17.06.2017 | Martin Hruzík | Aktuální zprávy

Z MSFL zaznělo čtyřikrát ne, Frýdek-Místek zůstává ve Fortuna národní lize

Foto: mfkfm.cz
Praha – Ještě po podzimu to vypadalo, že Frýdek-Místek nebude mít žádné starosti se záchranou a i příští rok ve Stovkách budou diváci chodit na Fortuna národní ligu. V úvodu jara Valcíři dokonce porazili silný Baník Ostrava po krásných nůžkách Vyskočila, konec jara bylo však již spíše trápení s vyvrcholením v podobě sestupu z druhé nejvyšší soutěže. Fanoušci již byli smířeni, když v tu chvíli přichází šok: MFK Frýdek-Místek v soutěži zůstává.

V sezóně 2014/2015 zbyly sestupové příčky na Kolín a Most a kvůli finančním problémům se i přes čtvrtou příčku ze soutěže odhlásila také žižkovská Viktorka. Druhou nejvyšší soutěž bylo třeba doplnit hned třemi týmy. Z ČFL se do profesionální ligy nechtělo střížkovským Bohemians ani Domažlicím, a tak výzvu v podobě Fortuna národní ligy přijal Vyšehrad. Z MSFL postoupilo béčko olomoucké Sigmy. Třetí tým se však hledal marně, a tak se další ročník musel odehrát s pouhými patnácti celky.

Jako důsledek bylo představeno nové pravidlo, které v případě odmítnutí postupu prvními čtyřmi celky nižší soutěže, v tomto případě ČFL i MSFL, dává možnost setrvání v soutěži předposlednímu celku tabulky. Mužstvo na šestnácté příčce sestupuje vždy. A přesně to se letos stalo.

MSFL letos jednoznačně ovládl Uničov, již déle se však mluvilo o nezájmu hrát profesionální soutěž. Lví podíl na prvenství má zejména střelec Aleš Krč, který se letos trefil hned třiadvacetkrát a výrazně se tak podepsal pod 72 vstřelených branek hanáckého klubu a stal se rovněž nejlepším střelcem moravskoslezské části třetí ligy. Bývalý talent přitom mohl na jaře pálit za Sigmu, zkoušku však sám předčasně ukončil s tím, že se chce fotbalem hlavně bavit. Tým naopak opustil úspěšný trenér Jiří Balcárek, který kývl na nabídku Znojma.

Druhou příčku urvala rezerva olomoucké Sigmy, která však odmítla postup a nakonec možná nepřihlásí ani MSFL. Dle jejího mluvčího Petra Pelíška je stále vše v jednání. Karty totiž zamíchala také nová povinnost prvoligových celků na účast v juniorské lize. Již dříve bylo avizováno, že se do MSFL nepřihlásí Zlín B a Slovácko B. Prvně jmenovaný navíc skončil na sestupové 14. příčce se ziskem 35 bodů. Stejně bodů má také sestupující Třebíč a zachránivší se HFK Olomouc a Líšeň.

Nabídku hrát MSFL řešil také třetí tým Moravskoslezské fotbalové ligy Hlučín. Bývalý druholigista ale také nemá zájem. "Chceme hrát fotbal s našimi mladými hráči a neradi bychom hráli o záchranu ve Fortuna národní lize s nějakými dvanácti body. Bylo by to pro nás nedůstojné," vysvětlil sportovní ředitel FC Hlučín Roman Holiš.

Možnosti posunout se o stupínek výše nevyužila ani Kroměříž, čtvrtý celek MSFL. "Vedení klubu se rozhodlo nereflektovat na nabídku přihlášení mužstva do Fortuna národní ligy," dodal předseda HS Kroměříž Martin Bsonek. Protože se další celek na postup nenašel ani v ČFL, možnost zůstat v profesionální soutěži dostal Frýdek-Místek. A také jí využil. 

Patnáctý tým, který ze třetí ligy postoupil do té druhé před čtyřmi lety, "ukopal" v loňském ročníku pouhých 29 bodů. Rýsující se cíl okamžitého návratu bude muset nahradit nový, starosti to však budou pro zástupce Valcířů nečekaně příjemné.