29.07.2017 | Věra Novotná | Zápas

Malé moravskoslezské derby dopadlo nerozhodně, Frýdek-Místek s Opavou si rozdělily po bodu

Foto: mfkfm.cz
Frýdek-Místek – V úvodním kole Fortuna národní ligy přivítal Frýdek-Místek na svém stadionu Opavu a bylo vidět, že domácí nechtějí navázat na nepovedený konec uplynulého ročníku. O šance a atraktivní hru nouze nebyla, na první gól si ale diváci na stadionu museli počkat až do druhé půle. Frýdek-Místek šel jako první do vedení zásluhou ex-opavského Grussmanna, avšak Opavští našli odpověď v podobě gólu Tomáše Smoly. Na nedostatek šancí si nemohl nikdo stěžovat, další branky již ale nepadly a oba týmy se tak rozešly smírně za stavu 1:1.
49' Grussmann
68' Smola
73' Varadi
74' Kovařík
84' Biolek
bez karet
Sestavy
Buček – Švrček, Literák, Pielorz, Ondráček – Biolek, Šumský (90+2. Spasojević), Grussmann, Chvěja (72. Krčula) – Varadi, M. Kovařík (87. Fofanah)
Na lavičce: Mihálek, Bilič, Hamšík, Slaninka
Trenér: Ladislav Krabec
Fendrich – Simerský, Žídek, Hrabina, T. Čelůstka (61. Jurečka) – Zavadil, Schaffartzik, Jursa – Kayamba (86. Puškáč), Smola (76. Stříž), Kuzmanović
Na lavičce: Lasák, Helebrand, Radič, Mozol
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Dubravský - Batík, Caletka • Stadion: Stadion Stovky • Diváci: 2153

Komentář

V úvodních deseti minutách to byli domácí, kteří měli nejen herní převahu, ale také velmi blízko k otevření skóre. Centrovaný míč od Adama Varadiho se snesl až k Nikolasi Šumskému, který ho ale nedokázal nasměrovat mimo dosah brankáře Fendricha. Přišly i šance na druhé straně, a to v podobě dvou přímých kopů Opavy, ani ty však nevedly ke gólu. Obrovskou šanci spálil také opavský Kuzmanović, jenž z bezprostřední blízkosti nedokázal usměrnit balon do brány. 

Následné minuty nepřinesly žádnou velkou šanci, neboť se ani jeden tým nedokázal kombinačně dostat do míst, odkud by mohl vážněji ohrozit svého soupeře. Vše mohl změnit ve 34. minutě Marián Kovařík, který ale hlavičku do branky neusměrnil. Z následného protiútoku Opavy protáhl domácího gólmana Kayamba, avšak ani on bezbrankové skóre nezměnil.

Z druhé půle uběhlo ani ne pět minut a Frýdeckomístečtí se mohli radovat z úvodní branky sezony. Adam Varadi poslal centr a ten našel levou nohu Radima Grussmanna, jenž z první přesně nasměroval míč k pravé tyči. Chvíli poté mohl stejný hráč domácí vedení navýšit, avšak jeho střela postrádala potřebnou razanci.

V 56. minutě se do velké šance dostal Nikolas Šumský, ale míč neusměrnil tak, jak by sám chtěl. Opavští se však nevzdávali a za hlasité podpory svých fanoušků se hnali za gólem. Jurečka však nepřelstil domácí obranu a ani Smolova hlavička nenašla svůj cíl. Kýžené vyrovnání přišlo chvíli po těchto nezdarech. Na konci centrovaného balonu byl prve neúspěšný Tomáš Smola, jenž nyní míč s klidem uklidil do sítě.

Konec utkání probíhal ve strhujícím tempu. V posledních minutách měl obrovskou šanci domácí kapitán Literák, ale bohužel pro Frýdek-Místek zastavilo jeho pokus břevno. O body se tak oba sobotní soupeři spravedlivě podělili.