25.05.2017 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér sezóny: Anketu kapitánů a koučů ovládli olomoucký šutér Plšek a opavský stratég Skuhravý

Foto: fnliga.cz
/KOMPLETNÍ VÝSLEDKY/ – Praha – Letošní ročník Fortuna národní ligy míří kvapem ke svému konci. Odehrát zbývá poslední kolo, již nyní jsou ale známy výsledky celosezónní ankety, v níž hlasovali kapitáni a koučové všech šestnácti druholigových účastníků. Ti zvolili nejlepšího fotbalistu a trenéra druhé nejvyšší soutěže. Jsou jimi olomoucký záložník Jakub Plšek, s osmnácti góly nejlepší střelec FNL, a vůdce Opavy Roman Skuhravý, který kromě postupu do finále MOL Cupu se Slezany stále usiluje o postup do první ligy.

Hráč sezóny – Jakub Plšek (SK Sigma Olomouc)

Třiadvacetiletý záložník olomoucké Sigmy dopomohl hanáckému celku k rychlému návratu mezi českou klubovou elitu. Se svými osmnácti trefami je hráč, který posbíral i 28 startů v dresu mládežnických reprezentací, již dlouhou dobu nejlepším střelcem Fortuna národní ligy. Výsostnou pozici krále střelců hájí před svým týmovým spoluhráčem Tomášem Chorým, který má o dva zásahy méně.

Olomouc převzala po nedělním utkání předposledního kola proti Baníku Ostrava mistrovskou trofej s medailemi pro vítěze letošního ročníku druhé nejvyšší soutěže. Placku dostal zaslouženě na krk také Jakub Plšek. Odchovanec vsetínské kopané, který však již deset let působí v Olomouci, se do „A“ týmu dostal v roce 2012 a ještě ve stejném roce zažil svůj debut na prvoligovém trávníku.

Toho si nyní šikovný fotbalista užije podstatně více. Se svými spoluhráči se může těšit na působení v nejvyšší soutěži. Plšek přitom patřil ke klíčovým strůjcům postupu nejen letos, ale také předloni, kdy hrála Sigma rovněž jen druhou nejvyšší soutěž. Tehdy přispěl za 26 duelů, do kterých nastoupil, celkem deseti přesnými střelami.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY HRÁČSKÉ ANKETY:

1. místo: Jakub Plšek (SK Sigma Olomouc, záložník) – 57 bodů

2. místo: Tomáš Chorý (SK Sigma Olomouc, útočník) – 28 bodů

3. místo: Petr Vašek (FC Baník Ostrava, brankář) – 23 bodů

4. místo: Jan Schaffartzik (Slezský FC Opava, záložník) – 15 bodů

5. místo: Petr Zapalač (Slezský FC Opava, záložník) – 12 bodů

6. místo: Dyjan Carlos De Azevedo (FC Baník Ostrava, záložník) – 8 bodů

7. místo: Tomáš Mičola (FC Baník Ostrava, záložník) – 6 bodů

8. místo: Adnan Džafič (FC MAS Táborsko, záložník) – 5 bodů

9. místo: Petr Breda (FC Baník Ostrava, obránce) – 4 body

10. – 12. místo: Rudolf Reiter (FC Sellier & Bellot Vlašim, záložník), Vojtěch Engelmann (FK Viktoria Žižkov, záložník), Jan Žídek (Slezský FC Opava, obránce) – 3 body

13. – 18. místo: Tomáš Jursa (Slezský FC Opava, záložník), Aleš Škerle (SK Sigma Olomouc, obránce), Filip Hašek (FC Sellier & Bellot Vlašim, záložník), Dominik Urbančok (1.SC Znojmo FK, záložník), Pavel Vyhnal (FC Sellier & Bellot Vlašim, útočník), Martin Sus (FC Baník Ostrava, obránce) – 2 body

19. – 27. místo: Pavel Moulis (FK Ústí nad Labem, útočník), Tomáš Zápotočný (FC Baník Ostrava, obránce), Ivo Táborský (SK Dynamo České Budějovice, útočník), Jakub Petr (SK Sigma Olomouc, útočník), Michal Vepřek (SK Sigma Olomouc, obránce), Nemanja Kuzmanovič (Slezský FC Opava, útočník), Adam Kučera (FC Sellier & Bellot Vlašim, záložník), Martin Honiš (MFK Vítkovice, obránce), Alexander Jakubov (FC Baník Ostrava, útočník) – 1 bod

Trenér sezóny – Roman Skuhravý (Slezský FC Opava)

Když teprve dvaačtyřicetiletý kouč Roman Skuhravý převzal před rokem v létě druholigový tým Opavy, již po pár přípravných zápasech hovořil o pohádce. Z přístupu svých svěřenců byl nadšen a na hřišti sliboval poctivou práci. A co řekl, to také do puntíku splnil. Slezané letos patří pod jeho vedením k nejlepším týmům v soutěži, když mohou v posledním kole dokonce oslavit postup do první ligy.

Pravda, výchozí pozici má lepší nedaleká Ostrava, i v případě nepostupu ale jistě budou v Opavě hodnotit sezónu týmu, který aktuálně vyhrál ve Fortuna národní lize již sedmkrát v řadě, jako nadmíru povedenou. Kromě splnění trenérova přání, kterým bylo bojovat o postup do posledního kola, o sobě fotbalisté Slezského FC dali výrazně vědět v pohárovém MOL Cupu, ve kterém došli z pozice druholigového celku senzačně až do finále!

Skuhravý, který před Opavou vedl ve druhé nejvyšší soutěži také Varnsdorf, a před tím v první lize Jablonec, s nímž domácí pohár dokonce vyhrál, vyznává líbivý kombinační fotbal, který opavské příznivce baví. Není tak divu, že se právě u početného opavského publika těší bývalý obránce obrovské oblibě. A to i díky tomu, že jak v zimní přestávce, tak i s tou blížící letní vytrvale odmítal nabídky z nejvyšší soutěže. V Opavě má dle svých slov rozdělanou práci, rád by tým dovedl do nejvyšší soutěže a odcházet nemíní. Podpis nové tříleté smlouvy se údajně zdá být už pouhou formalitou.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY TRENÉRSKÉ ANKETY:

1. místo: Roman Skuhravý (Slezský FC Opava) – 78 bodů

2. místo: Václav Jílek (SK Sigma Olomouc) – 51 bodů

3. místo: Martin Hašek (FC Sellier & Bellot Vlašim) – 21 bodů

4. místo: Radim Kučera (1.SC Znojmo FK) – 13 bodů

5. místo: Vlastimil Petržela (FC Baník Ostrava) – 8 bodů

6. místo: Ivan Kopecký (MFK Vítkovice) – 4 body

7. – 9. místo: Jiří Krejčí (FK Pardubice), Zdenko Frťala (FK Varnsdorf), Petar Aleksijevič (1.SK Prostějov) – 3 body

10. – 11. místo: Roman West (MFK Vítkovice), David Vavruška (FK Viktoria Žižkov) – 2 body

12. místo: Jiří Neček (FK Fotbal Třinec) – 1 bod