20.05.2017 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 29. kola: Baník bude v Olomouci usilovat o postup, Vítkovice potřebují zdolat Pardubice

Foto: fcb.cz
Praha – Na předposlední kolo Fortuna národní ligy dojde předposlední květnovou neděli. Jeho hlavním tahákem bude souboj již jistého mistra Sigmy Olomouc s druhým Baníkem Ostrava. Jeho zaváhání může využít Opava, která se představí na půdě Sokolova. Ten může v případě úspěchu či neúspěchu Vítkovic v zápase s Pardubicemi slavit definitivní záchranu.

Všechna utkání 29. kola se uskuteční v neděli 21. května a všechna mají zároveň stejný čas výkopu – 16 hodin.

Táborsko hostí Vlašim. Středočeši se pokusí pokořit druhého soka z jihu republiky v řadě. V dohrávaném duelu s Českými Budějovicemi zvítězili jednoznačně 4:0. „Dosáhli jsme mety 51 bodů, což nikdo nečekal. Jsme moc spokojení a máme velkou radost. Do konce soutěže nám chybí ještě dva zápasy. Když přidáme šest bodů, bude to bezvadné,“ culil se vlašimský útočník Pavel Vyhnal, který se na porážce Dynama podílel dvěma brankami. Českobudějovičtí byli současně i dosud posledním protivníkem Táborska. Bitva o jih Čech dopadla nerozhodně. Svěřenci Romana Nádvorníka sice měli namále, chvíli před koncem ale zásluhou Dordeviče dokázali srovnat na konečných 1:1.

České Budějovice budou bojovat o body na hřišti Žižkova. Ve zbývajících dvou soutěžních kolech má Dynamo jasný cíl – udržet pátou příčku. „Očekávaní před sezonou jsme měli o něco větší, ale nyní chceme alespoň tu pětku udržet. Páté místo je zřejmě v současnosti maximum, na co můžeme hrát,“ uvědomuje si kapitán Jihočechů Petr Benát. Nadcházející sok jeho týmu – žižkovská Viktoria – dávno ztratil výbornou formu z přelomu března a dubna. Zdolat nedokázali Pražané ani poslední Prostějov, na jehož půdě padli 0:2. Jak si povedou proti Dynamu, mohou sledovat i lidé, kteří mají internetový účet u  sázkové kanceláře Fortuna. Právě ta bude zápas živě vysílat.

Třinec doma vyzve Prostějov. Slezané čekají na výhru od 2. května. To v regionálním souboji skolili Frýdek-Místek, pak ovšem třikrát za sebou prohráli. Postupně nestačili na Vlašim, Opavu a Pardubice. Nyní se výběru Jiřího Nečka naskýtá papírově nejpřijatelnější možný soupeř. Ovšem, pouze papírově. „Prostějov už sestup neodvrátí, takže může hrát v klidu a ukázat se. Zápas s ním nebude nic lehkého,“ uvedl pro klubový web třinecký záložník Petr Joukl. Prostějované navíc v minulém kole po delší době zvítězili. Díky dvěma trefám Jana Hladíka si vyšlápli na Viktorii Žižkov.

Vítkovice mají před sebou existenční zápas. Pokud na domácím stadionu nezdolají Sokolov, jejich pád do třetí ligy se stane realitou. Svěřence koučů Westa a Kopeckého přitom nečeká vůbec jednoduchý střet. Pardubice hrají ve velmi dobré formě a jejich brankář Milan Knobloch je co do počtu vychytaných nul třetím nejlepším mužem s rukavicemi v soutěži. Na kontě jich má 11. „Víme, že Vítkovice hrají o všechno a čekáme od nich první minuty nátlakovou hru. Musíme si soupeře důrazně hlídat, hrát koncentrovaně a především čekat na příležitost – a tu využít,“ prohlásil pro fkpardubice.cz lodivod Východočechů Jiří Krejčí. Duel jeho celku s Ostravany nabídne přímým přenosem na svém webu  sázková kancelář Fortuna.

