22.07.2018 | Kryštof Severa | Zápas

Jihlava přehrála Zbrojovku a odvezla si z Brna tři body za výhru 3:1

Foto: fczbrno.cz
Úvodní duel sezony dvou sestoupivších týmů z nejvyšší soutěže nenabídl divákům příliš pohledného fotbalu, nicméně i přesto padly hned čtyři góly. Hráči Jihlavy dokázali proměnit své šance a zaslouženě si z Brna odvezli tři body po výsledku 3:1. Dvakrát se trefil Jiří Klíma.
72' Magera
20' Urblík
45' Klíma
59' Klíma
30' Sukup
90' Šural
90' Kříž
35' Urblík
90' Schumacher
Sestavy
Melichárek – Sukup, Gáč, Pavlík, Eismann – Bariš – Štepanovský (80. Šural), Kříž, Krejčí (55. Zikl), Lutonský (65. Jambor) – Magera.
Na lavičce: Halouska, Kryštůfek, Sedlák, Růsek
Trenér: Roman Pivarník
Vejmola – Vaculík, Tlustý, Štěpánek, Schumacher – Machuča – Fulnek, Klobása, Urblík (77. Nerad), Zoubele (69. Javůrek) – Klíma (87. Vedral).
Na lavičce: Vízek, Čáp, Novotný, Turyna
Trenér: Martin Svědík
Rozhodčí: Pechanec – Vlasjuk, Boček. • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 3113

Komentář

První šanci duelu si vypracovala Jihlava, když Klíma šikovně prchl po pravém křídle. Hostující mladík přenechal míč Fulnekovi, jenž zatáhl míč k brankové čáře a následným pasem před branku hledal svého spoluhráče, ten sice míč nezasáhl, ale atakoval brankáře Melichárka, který se tak musel na několik minut podrobit péči realizačního týmu. První větší prověrka po vynucené pauze přišla v jedenácté minutě, kdy fauloval na pravé straně hřiště nováček v dresu Brna Pavel Eismann, ale domácí gólman si s prudkým centrem poradil a vyrazil jej do bezpečného prostoru. Na druhé straně dostal do dobré pozice míč Milan Lutonský, ale domácí křídelník dokázal vybojovat pouze rohový kop, který obrana Vysočiny ubránila.

Velkou příležitost si vytvořili svěřenci Romana Pivarníka po čtvrthodině hry, kdy se po centru Krejčího dostal do velké šance Magera, ale největší letní posile Zbrojovky odkopl míč od nohy hostující Vaculík. Nepříjemná chvilka pro domácí přišla ve dvacáté minutě hry. Po nedůrazně odvráceném centru se před vápnem dostal k míči Jozef Urblík a ukázkovou ranou k levé tyči nedal Melichárkovi žádnou šanci. Srovnání měla na noze jiná letní akvizice domácích Peter Štepanovský, jenž vystihl rozehrávku hostí, ale při prohození brankáře Vejmoly mu míč utekl až příliš daleko a domácí hráč nestihl uklidit míč mezi tři tyče.

Klíčovým mužem domácích byl v první půli jednoznačně brankář Melichárek, který držel svůj tým nad vodou. Důležitý zákrok si připsal krátce po půlhodině hry, kdy Klíma vyzval k zakončení Ondřeje Machuču, jehož pokus k levé tyči výborně vyrazil brněnský fantom. Příležitost ke srovnání si domácí vytvořili krátce po šanci hostí. Ladislav Krejčí obral o míč střelce první branky hostí, Jozefa Urblíka, který byl nucen faulovat a vykoledoval si žlutou kartu. Nabídnutou standardku domácí využít nedokázali a ponechali Vejmolu v naprostém klidu. Jednoznačně největší šanci domácího týmu vytvořil Pavel Eismann, který si udělal prostor na levém křídle, odcentroval do pokutového území, kde se k míči dostal Ladislav Krejčí, ale jeho pokus Vejmola skokem k levé tyči zastavil. Závěrečné okamžiky poločasu patřily jednoznačně Jihlavě. Nejprve se na Melichárka hnal osamocený Zoubele, jehož pokus domácí gólman vytěsnil na roh. Takřka se závěrečným hvizdem se před Melichárkem zjevil naprosto osamocený Jiří Klíma a přesnou ranou k bližší tyči dal utkání poločasový výsledek 2:0 pro Vysočinu.

Hned zkraje druhé půle dostal domácí tým k dispozici volný přímý kop z poměrně slušné pozice. K jeho exekuci se postavil Dominik Kříž, ale jeho velice nepovedený pokus málem způsobil třetí branku v síti Brna. Rychlý kontr hostí zakončoval Klobása, ale jeho pokus zaplachtil těsně vedle domácí brány. První větší šanci Brna ve druhé části vytvořil Štepanovský, jenž centroval z levé strany přesně na hlavu Lutonského, jehož pokus zamířil nad branku Jihlavy. Obratem si hosté vytvořili tříbrankový náskok. Na Machučův přízemní centr z nouze si naběhl Jiří Klíma a usměrnil míč mezi tři tyče mimo dosah Melichárka.

Domácí nesložili zbraně a snížit mohl Štepanovský, jenž si navedl míč na střed, ale trefil pouze prostor, kde stál připravený Vejmola. Další šanci Brna si vytvořil Dominik Kříž, jenž pronikl do vápna po levé straně, ale nadvakrát nedokázal ani zakončit, ani odcentrovat. Brňané se přece jen dočkali snížení. Centr z pravé strany v podání Zikla přistál přesně na hlavě Lukáše Magery a ten prokázal cit střelce. V 83. minutě to mohlo se Zbrojovkou vypadat opět špatně, neboť Melichárek pokazil odkop z postranní čáry a nechybělo mnoho, aby Javůrek trefil odkrytou klec. Brňané tak podlehli svému soku poměrem 1:3.