09.05.2017 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenéři měsíce: Oceněnými za duben jsou Tomáš Chorý, Roman West a Ivan Kopecký

Foto: fnliga.cz
Praha – Sigma Olomouc je prvním postupujícím týmem a velkou zásluhu na tom má její nejlepší jarní střelec Tomáš Chorý, který jen v dubnu nasázel do sítí soupeřů šest branek. Opačné starosti mají ve Vítkovicích. Ostravský nováček bojuje zuby nehty o udržení se ve Fortuna národní lize, avšak to, co se po podzimu zdálo prakticky nereálné, se pod taktovkou trenérského dua Roman West - Ivan Kopecký může na konci tohoto měsíce podařit. Vítkovice v dubnu prohrály jen se Sigmou a nesestupové příčce se již přiblížily na pouhé dva body.

HRÁČ MĚSÍCE – TOMÁŠ CHORÝ (SK SIGMA OLOMOUC)

Vytáhlý, bez dvou čísel dvoumetrový útočník olomoucké Sigmy, nastřílel za duben hned šest branek a je nejlepším jarním kanonýrem. Řeč je o dvaadvacetiletém Tomáši Chorém, který je v druholigovém pořadí střelců po senzační stíhací jízdě s celkovými šestnácti trefami už jen o gól za týmovým kolegou Jakubem Plškem. Hráč, který se do prvního týmu Olomouce probojoval před třemi lety, si svými výkony říká i o nominaci na mistrovství Evropy hráčů do 21 let.

V dubnu střílel Chorý velmi důležité góly. Proti Českým Budějovicím to ještě ani tak neplatilo, neboť tento souboj, ve kterém se jednou zapsal do statistik, vyhráli Hanáci s přehledem 5:2, o týden později doma proti Varnsdorfu už to ale byla jiná káva. Favorité se na tři body pořádně nadřeli, spasitele však našli právě v Chorém, který se dvěma trefami podílel na těsném triumfu v poměru 3:2.

Na chlup stejný výsledek se zrodil také v dalším kole na půdě tehdy ve skvělé formě hrajícího Žižkova a hádejte, kdo hned dvakrát překonal brankáře Hrubeše? No jasně! Tomáš Chorý. Jednoduché to neměli Olomoučtí ani doma proti zachraňujícím se Vítkovicím, které na jaře patří k největším překvapením. Sigma uštědřila výběru trenérů Westa a Kopeckého jedinou dubnovou porážku a ústřední postavou byl zase Chorý, jenž po půlhodině hry vsítil jedinou branku utkání.

V závěru měsíce sice vyšel šikovný útočník z utkání proti Sokolovu střelecky naprázdno, svůj gólový apetit ale předvedl v televizním utkání se Znojmem. Olomouc i díky jeho hattricku mohla předčasně slavit postup do nejvyšší soutěže.

Obsáhlý rozhovor s oceněným hráčem si můžete přečíst ZDE!

DUBNOVÉ VÝSLEDKY OLOMOUCE

20. kolo: SK Sigma Olomouc – FK Fotbal Třinec 1:0

21. kolo: SK Dynamo České Budějovice – SK Sigma Olomouc 2:5

22. kolo: SK Sigma Olomouc – FK Varnsdorf 3:2

23. kolo: FK Viktoria Žižkov – SK Sigma Olomouc 2:3

24. kolo: SK Sigma Olomouc – MFK Vítkovice 1:0

25. kolo: SK Sigma Olomouc – FK Baník Sokolov 2:0

NADCHÁZEJÍCÍ LIGOVÝ PROGRAM TOMÁŠE CHORÉHO

27. kolo: SK Sigma Olomouc – MFK Frýdek-Místek

28. kolo: FK Ústí nad Labem – SK Sigma Olomouc

29. kolo: SK Sigma Olomouc – FC Baník Ostrava

30. kolo: Slezský FC Opava – SK Sigma Olomouc

Tomáš Chorý zaznamenal v posledním kole proti Znojmu hattrick

Foto: Libor Duchoň

TRENÉŘI MĚSÍCE – ROMAN WEST A IVAN KOPECKÝ (MFK VÍTKOVICE)

