19.04.2017 | Petr Komárek | Zápas

Opava si ze zápasu udělala drama, nakonec však Prostějov přestřílela

Foto: Libor Duchoň
Prostějov – Pořádně bohatý na góly byl duel mezi Prostějovem a Opavou. Favorizovaný Slezský FC se na konci úvodní čtvrthodiny ujal vedení, pak ale doplatil na jednu z laciných ztrát na vlastní polovině. Domácím se skóre dokonce povedlo otočit, ještě efektivnější obrátku však poté předvedli svěřenci trenéra Skuhravého. Na Hané si vydobyli divoký triumf v poměru 4:2.
25' Skwarczek
63' Rus
13' Puškáč
71' Žídek
75' Schaffartzik (pen)
88' Puškáč
12' Rus
54' Alaverdašvili
69' Skwarczek
34' Mozol
Sestavy
Halouska – Hirsch, Malý, Schuster, Rus – Alaverdašvili (80. Čtvrtníček), Pančochář (86. Machynek), Skwarczek, Fládr, Hladík – Píchal
Na lavičce: Neoral, Hýbl, Sečkář, Elšík
Trenér: Miroslav Takáč
Fendrich – Helebrand (67. Smola), Simerský, Žídek, T. Čelůstka – Schaffartzik – Jursa, Mozol (64. Kuzmanović), Zapalač (80. Hrabina) – Jurečka, Puškáč
Na lavičce: Lasák, Radič, Janetzký
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Klíma – Poživil, Batík • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 300

Komentář

Opavští z prvního vážnějšího momentu, který zápas nabídl, udeřili. Na rohový kop si ve vápně naskočil David Puškáč a hlavičkou o zem vsítil svou první branku ve Fortuna národní lize. Hosté však poté vyklidili prostor ve středu pole. Navíc se dopouštěli laciných chyb. Jednu takovou měl na svědomí Schaffartzik, čehož využili Píchal se Skwarczekem. Prvního jmenovaného sice ještě vychytal Fendrich, balon se však odrazil k volnému Michalu Skwarczekovi a ten neměl s dorážkou do odkryté části branky žádný problém.

Prostějov poté převzal iniciativu a David Píchal se prodral až k nebezpečnému zakončení z levé strany, které musel Fendrich pohotovým skokem vyrážet na roh. Zahrozit ale dokázala i Opava. Po pasu zprava hlavičkoval pod břevno Václav Jurečka, své kvality však předvedl i strážce domácí svatyně Halouska. Ten si poradil i s ošidným závarem, který poblíž něj vznikl v 39. minutě. Proti střele Zapalače z volného kopu zasahovat nemusel, jelikož šla nad.

Ve druhé půli Vilém Fendrich málem Prostějovským daroval vedení. Centr od rohového praporku vyrazil pouze k nabíhajícímu Píchalovi, od něhož však balon naštěstí pro hosty zamířil mimo. V 63. minutě ale domácí celek přeci jen skóroval. Na vzdušný míč z levé strany zareagoval Aleš Rus a prudkou ranou ho usměrnil do sítě. Za Opavu se pokusil odpovědět Jurečka, ale jeho střelecký pokus Halouska vytáhl na roh. Slezané pak mohli být rádi, že neinkasovali potřetí. David Píchal se výborně zbavil bránícího hráče a ocitl se tváří v tvář Fendrichovi. Ten proti němu ale skvěle vyběhl a jeho ránu reflexivně vyrazil.

V 71. minutě se Opavanům podařilo jednobrankové manko smazat. Po centru od rohového praporku hlavičkoval jejich kapitán Jan Žídek a Pavel Halouska neměl na úspěšný zákrok prakticky žádný nárok. O chvíli později navíc ve vápně po kontaktu s jedním z domácích fotbalistů upadl střídající Kuzmanović a sudí nabídl hostům výhodu pokutového kopu. Jeho exekuce se chopil Jan Schaffartzik a míč poslal do protipohybu gólmana, čímž napravil své zaváhání z první půle. Prostějov se snažil srovnat krok, Hladík ale po přihrávce Píchala střílel mimo a sám David Píchal pak na Fládrův centr za obranu těsně nedosáhl.

Opavský náskok mohl navýšit další střídající hráč Smola, jeho ránu z dobré pozice ovšem zlikvidoval hbitý Halouska. V 88. minutě už však prostějovský muž s rukavicemi počtvrté kapituloval. Smola našel osamoceného Davida Puškáče, jenž se v tutovce nemýlil. Opava tak v přestřelce na Hané uspěla, Prostějov zdolala 4:2.