04.11.2017 | Ondřej Novotný | Zápas

Hradec se protrápil k vítězství s Vítkovicemi a utnul hned dvě série

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Čtrnácté kolo Fortuna národní ligy se tento víkend odehrálo i na východě Čech. Hradec Králové, který se nenacházel v ideální formě a před sobotou naposledy zvítězil 8. září, přivítal Vítkovice, které pod Bílou věž přijížděly naopak se třemi vítězstvími v zádech. Tyto dvě série však po sobotním odpoledni neplatí, domácí se totiž dokázali trochu utrápeným výkonem probojovat k vítězství, které loňský účastník nejvyšší české soutěže už potřeboval jako sůl.
10' Pázler
90' Krátký
bez branek
46' Shejbal
72' Krátký
56' Kučera
61' Mikula
71' Cverna
Sestavy
Lindr – Pajer, Nosek, Bederka, Shejbal – Jirsák (9. Schwarz) – Krátký, Zorvan, Pázler (75. Janoušek), Súkenník – Šípek (83. Martan)
Na lavičce: Ottmar, Čech, Mudra, Vlkanova
Trenér: Karel Havlíček
Květon – Prajza, Mikula, Kotouč, Twardzik – Kučera (68. Cverna), Matěj, Urbančok (80. Ožvolda), Vasiljev – Mišinský (63. Szotkowski), Mrázek
Na lavičce: Nemrava, Hýbl, Bzirský, Motyčka
Trenér: Ludevít Grmela
Rozhodčí: Slabý – Poživil, Petřík • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 650

Komentář

Začátek zápasu trochu přinesl obraz aktuální formy obou týmů. Vždyť nebezpečný byl především hostující celek, a to třeba když nahrával před brankáře Lindra Mrázek, který bezpečně našel nabíhajícího Mišinského. Ten se s ničím nepáral a napálil jej pod břevno, jenomže k jeho smůle trefil horní konstrukci branky, od které se balon odrazil na brankovou čáru a pak s přispěním obránce pryč. 

Po deseti minutách hry musel Hradec nuceně střídat zraněného Jirsáka, a to za Schwarze, který se vzápětí mohl zapsat na listinu střelců prudkou střelou z hranice vápna. Tu však Květon ještě vyrazil, na následnou dobrou práci Filipa Zorvana, který míč protlačil na brankovou čáru a zakončujícího Jana Pázlera, už byl ale krátký. 

Po půlhodině hry se ke své aktivní práci směrem dopředu vrátily opět i Vítkovice. Varující koncovka Mrázka pro domácí nebyla zřejmě dostatečně důrazná, takže přišly následně i další dobré příležitosti v té době prohrávajícího mužstva. Mišinský a Vasiljev nejprve měli značné šance po centru z pravého křídla, prvně jmenovaný ale nedokázal ve vyrovnávající branku převtělit ani velkou chybu v domácí rozehrávce, po které zakončoval zcela osamocený z hranice velkého vápna.

Druhá polovina tak začínala s jednobrankovým vedením Votroků, tudíž i větším klidem u domácího celku. Votroci měli také hned ze začátku dobré příležitosti na navýšení vedení. Vždyť několikrát šli do otevřené obrany hostů a také do dobrých přečíslení. Šípek ani Súkenník však Květona nepřekonali a Hradečtí se tak museli obávat o hubené vedení až do samotného závěru.

MFK však místo toho, aby zabral a využil toho, že Hradečtí své koncovky neproměnili, naopak nedokázal v podstatě skoro vůbec ohrozit branku Lindra. Ten tak ojedinělé centry bezpečně sebral do rukavic a podstatné se tudíž událo až na samotném konci zápasu. Marek Krátký totiž v prvním minutě tříminutového nastavení dostal ideální přihrávku do malého vápna, kterou bezpečně přetavil v druhou branku domácích a určil tak, že jeho mužstvo odešlo skoro po dvou měsících ze soutěžního zápasu se třemi body!