20.05.2017 | | Úřední zprávy

Fortuna národní liga má nové fotbalové klenoty. Unikátní pohár i medaile

Foto: fnliga.cz
Až se v neděli seřadí fotbalisté SK Sigma Olomouc k přebírání poháru pro mistra Fortuna národní ligy, čeká je speciální, možná až historický okamžik. Hráči prvního celku FNL totiž nad hlavu zvednou zbrusu nový pohár pro vítěze. Tím to ovšem neskončí. Zároveň se jim na krku bude houpat speciální sada medailí vyrobená ze skla a cenného kovu. Bude tak korunován první rok spolupráce mezi Ligovou fotbalovou asociací a generálním partnerem FNL společností Fortuna. Fanoušci budou mít navíc v neděli před utkáním možnost, se s pohárem vyfotit přímo před Androvým stadionem v Olomouci.

„S příchodem tak silného partnera, jakým společnost Fortuna jistě je, získala Fortuna národní liga větší atraktivitu a kvalitu. Končící fotbalový ročník byl z pohledu FNL revoluční. Nový název, nová trofej i medaile, televizní přenosy i fantastická návštěvnost. Je jednoznačné, že tohle spojení přineslo velké množství pozitiv,“ řekl Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

„Během prvních měsíců spolupráce s LFA jsme se důrazně zaměřili na pozvednutí image a prestiže národní ligy a už po tak krátkém čase se ukazuje, že český profi fotbal není jenom o 1. lize. Viděli jsme celou řadu parádních zápasů, našlapané stadiony a nespornou fotbalovou kvalitu, kterou asi nejlépe ilustruje účast Opavy ve finále Mol Cupu. Fortuna národní liga si své medaile a svůj pohár, který je opravdu parádní, určitě zaslouží a my jsme rádi, že se na vzniku této tradice můžeme podílet, “ říká David Vaněk, generální ředitel sázkové kanceláře Fortuna.

Autorkou podoby „stříbrného krasavce“ se stala MgA. Natálie Chalcarzová, tedy žena, která navrhla i pohár pro vítěze české nejvyšší soutěže.

„Pohár pro Fortuna národní ligu je mosazný a postříbřený. Základní zadání Ligové fotbalové asociace bylo jednoduché. Mělo by jít o nádobu na noze. S uchy. Snažila jsem se o to, aby byl pohár originální a nepodobal se žádné jiné trofeji. Návrhů vytvořím vždy více, většinou předkládám tři. Nakonec byla ta nejjednodušší varianta ta správná. Je to elegantní, čistý, jednoduchý tvar. Ušlechtilý pohár,“ říká autorka návrhu.

Na výšku má pohár téměř čtyřicet centimetrů, jeho šířka včetně dvou uší je o necelých pět centimetrů menší.

„Výroba v dnešní době probíhá poměrně rychle. Dostáváme vnější podobu výrobku a konstrukční detaily už si řešíme sami. Jednotlivé díly se musí opracovat, vyrovnat. Ve finále se pak trofej leští. V závěrečné fázi se udělá povrchová úprava, kdy se trofej galvanicky pokovuje stříbrem. Aby vydržel její vzhled,“ popsal proces vzniku trofeje Milan Zdeněk, výrobce poháru. Na celé dílo dohlížel Vladimír Židlický z Atelieru Židlický. Nezvyklé jsou i medaile pro mistra Fortuna národní ligy. Ty vycházejí ze stejného trendu jako u české nejvyšší soutěže, a proto je použit jako materiál kov a sklo. Obou těchto skvostů se dočkají hráči SK Sigma Olomouc po nedělním utkání s FC Baník Ostrava. Fanoušci se budou moci s pohárem vyfotit od půl druhé do třetí hodiny před stadionem v Olomouci.