21.07.2018 | Michal Sobecký | Zápas

Vlašim vyrovnala v nastavení a z Prostějova si odvezla bod za remízu 2:2

Foto: fcsbvlasim.cz
V atraktivní utkání se postupně proměnil duel prvního kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mezi Prostějovem a Vlašimí. Hanáci, kteří byli domácím celkem, měli hrát v utkání roli outsiderů. Tak se ale nestalo a vyrovnaný zápas nakonec skončil remízou. I když možná ne zcela zaslouženou.
38' Kroupa (pen)
68' Hapal
11' Hadaščok
90' Pavlík
15' Schuster
48' Sus
46' Mareček
Sestavy
Bréda – Machynek, Janíček, Slaninka, Biolek (78. Kovařík) – Sus, Schuster – Zhykol, Koudelka (88. Langer), Píchal (64. Hapal) – Kroupa.
Na lavičce: Jícha, Fládr, Pančochář, Šteigl
Trenér: Oldřich Machala
Le Giang – Plechatý, Piško, Pavlík, Mizerák – Janda, Badocha (78. Dao), Mareček, Ivanko-Macej – Hadaščok, Fotr (69. Selemani).
Na lavičce: Bačkovský, Blecha, Fortelný
Trenér: Petr Havlíček
Rozhodčí: Adámková – Melichar, Vít • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 1200

Komentář

První minuty utkání byly pro účastníky zápasu nejspíše překvapením. Byl to totiž Prostějov, kdo byl častěji na balonu, udával tempo hry. Hosté ale ukázali produktivitu, když hned z prvního ohrožení branky vydolovali gól, a to po velkém závaru před Brédou. Tomu nejprve pomohla tyč, pak spoluhráč, napotřetí však do sítě dostal míč Vojtěch Hadaščok.

Domácí sice byli poměrně často na balonu, ovšem nedařila se jim dlouhá přihrávka na nabíhající útočníky – míče často nenacházely adresáty. Na další nebezpečné momenty i kvůli tomu diváci čekali až do 23. minuty. Tehdy nejprve Píchal z osy hřiště střílel těsně vedle, aby o minutu později zahrozili Vlašimští u pravé tyče. Jen o okamžik později mohli zahrozit po zaváhání v prostějovské rozehrávce Pavlík s Fotrem, ale akce se jim nepodařila.

Po následných klidnějších pasážích zápasu však padla branka. A tentokrát na druhé straně hřiště. Zde totiž s míčem operoval Koudelka, kterého vzali dva soupeři do klinče. Problém pro Vlašimské nastal, když domácí sedmička skončila na trávníku a navíc ve vápně. Výsledkem tak byla penalta, kterou s přehledem proměnil kapitán týmu Karel Kroupa.

Jestliže pak první poločas přinesl celkem pohlednou hru, ve druhém to byl rovnou skvělý fotbal. Hra se často přelévala, přeci jen se ale stále častěji dostával k míči Prostějov. A stejně tak stále častěji hrozil. Úvod poločasu přitom spíše naznačoval, že se hra přitvrdí: v krátkém sledu byly k vidění hned dvě žluté karty, po jedné v každém týmu.

Pětapadesátá minuta ovšem přinesla ne první a zdaleka ne poslední fotbalovou lahůdku. Na centr si naskočil Janíček a letní posila Prostějova mohla srovnat. Nebýt ovšem Le Gianga v bráně. Pak ale přišla velká chvíle dvou mužů: prostějovského trenéra Machaly a jeho svěřence Hapala. Hapal totiž vešel na hřiště v 64. minutě a už o 240 vteřin později se radoval z branky. Té ovšem předcházel obrovský tlak, kdy si brankář poradil s nebezpečnými střelami Zhykola a zejména Koudelky. Na zakončení zblízka od Lukáše Hapala však už neměl nárok a Prostějov se dostal do vedení.

Nemuselo navíc skončit jen u jednogólového. Koudelka i Zhykol ukázali, že mají střelecký apetit, opět ale byl proti skvělý brankář Vlašimi. Nicméně ta také nic nevzdávala a sympaticky bojovala až do konce. Sedm minut před vypršením standardní hrací doby třeba zahrozil Hadaščok, druhý gól však nepřidal.

Závěr se rychle blížil, pak přišel, či spíše přisprintoval, a rozhodčí ukázal tři minuty nastavení. Pro Prostějov osudné. V samotném závěru, těsně před hvizdem, totiž Vlašim naposledy zatlačila a mohla slavit. Nepřehledná situace vyústila ve srovnávací branku a souběžně s tím ve velké zklamání i velkou radost. O vyrovnání se postaral ne za pět, ale za minutu dvanáct Jan Pavlík.