23.09.2017 | Daniel Kinc | Zápas

Opava ve druhé půli otočila duel s Vlašimí a stále se drží na čele tabulky

Foto: Jan Pitřík
Opava – Opavští fotbalisté chtěli v domácím prostřední odčinit zaváhání z předchozího kola, kdy na půdě Třince jen remizovali. Zápas s Vlašimí se ale nevyvíjel podle představ, neboť v prvním poločase potrestali Středočeši neproměněné šance SFC a z penalty se dostali do vedení. Do druhé půle ale vstoupili domácí v úplně jiném rozpoložení, na hřišti dominovali a třemi brankami zlomili zápas na svou stranu.
47' Kayamba
61' Kuzmanovič
63' Jurečka
34' Vyhnal (pen)
15' Žídek
33' Radič
60' Simerský
83' Jursa
22' Hadaščok
44' Skopec
57' Piško
Sestavy
Fendrich – Simerský, Radić, Žídek – Schaffartzik – Kuzmanović, Jursa, Zapalač (89. T. Čelůstka) – Jurečka, Kayamba (87. Helebrand), Smola (81. Puškáč)
Na lavičce: Šrom, Hrabina, Rychlý
Trenér: Roman Skuhravý
Nguyen – Piško, J. Štochl, Tusjak, Wiesner – Mil. Kadlec (71. Janda), Hašek, Vodháněl (71. Fotr), Skopec – Vyhnal, Hadaščok
Na lavičce: Beník, Dudl, Penc, Plachý, Mara
Trenér: Petr Havlíček
Rozhodčí: Julínek – Melichar, Pečenka • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 2273

Komentář

Úvodní možnost bitvy prvního s pátým měla Vlašim, kdy se po rohu dostal do zakončení Vyhnal, v pádu ale osamocen před brankou trefil místo balónu jen brankáře. Za dvě minuty našel Hadaščok centrem na zadní tyči Vodháněla, mladý záložník hostů však svou hlavičku nasměroval jen nad břevno. Hosté byli aktivnější a další šanci měl po necelé půlhodině hry Hašek, jehož tvrdá rána z dálky pořádně protáhl Fendricha.

Chvíli nato zahrozili také domácí fotbalisté, když Jurečka hlavou jemně lízl centr spoluhráče, ale míč do branky nenasměroval. Klíčový moment první půle přišel dvě minuty poté, kdy obraně domácích pláchl Hadaščok, kterého ve vápně poslal k zemi Radič a hlavní rozhodčí neměl jinou možnost, než nařídit pokutový kop. K tomu se postavil Pavel Vyhnal a ranou k tyči se nemýlil. V samém závěru poločasu se Opava dočkala vyrovnání, jenže gól nemohl být kvůli ofsajdu Žídka uznán.

Do druhého poločasu vstoupili domácí skvěle. Již po dvou minutách hry se k míči dostal Joel Kayamba a fantastickou ranou z dálky do vzdálenější šibenice vyrovnal. Domácí rázem ožili a další možnost měl Zapalač, jehož centr tečoval jeden ze spoluhráčů, ovšem Nguyen vytasil na brankové čáře pohotový zákrok. Na opačné straně se musel zaskvět také Fendrich, ovšem další střelu Hadaščoka opět zastavil.

Krátce po uplynutí hodiny hry domácí definitivně zlomili duel na svou stranu. Nejprve se dokázal prosadit Nemanja Kuzmanovič, jehož rána v tísni po teči jednoho ze soupeřů zapadla přesně k tyči. Za další dvě minuty si navíc na centr za obranu naběhl Václav Jurečka, brankáře Nguyena kličkou obehrál a zakončil do prázdné branky. Za hosty mohl záhy odpovědět Hadaščok, ale Fendrich opět ze vzájemného souboje vzešel jako vítěz.

V závěru duelu měli za domácí možnost zvýšit jak Jurečka, tak Kayamba, ovšem ani jeden z nich druhý zásah v utkání nepřidal, neboť proti byl vždy se svým zákrokem Nguyen. Podobně v závěru dopadl také na druhé straně Vyhnal, který ve svém úniku na branku ztroskotal na Fendrichovi. Další vzrušení duel nepřinesl a Opava se tak po skvělém obratu ve druhém poločase může radovat ze zisku tří bodů.

Ohlasy trenérů

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): „Stál proti nám výborný soupeř, který je přesný, dobře rychlostně vybavený a brejkovou hru zvládá dokonale. Jednu situaci jsme Vlašimi sežrali, ale i přesto jsme v první půli byli přesní a hráli jsme to, co jsme chtěli. Možná ale trochu víc do šířky. Byli jsme zaslouženě odměněni za to, jak jsme odpracovali druhý poločas. Troufám si tvrdit, že z mého pohledu je to nejlepší zápas, který jsem v Opavě odkoučoval. Od všech hráčů to byl komplexní výkon – jak takticky, tak herně.“