27.08.2017 | Filip Kortus | Zápas

České Budějovice porazily díky dvěma slepeným gólům Ústí nad Labem

Foto: dynamocb.cz
České Budějovice – Fotbalisté Českých Budějovic zůstávají po šesti kolech stále neporaženi. V souboji s Ústím, který musel být pro nepřízeň počasí o deset minut odložen, navíc brali tři body. Ty svěřence trenéra Horejše vyšvihly do čela tabulky Fortuna národní ligy.
56' Pešek
59' Javorek
bez branek
73' Javorek
67' Gilián
Sestavy
Křížek – Řezáč, Kladrubský, P. Novák, Helešic (23. Havel) – Wermke (74. Pouček), Javorek, Čavoš, Pešek – Mashike Sukisa (82. Kadula), Táborský
Na lavičce: Staněk, Benát, Moravec, Turyna
Trenér: David Horejš
Kotěra – Miskovič, M. Zeman, L. Vaněk, Šnirc (46. Leibl) – P. Pilík, Gilián, Richter, Jindráček (81. P. Výborný) – Matějka, Kacafírek (62. D. Procházka)
Na lavičce: Tvrdoň, Zoubek
Trenér: Jiří Skála
Rozhodčí: Lerch – Ratajová, Vitner • Stadion: Fotbalový stadion Střelecký ostrov • Diváci: 763

Komentář

Počtvrté za sebou vyslal trenér David Horejš do utkání stejnou základní jedenáctku. Ústečtí se museli obejít bez vykartovaného Peterky, na jih Čech nedorazil ani stoper Pimpara. Utkání začalo o deset minut později, jelikož celé Českobudějovicko zasáhly silné bouřky a krupobití. S těžkými podmínkami se zprvu lépe prali hosté. Častěji drželi míč na kopačkách a v prvních deseti minutách i spálili gólovou příležitost. Dlouhý aut proletěl až k exbudějovickému Matějkovi, který v jasné příležitosti poslal míč vedle.

Ve dvacáté minutě přišel pro domácí nepříjemný moment. Matěj Helešic se po jedné z akcí svalil na zem a nemohl pokračovat. Na hřišti ho nahradil Lukáš Havel. Na mokrém terénu měli oba brankáři problémy s každým střeleckým pokusem. Důkazem toho byla nepříjemná střela Javorka, kterou musel Kotěra vyrážet na roh. Dalším, kdo ohrozil branku Army, byl Elvis Mashike. Natáhl slabší nohou a z těžké pozice Kotěru nepřekvapil.

Do druhého poločasu vstoupilo Dynamo aktivně a soupeře v prvních minutách prakticky nepustilo k míči. Pouze jedinkrát se Severočeši dostali do zakončení a hned z toho byla velká šance. Kacafírkův pokus z bezprostřední blízkosti vyrazil Novák ve skluzu na roh. V následujících minutách Dynamo rozhodlo o své výhře. Nejprve se trefil Jakub Pešek, když ho Ivo Táborský našel ideálním pasem pod sebe.

O dvě minuty později se domácí fanoušci radovali znovu. Odražený balon trefil ideálně Petr Javorek a prosadil se tak poprvé po návratu do černobílého dresu. Třetí branku sudí domácím neuznali. Wermke krásně prošel mezi beky Army a předal doleva Táborskému. Domácí matador našel před brankou volného Mashikeho, který však stál v ofsajdu. Kvůli postavení mimo hru neuznali sudí ani branku Výborného, takže domácí brali tři body za výhru 2:0. 

Ohlasy trenérů

David Horejš (trenér SK Dynamo České Budějovice): „Jsme spokojeni, že jsme zápas zvládli. Chtěli jsme před reprezentační přestávkou uspět a získat tři body. Povedlo se. Na těžkém terénu jsme si šli od první minuty za vítězstvím. První poločas byl poměrně vyrovnaný, v tom druhém jsme měli jasně navrch a dali dva góly. Vítězství je zasloužené. Kaňkou je zranění Wermkeho a Helešice, snad to nebude nic vážného.“

Jiří Skála (trenér FK Ústí nad Labem): „Dynamo působilo lepším, rychlejším dojmem. Domácí byli častěji a jistější na míči. Dvakrát jsme nezachytili rychlé brejky, které rozhodly celé utkání. Soupeř vyhrál zaslouženě.“