13.08.2017 | Tomáš Secký | Zápas

Varnsdorfu nepomohl ani střídající Fenin, vítězství Budějovic zařídil Pešek

Foto: Tomáš Secký
Varnsdorf – Utkání třetího kola Fortuna národní ligy mezi Varnsdorfem a Českými Budějovicemi skončilo lépe pro hosty. Stejně jako počasí se nad Městským stadionem Kotlina měnilo také skóre. Vítěznou trefu si připsal hostující Jakub Pešek poté, co se z protiútoku pustil do úniku přes půl hřiště a razantní střelou, zhruba pět metrů před vápnem, mířil přesně k tyči. Domácí tak vyšli bodově na prázdno. Za domácí celek naskočil do utkání exreprezentant Martin Fenin.
20' Dordič
84' Kozma
21' Wermke
40' Mashike Sukisa
50' Pešek
60' Durděvič
60' Rudnytskyy
78' Barac
16' Helešic
48' Pešek
77' Čavoš
Sestavy
Porcal – Bílek (57. Barac), Zbrožek, Beránek, Chlumecký – Bláha (57. Fenin), Kocourek – Dordič, Rudnytskyy (87. Záhorský), Durdević – Kozma
Na lavičce: Samoel
Trenér: Zdenko Frťala
Křížek – Helešic, P. Novák, Čavoš, Wermke (89. Havel) – Řezáč, Kladrubský, Javorek, Pešek – Mashike Sukisa (87. Benát), Táborský (69. Turyna)
Na lavičce: Staněk, Řehoř, Hála, Moravec
Trenér: David Horejš
Rozhodčí: Mrázek – Poživil, Hock • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 891

Komentář

První čtvrthodina hry ukázala, že utkání rozhodně diváky nudit nebude. Budějovičtí fotbalisté vlítli do zápasu jako vítr a první velká šance na sebe nenechala dlouho čekat. Již ve třetí minutě se k míči dostal Elvis Mashike Sukisa a jako blesk z čistého nebe se ocitl sám na hranici vápna. Jeho střela po zemi ale zamířila mimo brankovou konstrukci. Neuběhly ani tři minuty a přišla první velká šance Varnsdorfu. Po pravé straně utekl Bojan Dordič, který ve vápně hledal osamoceného Fahrudina Durdeviće. Zpracovával míč ale příliš dlouho a jeho následný pokus byl zablokován hostující obranou.

Podruhé zahrozili Budějovičtí ve čtrnácté minutě, když na polovině hřiště vybojoval míč Jakub Pešek, pasem našel Iva Táborského, který posunul na Elvise Mashikeho Sukisu. Poslední jmenovaný byl v koncovce zbrklý, střela letěla vedle šibenice, což mu dal Táborský jasně najevo. Další pětiminutovka nabídla pouze řadu nepřesností. Skóre se poprvé měnilo v 19. minutě, když se na levé straně od soupeře odpoutal Michal Bílek, který vyslal přesný centr na zadní tyč, kde byl připraven jeho spoluhráč Bojan Dordič. Ten se zakončením placírkou neměl problém a rozvlnil síť Křížka.

Rychlá odpověď Dynama přišla ihned po rozehrání. Z nenápadné akce se před Porcalem nejlépe zorientoval Roman Werkme, jenž poslal míč za bezmocného gólmana domácích. Po neúspěšných centrech za obranu fotbalisté Varnsdorfu pochopili, že vzduchem to dneska nepůjde. Veškeré pokusy totiž likvidovala obrana Budějovic. Skóre se znovu měnilo ve 40. minutě. Jakub Pešek, v sobotu nejlepší hráč hostů, zavezl míč ze středu na levou stranu hřiště, odkud přízemním centrem za obranu našel nehlídaného Elvise Mashikeho Sukisu. Ten s odkrytou bránou neměl žádnou práci, a tak zajistil svému týmu po prvním poločasu vedení 2:1.

Domácí vstoupili do druhého poločasu s motivací minimálně vyrovnat, což se málem povedlo hned po rozehrání Kozmovi, jehož střela byla tečována mimo brankovou konstrukci na rohový kop. Nakonec to ale byli opět hosté, kteří udeřili. Vítěznou trefu zařídil v 50. minutě Jakub Pešek poté, co na středu hřiště vybojoval míč a pustil se do přímého úniku na bránu. Zhruba pět metrů před vápnem vyslal razantní střelu přesně k tyči za Porcalova záda. Od té doby hra ze strany domácích přitvrdila, což vyústilo v několik žlutých karet.

Varnsdorf vykřesal naději v 84. minutě, když se po rohovém kopu před Křížkem nejlépe zorientoval Adam Beránek a tvrdou střelou prostřelil torzo hráčů. Do konce utkání už se skóre neměnilo a Varnsdorf tak ani podruhé doma nebodoval. V tabulce Fortuna národní ligy má stále jeden bod a patří mu poslední místo. SK Dynamo České Budějovice po zisku tří bodů dotáhlo Opavu, oba celky mají shodně po sedmi bodech.