09.10.2017 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: Oceněnými za září jsou Václav Juřena a Roman Skuhravý

Foto: fnliga.cz
Praha – Slezským zástupcům se letos ve Fortuna národní lize daří. Třinec je díky důležitým brankám Václava Juřeny v tabulce třetí, Opavě pak patří pod vedením trenéra Romana Skuhravého vedoucí flek. Co oba jmenované spojuje? Jsou posledními vítězi ankety Ligové fotbalové asociace Hráč a Trenér měsíce!

Hráč měsíce – Václav Juřena (FK Fotbal Třinec)

Po deseti kolech mají na kontě dvacet bodů. Třinečtí fotbalisté jsou jen o bod za vedoucím duem Opava – České Budějovice a patří k zatím nejpříjemnějším překvapením letošního ročníku Fortuna národní ligy. Tým letos pod vedením trenéra Nečka šlape jako dobře namazaný stroj, obrovskou zásluhu na tom pak má letní posila – gólový útočník Václav Juřena.

Šestadvacetiletý ofenzivní fotbalista byl v uplynulém měsíci tahounem svého mužstva. Září zahajovali Slezané na půdě Ústí nad Labem, kde vedli v poločase již 3:0 a připsali si snadné tři body. Juřena otevřel skóre už v 5. minutě utkání, když se po přihrávce Ižvolta trefil přesně k levé tyči. O týden později bral Třinec bod v televizním duelu s vedoucí Opavou. Juřena uklidil po centru ze strany balon do brány a dokonal obrat, nakonec si však oba týmy body po remíze 3:3 rozdělily.

Pikantní byl duel pro Václava Juřenu na hřišti Vítkovic, kde ještě před několika týdny působil. Také zde vsítil v 69. minutě důležitý vedoucí gól, přízemní centr usměrnil ve skluzu za záda bývalého spoluhráče Květona. Třinec nakonec na půdě ostravského protivníka zvítězil 3:2. Měsíc pak Slezané zakončili domácím střetnutím s nebezpečným Znojmem, které na stadion Rudolfa Labaje přijíždělo se šňůrou čtyř vítězství v řadě. A také v Třinci šli Jihomoravané do vedení, to ale neudrželi. Po změně stran srovnal na 1:1 Juřena, který byl na konci povedené standardky. Další šance domácí útočník nevyužil, díky gólu Šumbery však „červení“ mohli slavit další tři body.

Zářijové výsledky Třince:

7. kolo: FK Ústí nad Labem – FK Fotbal Třinec 0:3
8. kolo: FK Fotbal Třinec – Slezský FC Opava 3:3
9. kolo: MFK Vítkovice – FK Fotbal Třinec 2:3
10. kolo: FK Fotbal Třinec – 1.SC Znojmo FK 2:1

Nadcházející ligový program Třince:

11. kolo: FC MAS Táborsko – FK Fotbal Třinec
12. kolo: FK Fotbal Třinec – FK Pardubice
13. kolo: FK Fotbal Třinec – FK Viktoria Žižkov
14. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Fotbal Třinec

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)

Trenér měsíce – Roman Skuhravý (Slezský FC Opava)

Ocenění sbíral se svým týmem už v minulé sezóně, kdy Opavě jen o vlásek unikl postup do nejvyšší soutěže i triumf v MOL Cupu. Letos se Slezané otevřeně prezentují postupovými ambicemi, a tak zůstává kouč Roman Skuhravý nadále na výsluní – jeho tým totiž zatím plán naplňuje. Po deseti kolech jsou svěřenci dvaačtyřicetiletého trenéra na první pozici.

Začátek měsíce ještě tak suverénní nebyl. Opava hostila v domácím prostředí „neoblíbené“ Pardubice, a ačkoliv měli žlutomodří převahu, mohl duel v případě proměněných brejků Východočechů dopadnout úplně jinak. Tak se ale nestalo, naopak to byl opavský Smola, kdo přetavil Zavadilův centr v jedinou trefu utkání. Další zápas absolvovali Opavští v nedalekém Třinci, malé slezské derby skončilo dělbou bodů. Favorit na půdě soupeře vedl, poté ale přišel zkrat a tři góly domácích. Excelentní finiš, kdy se v krátkém sledu prosadili Simerský s Kuzmanovičem, však nakonec Opavě přinesl alespoň bod.

Ve druhé polovině měsíce už to byla na hřišti jiná káva. Se silnou Vlašimí sice Opavští doma po prvním poločase prohrávali, po změně stran ale Slezané ukázali svou sílu a třemi brankami střetnutí otočili. Zejména ta v podání Kayamby byla ozdobou utkání. Trenér Skuhravý po tomto zápasu prohlásil, že šlo o nejlepší duel, který v Opavě dosud odkoučoval. A to ještě netušil, co mu jeho svěřenci připraví v hlavním městě. Šlágr měsíce proti sobě svedl Opavu a Žižkov, na trávníku jako by ale po většinu času byl jen jeden tým. Slezský FC vedl velmi rychle o tři branky, a i když následně Podrazký výstavní pumelicí snížil, s hosty to nijak neotřáslo. Zápas nakonec skončil 5:1 a pro Opavu šlo o historicky první vítězství, které na půdě Viktorky získala.

Zářijové výsledky Opavy:

7. kolo: Slezský FC Opava – FK Pardubice 1:0
8. kolo: FK Fotbal Třinec – Slezský FC Opava 3:3
9. kolo: Slezský FC Opava – FC Sellier & Bellot Vlašim 3:1
10. kolo: FK Viktoria Žižkov –Slezský FC Opava 1:5

Nadcházející ligový program Opavy:

11. kolo: Slezský FC Opava – FK Varnsdorf
12. kolo: SK Dynamo České Budějovice – Slezský FC Opava
13. kolo: Slezsky FC Opava – FK Olympia
14. kolo: 1.FK Příbram – Slezský FC Opava

Foto: sfc.cz