05.11.2017 | Tomáš Secký | Zápas

Varnsdorf rozstřílel třemi brankami Znojmo

Foto: Tomáš Secký
Varnsdorf – Nedělní program čtrnáctého kola Fortuna národní ligy pokračoval krátce po poledni mimo jiné i duelem Varnsdorfu se Znojmem. Domácí, kteří se za vítězstvím hnali od samého úvodu, kontrolovali hru, proměnili vypracované šance a radují se tak z druhé výhry v letošní sezóně.
37' Zbrožek
53' Dordič
75' Breda
bez branek
26' Zieris
66' Porcal
51' Svozil
68' Šamánek
89' Machuča
Sestavy
Porcal – Klobása (17. Barac), Zieris, Chlumecký, Bílek – Bláha, Dordič (82. Šulc), Durdević, W. Da Silva (77. Kozma) – D. Breda, Zbrožek
Na lavičce: Vaňák, Rudnytskyy, Fenin
Trenér: Zdenko Frťala
Veselý – Helísek, Mezlík, Svozil, Cihlář – Machuča, Lacko (77. Njire) – Štrombach, Šamánek (71. Hladík), Javůrek – Růsek (57. Teplý)
Na lavičce: Koukal, Pospíšil, Malár
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Severýn – Vodrážka, Vít • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 425

Komentář

K nedělnímu datu se mimo utkání vázalo také jedno krásné životní jubileum. Představitel klubu FK Varnsdorf Vlastimil Gabriel oslavil své 70. narozeniny. Pan Gabriel je největší osobnost varnsdorfského fotbalu za posledních dvacet let. Jako hráč prošel všemi věkovými kategoriemi od žáků až po dospělé a byl v týmu, který postoupil v roce 1972 do 3. ligy. Později v klubu pracoval jako sekretář, manažer a dále v roli vedoucího či asistenta trenéra. Od roku 2000 je předsedou představenstva a ředitel klubu. Má velký podíl na všech fotbalových úspěších a rozvoji, kterými klub i jeho zázemí v posledních letech prochází.

K jeho narozeninám mu popřáli hráči důležitými třemi body. Varnsdorf od úvodu zápasu držel otěže a určoval tempo hry. První větší šance přišla hned ve 3. minutě. Breda si to namířil přímo do vápna a stříleným centrem hledal některého ze svých spoluhráčů. Nikdo ale na míč nedosáhl a Veselý si tak připsal první zákrok.

Po čtvrthodince hry musel navíc trenér domácích Frťala řešit střídání. Ze hřiště kvůli zranění svalu musel odejít Klobása, toho nahradil Barac. Kuriózní situaci viděli diváci ve 28. minutě. Cihlář dle rozhodčího zahrál malou domů a nařídil nepřímý kop pro Varnsdorf. Da Silva, Breda ani Barac ale v pokusu prostřelit hostující zeď neuspěli. Jen o pár minut později to byl opět Barac, který měl slovo. Jeho centrovaný míč na zadní tyč propadl Veselému až na hlavu Dordiče, který hlavou trefil břevno.

Tlak Varnsdorfu se stupňoval. Domácí fanoušci volali po gólu. Ten přišel ve 37. minutě po rohovém kopu. Na centr do pokutového území si vyskočil Kristián Zbrožek, který se hlavou nemýlil a uklidil míč do sítě. 

Začátkem druhého poločasu se hra vyrovnala. Znojmo chtělo smazat jednogólový náskok, chyběla mu ale přesnost a lepší první dotek s balónem, který mu uskakoval. A tak přišlo potrestání v 52. minutě. Durdević se ujal míče na levé straně hřiště a namířil si to přímo do vápna hostů, kde umotal Mezlíka. Následovala přihrávka pod sebe na osamoceného Bojana Dordiče, který zvýšil náskok svého týmu na dvě branky. 

Třetí branku viděli diváci v 75. minutě, kdy se prosadil skvěle hrající David Breda. U zrodu celé akce byl ale Dordič, který aktivně napadal hostujícího Helíska. Ten si s míčem hrál tak dlouho, až o něj přišel. Varnsdorfský záložník byl sám před Veselým, místo střely ale zvolil ještě přihrávku na osamoceného Bredu, který vsítil třetí branku utkání. Znojmo zkoušelo hrozit z protiútoků, do vyložené šance se ale nedostalo. Snižující branku mohl zaznamenat v 87. minutě Javůrek, který sice přehodil Porcala, branku ale minul o pár desítek centimetrů.

V úplném závěru mohl přidat branku ještě střídající Kozma, který si naběhl na Bílkův centr a trefil další břevno v utkání. Varnsdorf si připsal další tři body do tabulky a přeskočil Ústí nad Labem na čtrnáctou příčku. Znojmo je sedmé.