Do Varnsdorfu přijede celek Frýdku-Místku. Valcíři ještě stále nemají jistou záchranu, duel na severu Čech to ale může změnit. „Varnsdorf v posledním utkání v Opavě sice prohrál, ale po výborném výkonu. Nám bude chybět na stoperu Petr Literák. To je ztráta, ale určitě jej kvalitně nahradíme. Musíme vypilovat hru záložní řady,“ má jasno lodivod Frýdeckých Leoš Kalvoda. „V podzimní části jsme dávali hodně branek, což na jaře nepotvrzujeme, a to nám velmi chybí. Na to se také v týdnu na trénincích zaměříme. Ve Varnsdorfu musíme jednoznačně uspět,“ dodal pro klubový web.

Na Hané dojde na šlágr kola. První Olomouc se střetne s druhým Baníkem Ostrava . Sigma má svému oponentovi co vracet, na podzim na jeho trávníku prohrála 0:1. V této chvíli jí sice už o nic nejde – postup i první místo má jisté. To však neznamená, že by svěřenci Václava Jílka nešli do zápasu bez motivace. „Chceme v domácím prostředí udržet neporazitelnost,“ hlásí zadák Sigmy Martin Sladký. Mnohem větší důležitost ale bude mít zápas pro Baník. Pokud totiž vyhraje, postup do nejvyšší soutěže ho nemine. V případě porážky by se ovšem na Ostravany mohla dotáhnout Opava a postupovou tajenku by tak úplně rozluštilo až závěrečné soutěžní kolo. To by si baníkovci podle slov Tomáš Mičoly rádi užili už již bez nervů. „Máme první mečbol a uděláme všechno pro to, abychom v neděli mohli být všichni spokojeni,“ říká zkušený záložník pro fcb.cz. Jedno z nejpikantnějších střetnutí jara budou přenášet jak kamery České televize, tak internetový portál  sázkové kanceláře Fortuna.

Zaváhání Baníku může nahrát Opavě. Slezané však v první řadě musejí uspět proti Sokolovu. Družina trenéra Skuhravého už v tomto týdnu jedno soutěžní utkání sehrála. Ve finále MOL Cupu v Olomouci podlehla Zlínu těsně 0:1. I tak však dosáhla velkého úspěchu. Vždyť v poháru dokázala vyřadit čtyři prvoligové týmy – Slovácko, mistrovskou Plzeň, Brno a Mladou Boleslav.  ­„Teď máme jediný cíl – nechceme dát Baníku postup zadarmo. V tabulce nejsme v komfortní situaci a musíme čekat na jeho ztrátu, kterou asi velmi pravděpodobně neudělá. Na hráče ale budu apelovat, abychom zápas v Sokolově zvládli a hráli o postup až do posledního kola,“ prohlásil na klubovém webu Opavy její trenér Roman Skuhravý. Sokolovští zase v případě triumfu mohou slavit. Získali by totiž definitivní jistotu druholigové záchrany. Tu však Západočechům nemusejí přinést pouze tři body. Teoreticky jim stačí, aby Pardubice na druhém konci Česka porazily Vítkovice.

Poslední ze zápasů 29. kola se odehraje ve Znojmě, kam zavítá Ústí nad Labem. „Ústí hraje klidný střed tabulky. Je to mužstvo, které hraje útočný fotbal. Potrápili Sigmu Olomouc, když remizovali 2:2. Bude to nepříjemný soupeř,“ uvedl pro 1scznojmo.cz lodivod Jihomoravanů Radim Kučera. Jeho soubor půjde do utkání povzbuzen vítězstvím v poměru 3:0, kterého dosáhl ve Frýdku-Místku a přerušil tím období nepříznivých výsledků. Jak si Znojemští povedou proti Armě, ukáže zápas živě přenášený na webu  sázkové kanceláře Fortuna.