09.03.2017 | Filip Lefenda | Duel rivalů

Derby Frýdku-Místku s ostravským Baníkem šlágrem měsíce března

Foto: fnliga.cz
/VIDEO/ – Praha – Osmnácté kolo Fortuna národní ligy přinese vůbec poprvé další z jarních novinek - šlágr měsíce. Pro březen jím byl zvolen zápas nedalekých rivalů z Frýdku-Místku a Ostravy. Favoritem střetnutí, které je na programu v sobotu od 14:30 hodin, bude hostující celek, jež by svou aktuální druhou příčku v tabulce rád proměnil v okamžitý postup mezi českou fotbalovou elitu. Už na podzim se ale Ostravští proti Frýdku na tři body pořádně nadřeli a jednoduchou práci nepředpokládají v Baníku ani tentokrát.

"Očekávám, že to bude velký boj," předesílá záložník Robert Hrubý, jedna z nejvýraznějších zimních posil ostravského klubu. Snadnou šichtu neočekává ani zkušený zadák Tomáš Zápotočný, který si vzpomněl na podzimní měření sil, které Baník vyhrál nejtěsnějším možným rozdílem 2:1. "To vítězství se rodilo hodně těžce. Frýdek nás překvapil hlavně bojovností. Celý tým vyloženě jezdil, jak se říká, po zadku. Bylo to hodně nepříjemné," je si vědom kvalit soupeře, který v druholigovém pořadí uzavírá první desítku. "Frýdek chce hrát fotbal, nebude bránit," myslí si Tomáš Mičola, který dvěma góly přispěl k sobotní porážce Ústí nad Labem, a přidává přání: "Doufám, že padne hodně branek."

Duelu se pochopitelně nemůže dočkat ani protistrana. "Jsou to zápasy, pro které dělá člověk fotbal. Na zápas se těšíme. Chtěli bychom, aby si ho užili i fanoušci," nechala se slyšet zřejmě nejvýraznější postava současného Frýdku-Místku - záložník Nicolas Šumský. Že nedají Valcíři soupeři zvučnějšího jména nic zadarmo slibuje také obránce Petr Literák. "Budeme to chtít Baníku trochu okořenit. Každý zápas chceme vyhrát."

Ostrava se nezříká dle slov trenéra Vlastimila Petržely role favorita. "Musíme vyhrát!" burcuje zkušený třiašedesátiletý stratég. Největší sílu soupeře vidí ve standardních situacích. "Velice dobře je kope Šumský," zvedá pomyslný varovný prst. 

"Vím, že nás čeká velký Baník, takže máme od zápasu velká očekávání," těší se na fotbalový svátek také slovenský lodivod Frýdku-Místku Miroslav Nemec. "Jsou technicky zdatní, fyzicky dobře nadupaní," přemýšlí nad zbraněmi týmu, který spadl z nejvyšší soutěže po dlouhém půlstoletí, a pokračuje. "Mají široký kádr, širokou lavičku. Víme, co od soupeře můžeme očekávat," míní.

Kdo se bude nakonec radovat? Zápas startuje na stadionu Stovky v sobotních 14:30 hodin a pro ty, kteří se ho nevydají navštívit osobně, jej na svých webových stránkách bude přenášet sázková kancelář Fortuna.

5' Literák
70' Vyskočil
19' Hlinka
34' Slaninka
37' Byrtus
54' Šumský
85' Nworah
5' Pokorný
85' Vašek
85' Helešic
Sestavy
Mihálek – Ilko, Literák, Klabník, Švrček – Spasojević (78. Berežný) – Byrtus (77. Šichor), Šumský, Slaninka – Vyskočil – Ševčík (66. Nworah)
Na lavičce: Prepsl, Fertaľ, Kingambo, Termanowski
Trenér: Miroslav Nemec
Vašek – Breda (46. Celba, 66. Mondek), Pokorný, Mešaninov, Helešic – Mičola, Hlinka, Hrubý – Sus, De Azevedo (70. Urgela), Stáňa
Na lavičce: Šustr, Granečný, Nerad, Pekár
Trenér: Vlastimil Petržela
Rozhodčí: Zelinka – Polák, Podaný • Stadion: Stadion Stovky • Diváci: 6200