20.06.2017 | Martin Hruzík | ČFL/MSFL

Nechtěná Olympia Hradec Králové slaví třetí postup v řadě, bude hrát v Praze?

Foto: fcolympia.cz
Praha – O víkendu řekla své poslední slovo Česká fotbalová liga. První místo obhájily Jirny, ani letos se však nebude mluvit o postupu do Fortuna národní ligy. Důvodem je nevyhovující úroveň mládeže a stadionu. Příležitost zahrát si profesionální soutěž a zároveň postoupit potřetí v řadě tedy připadla na Olympii Hradec Králové, která však také nemá vyhovující stadion a bude muset hrát v Praze.

Ani v České fotbalové lize se postupující celek nehledal úplně snadno a není se čemu divit. Vltavín, Kolín, Vyšehrad - tato trojice klubů si zkusila postup již v předešlých čtyřech letech. Všechny celky však svou první profesionální sezónu nezvládly, skončily poslední, a poroučely se zpět do třetí ligy. V případě Kolína měla špatná sezóna za následek nejen sestup zpět do ČFL, ale následoval pád do divize. 

Výjimkou je Olympia Hradec Králové, kde se o postupu mluvilo již v zimní pauze a zástupci klubu deklarovali, že jsou na druhou ligu ekonomicky připraveni. Tým prošpikovaný zvučnými jmény jako Luděk Frydrych, Michal Demeter, Karel Piták nebo Richard Jukl se na jaře hnal za třetím postupem v řadě. A nakonec to vyšlo. Byť východočeský celek klíčové utkání, které by mu zajistilo prvenství v soutěži, nezvládl - s Vltavínem o víkendu prohrál 1:2. Už dopředu však bylo známo, že postup hradecký klub nemine.

Českou fotbalovou ligu tak nakonec vyhrály Jirny, které obhájily prvenství z minulého ročníku. A to i navzdory tomu, že kvůli dluhům je etická komise FAČR potrestala šestibodovým odečtem. Do Fortuna národní ligy je však stejně nepustí licenční komise, které se nelíbí zázemí klubu a na nedostatečné úrovni je také mládež. Městečko ve Středních Čechách tak bude znovu hrát jen třetí nejvyšší soutěž. "O postup bychom měli zájem, ale zatím nám chybí prostředky. Byla by potřebná i rekonstrukce hřiště a vybudování tribuny. Chvíli jsme dokonce zvažovali odehrání Fortuna národní ligy v Xaverově. Pracujeme také na vybudování mládeže," dodal sekretář SK Viktorie Jirny Bohumil Přibyl.

Olympia Hradec Králové tak od příštího ročníku bude profesionálním klubem, otázkou však zůstává, kde se nakonec bude Fortuna národní liga hrát. To, že by na stadionu Pod lízátky hrály oba hradecké kluby je údajně vyloučeno, neboť to není v zájmu města ani FC Hradec Králové. "To, že bychom hráli v Hradci Králové, nehrozí. Nejspíše to bude v Praze na stadionu Evžena Rošického," vysvětlil František Bárta, výkonný ředitel Olympie.