12.11.2017 | Dominik Rejthar | Rozhovory

Špatně zvládáme zápasy, v nichž musíme chodit do plných, přiznává příbramský Matoušek

Foto: fkpribram.cz
Praha – Fotbalisté Příbrami zvládli před reprezentační přestávkou důležitý souboj proti Opavě a nyní se mohou během volna připravit na další klíčový zápas proti Pardubicím, který může hodně napovědět o tom, z jaké pozice půjdou do jarních bojů o postupové příčky. Ve středu Čech dávají tradičně prostor i svým nadějným mladíkům. V letošní sezoně se v příbramské sestavě postupně zabydluje devatenáctiletý útočník Jan Matoušek, jehož dobré výkony nyní vynesly až do reprezentačního výběru do dvaceti let.

Proti Opavě jste získali v domácím prostředí cenné tři body. Jak byste zpětně zhodnotil vítězné utkání proti týmu, který rovněž má postupové ambice?
Zápas bych zhodnotil kladně, protože jsme dokázali z těžkého utkání vytěžit maximum. Šli jsme poměrně rychle do vedení 2:0, což nám hodně pomohlo, abychom zápas zvládli.

Jan Matoušek

Tým: 1.FK Příbram
Narozen: 09.05.1998
Pozice: Záložník
Předchozí působiště: Odchovanec

Výhru Středočechů jste korunoval třetí brankou v závěru zápasu. Vzpomenete si ještě, po jaké akci padla vaše trefa?
Přišla nahrávka do lajny na Janušku, který podstoupil souboj, při němž byl faulován. Naštěstí se míč odrazil k Janderovi, jenž mi nahrál na hranici vápna. Já jsem měl krapet štěstí, když jsem se po jednom odrazu od protihráče ocitl před brankářem a zakončil na zadní tyč.

Pro vás to byl třetí gól ve vaší premiérové sezoně mezi dospělými. Jste rád, že se střelecky prosazujete?
Jsem rád především proto, že mé góly byly vítězné a pomohly vždy získat body.

Bylo těžké si zvyknout na dospělý fotbal ve Fortuna národní lize?
Ano, bylo a stále si ještě zvykám. Do této doby jsem hrál jen dorostenecký fotbal, který se s tím nedá vůbec srovnat. Vše je mnohem víc o soubojích a taktičtější.

Nyní jste dostal příležitost v celém utkání. Myslíte si, že jste přesvědčil trenéra Csaplára, aby vám dával větší porci minut v utkáních?
Na to se těžko odpovídá. Je to jen pouze na trenérovi, jaký mi bude chtít dát prostor na hřišti. Samozřejmě jako každý hráč chci hrát co nejvíce, a jsem rád, že jsem nyní mohl odehrát celý zápas.

Občas si také jdete zahrát za juniorku Příbrami, které se v poslední době velmi daří. Jste rád, že máte díky tomu větší zápasovou praxi a i možnost si zvýšit případně sebevědomí dalšími brankami?
Je to lepší než trénovat, takže jsem určitě rád. Navíc když aktuálně hrajeme v juniorce tak dobrý fotbal, dáváme hodně gólů a daří se nám.

Teď vás čekají Pardubice, tedy další těžký soupeř, kterému se daří. Jak těžké bude uspět na východě Čech?
Teď nás čeká jedno z nejtěžších utkání. Jestli se chceme dotáhnout zase blíže k postupovým pozicím, musíme bodovat. Zápas musíme začít stejně dobře jako s Opavou a myslím si, že bychom ho měli zvládnout. Důležité bude jít do utkání s velkým odhodláním a bojovností, která může být klíčovým atributem.

Proti papírově těžším soupeřům se vám poměrně daří, zatímco proti mužstvům z dolní poloviny tabulky ztrácíte body. Čím to podle vás je?
Mužstva z horní poloviny tabulky se snaží hrát fotbal. Tím pádem je snazší se dostat do pokutového území. Zatímco týmy ze spodní části zalezou v deseti do vápna a brání do té doby, dokud nedostanou gól. Špatně zatím zvládáme tyto zápasy, kdy musíme chodit do plných, a navíc si dávat pozor na rychlé brejky.

10' Grajciar
13' Ayong
89' Matoušek
62' Smola
90' Zápotočný
9' Žídek
Sestavy
Boháč – Skácel, Tregler, Kodr, Zápotočný – Květ, Průcha (60. Januška) – Matoušek, Grajciar (85. Kvída), Fantiš – Ayong (71. Jandera)
Na lavičce: Kočí, Holý, Danoski, Tarczal
Trenér: Josef Csaplár
Fendrich – Stříž, Simerský, Žídek – Kayamba, Zavadil (85. Mozol), Jursa, Kuzmanović (67. Jurečka), Zapalač (56. Schaffartzik) – Smola, Puškáč
Na lavičce: Šrom, Helebrand, Hrabina, Radič
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Hrubeš – Flimmel, Vlček, Klíma • Stadion: Stadion Na Litavce • Diváci: 1162