09.11.2017 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: Oceněnými za říjen jsou Joel Ngandu Kayamba a Ludevít Grmela

Foto: fnliga.cz
Praha – Další fotbalový měsíc je minulostí, zbývá tak ještě vyhlásit největší šikuly! Hráčem října zvolila Ligová fotbalová asociace konžského záložníka Joela Kayambu, jenž o sobě dává hlasitě vědět skvělými výkony v dresu Opavy. Cenu pro trenéra získal Ludevít Grmela. Ten v říjnu převzal tým Vítkovic, a ačkoliv ostravský celek do té doby za deset utkání ani jednou nevyhrál, pod Grmelou nasbíral ihned devět bodů, navíc bez jediné inkasované branky!

Hráč měsíce – Joel Ngandu Kayamba (Slezský FC Opava)

Joel Ngandu Kayamba přišel do Opavy v létě z Pardubic a ihned se zapracoval v jednu z klíčových postav týmu. Nesmírně šikovného záložníka zdobí precizní technika a rychlost, v soubojích jeden na jednoho nezná bratra. Pro jeho um si jej bleskurychle zamilovali také opavští fanoušci, kteří mu podle známé postavy z filmové série o básnících přezdívají „Mireček“. Někteří fotbaloví experti a komentátoři dokonce tvrdí, že svými kvalitami převyšuje nejen Fortuna národní ligu, ale i českou nejvyšší soutěž.

Pětadvacetiletý fotbalista z Konga je po Srbu Kuzmanovičovi se sedmi trefami druhým nejlepším střelcem slezského celku, jeho síla ale tkví rovněž v kreativitě – spoustu gólových akcí dovede připravit. Ačkoliv se poslední měsíc nedá z pohledu Opavy hodnotit jako zrovna nejpovedenější, Kayamba se zapsal ve dvou případech mezi střelce.

Po remíze 3:3 s Varnsdorfem cestoval Slezský FC do Českých Budějovic. Šlágr dvou aspirantů na postup skončil vítězstvím Dynama, byl to však v 55. minutě právě Kayamba, kdo srovnával na 1:1. Nerozhodný stav ovšem na Střeleckém ostrově nevydržel, hosté odjížděli domů s prázdnou. Náladu si ovšem zlepšili za týden, kdy před vlastními diváky rozstříleli nováčka z Olympie 5:1. Kayamba, jenž na hřišti klasicky odvedl i spoustu „špinavé“ práce, vsítil čtvrtou branku svého celku, když si položil gólmana a šikovně zakončil do odkryté brány.

Říjnové výsledky Opavy:

11. kolo: Slezský FC Opava – FK Varnsdorf 3:3
12. kolo: SK Dynamo České Budějovice – Slezský FC Opava 2:1
13. kolo: Slezský FC Opava – FK Olympia 5:1

Nadcházející ligový program Joela Kayamby:

16. kolo: MFK Vítkovice – Slezský FC Opava (předehrává se)
15. kolo: Slezský FC Opava – FC Hradec Králové

Trenér měsíce – Ludevít Grmela (MFK Vítkovice)

Příběh jako z pohádky píše „scénárista“ Ludevít Grmela. Ten přebíral po deseti kolech Vítkovice jako tým, který od začátku sezóny neokusil příchuť vítězství. A poté, jako by šestapadesátiletý stratég mávl neviditelným kouzelným proutkem. Jeho tým začal vítězit – a ne jen tak ledajak!

Nejprve si doma Ostravané vyšlápli na exligovou Příbram. Kandidáta na postup porazili 1:0 a to byl jen začátek. O týden později zchladili Vítkovičtí i rozjetou Olympii, a to rovnou na jejím hřišti. Po zásazích Vasiljeva a Mišinského se tak MFK dočkalo i prvního venkovního vítězství.

Říjen pak Grmelovi hoši završili demolicí nedalekého Frýdku-Místku. Vítkovice ovládly derby jednoznačně 5:0 a zvítězily potřetí v řadě, navíc se skóre 8:0. Bývalý kouč brněnské Zbrojovky či Znojma tak klub nasměroval k záchraně, která je i letos hlavním cílem.

Říjnové výsledky Vítkovic:

11. kolo: MFK Vítkovice – 1.FK Příbram 1:0
12. kolo: FK Olympia – MFK Vítkovice 0:2
13. kolo: MFK Vítkovice – MFK Frýdek-Místek 5:0,

Nadcházející ligový program Ludevíta Grmely:

16. kolo: MFK Vítkovice – Slezský FC Opava (předehrává se)
15. kolo: FK Baník Sokolov – MFK Vítkovice