09.11.2017 | Tomáš Secký | Rozhovory

Varnsdorfský Bláha po posledním vítězství: Konečně proměňujeme šance!

Foto: fkvarnsdorf.cz
Varnsdorf – Varnsdorf potřebuje body jako sůl. V posledním ligovém utkání zdolal jednoznačně Znojmo 3:0 a v tabulce Fortuna národní ligy poskočil na čtrnácté místo před Ústí nad Labem. Do dalšího utkání půjde s pokorou a odhodláním přivézt na sever Čech další body. Zápas minulého víkendu zhodnotil Ondřej Bláha, jednadvacetiletý záložník varnsdorfského celku.

Druhá výhra v sezóně a čisté konto Porcala. Do dalšího utkání určitě budete vstupovat s hlavou nahoře.
Jsme za tu výhru moc rádi, a i za ten výsledek, zasloužili jsme si to. Čisté konto je vizitkou obranné fáze celého týmu a Prci (Radek Porcal – pozn. redakce) je velká osobnost, pod ním si nikdo nedovolí nic vypustit a jsme rádi i za něj, že udržel čisté konto. Vítězství nás určitě povzbudilo, ale do dalšího zápasu půjdeme s pokorou a odhodláním udělat co nejlepší výsledek.

Ondřej Bláha

Tým: FK Varnsdorf
Narozen: 22.08.1996
Pozice: Záložník
Výška: 175 cm
Váha: 71 kg
Předchozí působiště: Liberec

Na soupeře jste vlítli od první minuty. První šance přišla hned ve třetí minutě. Byla to vaše taktika?
Vstup do utkání nám vyšel tak, jak jsme chtěli. Doma chceme hrát aktivně, byt nebezpeční, ale vycházet ze zabezpečené obrany.

Ve třicáté minutě zahrálo Znojmo malou domů a rozehrávali jste ve vápně nepřímý kop. Znojemskou zeď jste ale neprostřelili. Připravujete se na tréninku i na takové situace?
Na tréninku se připravujeme na různé situace. Tohle ale spíš byla improvizace. Je škoda, že to neskončilo gólem, naštěstí nás to nemuselo mrzet.   

První gól utkání vsítil Zbrožek po rohovém kopu. Ale ani potom jste nepolevili a šli si pro další branku, přestože jste vycházeli ze zajištěné obrany...
Rohový kop vyřešili kluci skvěle. Fahry (Fahrudin Durdević – pozn. redakce) to kopnul dobře, Zbroža (Kristián Zbrožek – pozn. redakce) to ideálně trefil. Většinou jsme měli problém ten, že jsme vedli a nedokázali to do konce utkání udržet. Tentokrát jsme si za vítězstvím šli pořád, chtěli jsme dát více gólů. To se nám povedlo, jsme za to rádi i kvůli našim fanouškům.

Začalo se vám taky dařit střelecky. Prolomili jste onu střeleckou smůlu?
Věřím tomu, že jsme tu smůlu prolomili. Šance si vytvářet umíme a konečně je také proměňujeme.

Byť jste se sám v utkání neprosadil, sbíral jste balóny a tvořil hru.
Velkou šanci jsem měl v závěru, bohužel jsem trefil obránce. Už by to chtělo, abych taky pomohl týmu gólem. Je to jeden z mých úkolů, abych sbíral odrážené balóny. O tvoření hry se starají jiní hráči, kterých máme dost kvalitních a kreativních.

Vítězstvím nad Znojmem jste poskočili na čtrnácté místo tabulky před Ústí nad Labem, byť má stejně bodů. Nyní vás čeká Táborsko, které je deváté a v minulém kole vyhrálo na Žižkově. Body ale potřebujete...
Víme, že nás čeká těžký zápas. Jsme v situaci, ve které je pro nás každý bod důležitý.

37' Zbrožek
53' Dordič
75' Breda
bez branek
26' Zieris
66' Porcal
51' Svozil
68' Šamánek
89' Machuča
Sestavy
Porcal – Klobása (17. Barac), Zieris, Chlumecký, Bílek – Bláha, Dordič (82. Šulc), Durdević, W. Da Silva (77. Kozma) – D. Breda, Zbrožek
Na lavičce: Vaňák, Rudnytskyy, Fenin
Trenér: Zdenko Frťala
Veselý – Helísek, Mezlík, Svozil, Cihlář – Machuča, Lacko (77. Njire) – Štrombach, Šamánek (71. Hladík), Javůrek – Růsek (57. Teplý)
Na lavičce: Koukal, Pospíšil, Malár
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Severýn – Vodrážka, Vít • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 425