14.06.2017 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: Oceněnými za květen jsou Pavel Vyhnal a Roman Skuhravý

Foto: fnliga.cz
Praha – Pomyslné brány nedávného soutěžního ročníku se definitivně uzavřely, Ligová fotbalová asociace však ještě vybírala dva nejšikovnější aktéry za měsíc květen, v němž druholigové boje vrcholily. Hráčem měsíce zvolila vlašimského útočníka Pavla Vyhnala, který v závěru soutěže vsítil hned šest branek a završil pro středočeský klub veleúspěšnou sezónu jako třetí nejlepší kanonýr celé soutěže. Trenérem měsíce je Roman Skuhravý, který se svou Opavou v náročném programu neztratil v květnu ani bod a do posledního kola dýchal v boji o postup na záda druhé Ostravě.

Hráč měsíce – Pavel Vyhnal (FC Sellier & Bellot Vlašim)

Vlašim v květnu střílela jednu branku za druhou. Středočeský klub nabral vítězný kurz, ze kterého uhnul až v posledním utkání se Sokolovem. Jinak ale nasbíral pět vítězství, na nichž se výraznou měrou podílel i týmový nejlepší střelec Pavel Vyhnal.

Sedmadvacetiletý útočník, který do Vlašimi přišel před rokem z pražské Slavie, byl s patnácti zásahy třetím nejlepším střelcem celého uplynulého ročníku Fortuna národní ligy. Poslední měsíc, v němž měla Vlašim k dobru odložené utkání s Českými Budějovicemi, jich přidal na své konto hned šest.

Fotbalista, který mimo dres čtvrtého celku loňského druholigového ročníku oblékal i trikoty Sezimova Ústí, Bohemians 1905 a Vyšehradu, se trefou podílel na vítězství 5:0 proti Třinci. Gólem z 6. minuty nasměroval ke třem bodům svůj tým na půdě Žižkova, kde Vlašim vyhrála rovněž přesvědčivě – 3:0. Ještě více se mu dařilo ve druhé polovině měsíce. V odloženém utkání 25. kola s českobudějovickým Dynamem vsítil hned dvě branky, čímž měrou vrchovatou dopomohl ke konečné venkovní výhře 4:0. A Vyhnal byl i důležitým článkem osmigólové přestřelky na hřišti Táborska, kterou zvládla lépe Vlašim. Ta vyhrála 5:3 a hráč se čtrnáctkou na zádech se prosadil opět ve dvou případech.

KVĚTNOVÉ VÝSLEDKY VLAŠIMI:

25. kolo: SK Dynamo České Budějovice – FC Sellier & Bellot Vlašim 0:4

26. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Fotbal Třinec 5:0

27. kolo: FK Viktoria Žižkov – FC Sellier & Bellot Vlašim 0:3

28. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – MFK Vítkovice 4:1

29. kolo: FC MAS Táborsko – FC Sellier & Bellot Vlašim 3:5

30. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Baník Sokolov 0:1

Pavel Vyhnal (vlevo) se spoluhráčem Rudolfem Reiterem
Foto: Jan Škrle (dynamocb.cz)

Trenér měsíce – Roman Skuhravý (Slezský FC Opava)

Další úspěch pro Romana Skuhravého, potažmo celou Opavu. Před necelým měsícem byl dvaačtyřicetiletý kouč Slezského FC zvolen druholigovými kapitány a kouči nejlepším trenérem celé sezóny, nyní si muž, který s Opavou skončil jen o bod třetí a dovedl ji senzačně i do finále pohárového MOL Cupu, vykoledoval i ocenění Trenér měsíce.

Skuhravý, který v minulosti vedl Jablonec a Varnsdorf, je v Opavě spokojen. Sezóna mu jak v zimě, tak i nyní přinesla nabídky z nejvyšší soutěže, ty ale odmítl. Rád by do první ligy postoupil s Opavou. Tým pod jeho vedením produkuje líbivý ofenzivní fotbal, který přináší své ovoce. Na jaře Slezané neztratili venku ani jeden bod, zatímco před rokem na hřištích soupeřů jako jediný tým v soutěži za celou sezónu ani jednou nezvítězili!

Opavě se vedlo i v závěru soutěže, kde bojovala na dvou frontách. Ve finále národního poháru skončila těsně pod vrcholem, když podlehla Zlínu a přišla tak o šanci bojovat v Evropské lize, hořkou pachuť pak mělo pro Opavské i vyvrcholení Fortuna národní ligy. V ní bojovali Skuhravého svěřenci do posledního kola o postup, když v průběhu května mocně dotahovali ostravského rivala. Slezský FC doma zvítězil nad Vítkovicemi 2:1, v týdnu pak bral tři body také z Třince za výsledek 3:1. Další výhra se po dravém výkonu narodila na domácím hřišti proti Varnsdorfu (4:2), a Opavané nepolevili ani po již zmíněném nepovedeném pohárovém finále a díky triumfu 1:0 v Sokolově si uhájili postupovou naději až do posledního kola. V tom hostili před naplněnými tribunami mistrovskou Olomouc, ani výhra 2:0 ale Slezanům nestačila, neboť konkurent z Ostravy, jenž měl v tabulce o bod více a tudíž i lepší výchozí pozici, zdolal dle předpokladů Znojmo. Skuhravému tak nezbývá, než se se svým týmem pokusit postoupit příští rok, kdy už bude Slezský FC brán v této věci jako jeden z horkých favoritů.

KVĚTNOVÉ VÝSLEDKY OPAVY:

26. kolo: Slezský FC Opava – MFK Vítkovice 2:1

27. kolo: FK Fotbal Třinec – Slezský FC Opava 1:3

28. kolo: Slezský FC Opava – FK Varnsdorf 4:2

29. kolo: FK Baník Sokolov – Slezský FC Opava 0:1

30. kolo: Slezský FC Opava – SK Sigma Olomouc 2:0

Roman Skuhravý udílí taktické pokyny
Foto: sfc.cz