14.08.2017 | Filip Lefenda | Týmy a zápasy

Šlágr měsíce: Hradec přivítá ve východočeském derby Pardubice i s někdejším kapitánem Černým

Foto: fnliga.cz
/VIDEO/ – Praha – Fortuna národní ligu čeká zajímavá dohrávka třetího kola. Boj o východ Čech svedou po téměř šestnácti měsících ve velkém derby dva nedalecí rivalové. Hradec Králové, který si po svém sestupu z nejvyšší soutěže přeje navrátit se co nejrychleji mezi elitu, bude hostit Pardubice. A oba tábory se před velkým utkáním vzájemně hecují. Pikantní bude zápas, který za přítomnosti kamer České televize odstartuje v pondělních 18 hodin, především pro hostujícího Pavla Černého, který ještě nedávno nosil kapitánskou pásku Hradce.

"Je to derby s rivalem, takže jsme jednoznačně natěšeni," nemůže se duelu dočkat záložník Pardubic Jan Řezníček. Jinak to není ani na straně Votroků. "Derby má vždycky náboj. Čekáme ho i tentokrát," vyhlíží mač obránce Jan Mudra, který se těší i na měření sil s bývalým spoluhráčem. "Přibyl jim tam od nás Pavel Černý, jsem na něj zvědavý," vzpomněl si na bývalého královéhradeckého kapitána.

"V Hradci jsem prožil, dá se říci, skoro celý život. Ten jde ale dál a já teď zkouším fotbal tady u sousedů v Pardubicích," zmínil sám Černý, jenž odkopal více jak stovku zápasů v první lize. Teď už ale jeho srdce bije pro jiný tým. "Na hřišti uděláme všechno pro to, aby bylo derby vítězné pro Pardubice," nenechává nikoho na pochybách.

"Pardubice se na nás vždy dokáží nějakým způsobem hodně namotivovat," přemýšlí o příštím soupeři brankář Hradce Radim Ottmar. "Občas to hodně lítá vzduchem. Myslím si, že jiné to nebude ani teď. Musíme se na to připravit a vyrovnat se jejich agresivitě." Recept na úspěch hledala i protistrana, konkrétně pardubický bek Jan Jeřábek. "Budou hrát po stranách, mají běhavé hráče. Musíme dobře organizovat hru, myslím, že poté bychom s nimi mohli sehrát vyrovnaný zápas," myslí si.

Souhru soupeře chválí také hradecký záložník Adam Vlkanova. "Pardubice teď hrají pěkný fotbal. Jsou delší dobu pospolu, hru mají dobře zorganizovanou, i dozadu. Čekám hodně těžký zápas. Doufám, že ho zvládneme," přeje si dvaadvacetiletý fotbalista. "Doufám, že to bude dobrý zápas, a že ho vyhraje ten lepší," přidal se dvougólový střelec Hradce Jan Pázler.

A co k blížícímu se duelu řekli oba trenéři? "Sílu Hradce vidím v tom, že jeho útočná aktivita je určitě větší něž ta obranná. Mají hodně hráčů, kteří prošli ligou. To je určitě jejich výhoda," vyzdvihl kvality loni prvoligového Hradce pardubický kouč Jiří Krejčí 

Karel Havlíček, lodivod FC Hradec Králové, měl při rozhovoru dobrou náladu. "Už když jsme s Pavlem Černým neprodlužovali smlouvu, říkal jsem, že nám pak určitě dá gól. Takže my musíme dát dva," prohlásil se smíchem na adresu nedávné opory, která nyní nastoupí v červenobílém dresu soupeře. "Pardubice vnímám jako velkého rivala, který je ve stejné soutěži jako my. Jsme favorit, úlohu bereme a musíme doma získat tři body," velí Havlíček.

60' Pázler (pen)
73' Schwarz
13' Černý
90' Čech
56' Piroch
59' Piroch
70' Jeřábek
Sestavy
Ottmar – M. Černý, Bederka (67. Žondra), Plašil, Shejbal – Jirsák, Schwarz – Martan, Zorvan, Vlkanova (66. Krátký) – Pázler (82. Čech)
Na lavičce: Lindr, Mudra, Pajer, Súkenník
Trenér: Karel Havlíček
Knobloch – Přibyl, Piroch, Šejvl, Surzyn – Jeřábek – Mužík (80. Fousek), Řezníček, P. Černý (73. Kopřiva), Ladra – Petráň (68. Kovář)
Na lavičce: Hrnčíř, Sokol, Fusek, Látal
Trenér: Jiří Krejčí
Rozhodčí: Ardeleanu – Ratajová, Šimáček, Severýn • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 2551