pouze brankáře. Definitivní tečku za zápasem tak udělal na druhé straně domácí Thomas Vasileiou, který se řítil sám na bránu a svůj úprk zakončil pohotovou střelou pod Koukala. Ke konci zápasu se ještě mohli radovat Moravané z kosmetické úpravy skóre, to by ale dvojice Machuča – Pecháček musela lépe potrénovat přesnost svých střel.

Ohlasy trenérů

Leoš Kalvoda (1.SC Znojmo FK): "Jen si zahrát fotbal a ukázat fotbalovost nestačí, v první půli chyběla především síla. V druhém poločase už to bylo dobré, ale domácí vyhráli zaslouženě." (1scznojmo.cz)