Zajímavou sezonu prožívá jeden z trenérů vítkovických fotbalistů Roman West. Ten s týmem postoupil do Fortuna národní ligy, aby jej po sérii neuspokojivých výsledků od „A“ mužstva po 11. kole soutěže odvolali a přivedli ostříleného Martina Pulpita. Během zimní pauzy se ale opět daly věci do pohybu a pětatřicetiletý West se po dvou měsících na lavičku Vítkovic vrátil. A jak se nyní ukazuje, nové vedení udělalo dobře.

Po jeho bok povolali šestačtyřicetiletého Ivana Kopeckého, jmenovce trenéra, který s fotbalisty v roce 1986 vyhrál titul. Současný lodivod patnáctého celku druhé nejvyšší soutěže vedl ve druhé lize Čáslav, jako asistent pak působil v Teplicích, Jablonci či slovenské Podbrezové. Podílel se rovněž na postupu Varnsdorfu do první ligy, který se však následně z důvodu nevyhovujícího zázemí neuskutečnil.

Oba trenéři mají u vítkovického „áčka“ stejné pravomoci a vystupují společně, rovněž na jarních úspěších svého mužstva mají oba shodnou zásluhu. Ostravskému nováčkovi zřejmě po slabém podzimu již ve věci záchrany nikdo nevěřil, série výborných výsledků ale přiblížila Vítkovice na dvoubodový dostřel čtrnáctému Sokolovu.

Vítkovice v dubnu skutečně válely, cena pro oba trenéry byla jasnou volbou. Nejprve Ostravané přivezli překvapivé tři body z půdy Varnsdorfu za výsledek 2:1, na který doma navázali se Znojmem. To zdolali rozdílem třídy 3:0 a leckterým příznivcům musela nad vzepětím týmu klesnout čelist. V Sokolově se následně uskutečnil důležitý záchranářský souboj s nejbližším rivalem. Západočeši sice vedli, avšak hosté dokázali po změně stran zásluhou Fialy srovnat na konečných 1:1.

Naplno bodovaly Vítkovice v derby s nedalekým Frýdkem-Místkem, který v těsné přetahované porazily o gól 3:2. Vůbec jediné dubnové klopýtnutí, avšak nikoliv neočekávané, přišlo na Andrově stadionu v souboji s vedoucí Sigmou Olomouc. I ta se ovšem na hubené vítězství 1:0 pořádně nadřela. Měsíc Vítkovičtí uzavřeli triumfem nad Ústím nad Labem, když jedinou trefu duelu obstaral po hodině hry Mišinský.

Obsáhlý rozhovor s oceněnými trenéry si můžete přečíst ZDE!

DUBNOVÉ VÝSLEDKY VÍTKOVIC

20. kolo: FK Varnsdorf – MFK Vítkovice 1:2

21. kolo: MFK Vítkovice – 1.SC Znojmo FK 3:0

22. kolo: FK Baník Sokolov – MFK Vítkovice 1:1

23. kolo: MFK Vítkovice – MFK Frýdek-Místek 3:2

24. kolo: SK Sigma Olomouc – MFK Vítkovice 1:0

25. kolo: MFK Vítkovice – FK Ústí nad Labem 1:0

NADCHÁZEJÍCÍ LIGOVÝ PROGRAM WESTA A KOPECKÉHO

27. kolo: MFK Vítkovice – FC Baník Ostrava

28. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – MFK Vítkovice

29. kolo: MFK Vítkovice – FK Pardubice

30. kolo: 1.SK Prostějov – MFK Vítkovice

Vítkovický trenér Roman West

Foto: mfkv.cz

Ivan Kopecký (vlevo) na snímku s trenérem Varnsdorfu Zdenkem Frťalou

Foto: fkjablonec.cz