18.11.2017 | Josef Janda | Zápas

Varnsdorf vyloupil Táborsko a poprvé v sezóně zvítězil venku

Foto: Karolína Kabíčková (fctaborsko.cz)
Tábor – Atraktivní duel sledovali příznivci fotbalu v Táboře, kde se představil Varnsdorf. Domácí se z první útočné akce dostali díky Musiolovi do vedení, z kterého se ale radovali jen necelé dvě minuty. Po hrubce táborské defenzivy srovnal Klobása a útočná snaha obou týmů pokračovala. Krátce po změně stran připravil čerstvý muž na hřišti Da Silva druhou branku pro Barace, která byla nakonec vítězná. Táborsko nevyužilo žádnou z dalších šancí, v závěru se marně dožadovalo penalty a přišlo doma o všechny body. Varnsdorf vyhrál v Táboře 2:1, oslavil první vítězství na hřišti soupeře a Táborsku se v tabulce přiblížil na tři body.
6' Musiol
8' Klobása
49' Barac
45' Prošek
68' Štohanzl
73' Musiol
24' Zieris
29' Zbrožek
83' Da Silva
90' Klobása
Sestavy
Toma – Blecha (67. Essomba Ondoua), Hell, Klusák, Prošek – Kučera, Štohanzl (86. Veselý), Souček, Nešický, Mršić – Musiol
Na lavičce: Zadražil, Zavadil, Kopřiva, Vozihnoj, Peterka
Trenér: Roman Nádvorník
Porcal – Zieris, Chlumecký, Bílek, Zbrožek – Barac (86. Rudnytskyy), D. Breda, Durdević (48. Da Silva), Dordič, Bláha – Klobása (90. Kocourek)
Na lavičce: Vaňák, Král, Šulc
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Mikyska – Antoníček, Poživil • Stadion: Hřiště v Kvapilově ulici • Diváci: 548

Komentář

Utkání Táborska s Varnsdorfem nabídlo atraktivní hru od prvních minut. Herně měli lehce navrch hosté, nicméně hned z první vážnější situace před Porcalem udeřilo. Prošek se skvěle uvolnil po pravém křídle a předložil míč před branku Zbyňku Musiolovi, na jehož přesnou ránu byl varnsdorfský brankář krátký.

Dvě minuty po inkasované brance využili hosté hrubku táborské obrany ke srovnání na 1:1. Na centr zprava naskočil Stanislav Klobása a hlavičkou k tyči nedal plachtícímu Tomovi šanci. První vážnější díra v domácí defenzivě tak přišla svěřence trenéra Romana Nádvorníka hodně draho.

Netrvalo však dlouho a modrobílí si mohli vzít vedení zpět. V šestnáctce se totiž nádherně uvolnil Mršič, ovšem jeho střelu z ideální pozice varnsdorfská defenziva na branku nepustila. Po 24 minutách nabídl Petr Zieris situaci, která vyvolala velké vášně. Hostující obránce totiž sundal ostrým šlapákem Mršiče, za který dostal k nevoli domácích jen žlutou kartu. Naopak závěrečné minuty první půle už tolik vzrušení nepřinesly. Z boje o každý míč vyčnívalo jen zakončení Davida Bredy, jehož ostrá rána prolétla těsně nad Tomovým břevnem. Do kabin tak šly celky za stavu 1:1.

Nástup do druhé půle vyšel znamenitě hostům. Trenér Zdenko Frťala poslal do hry Da Silvu, který viditelně oživil hru po křídlech. A byl to právě nový muž na hřišti, který po dvou minutách pobytu na táborském pažitu založil akci před vítězným gólem. Da Silva zamotal hlavu celé táborské obraně a ve vápně našel volného Jakuba Barace. Varnsdorfský záložník už neměl problém a střelou podél Tomy poslal hosty do vedení 2:1.

Vyrovnání mohl vzápětí zařídit Filip Blecha, jenže místo střely ještě hledal někoho před brankou. Po hodině hry překopnul v tutovce Musiol. V 70. minutě byl hlavním aktérem opět Zbyněk Musiol a znovu mu zakončení nevyšlo. Tentokrát využil uvolnění od Mršiče, ovšem proti Porcalovi vyhořel, když varnsdorfský gólman dokázal střelu vyrazit.

V závěrečných minutách se hosté rozhodli hru kouskovat a věřili v první letošní vítězství. Pomalý odchod při střídání odnesl žlutou kartou střelec Klobása. Táborsko přesto mělo na vyrovnání ještě šest minut, jelikož častá ošetřování průběh druhé půle významně pozdržela. Právě v nastavení žádali domácí penaltu, když se na zemi octnul Essomba Ondoua. Vše bylo ale marné, domácí neudeřili ani ze série rohů, když se vydal do útoku i gólman Toma. Zazněl poslední hvizd a velká varnsdorfská radost z letošního prvního vítězství na hřišti soupeře mohla vypuknout.

Ohlasy trenérů

Roman Nádvorník (FC MAS Táborsko): "Do zápasu jsme vstoupili dobře, bohužel jsme ale nechali soupeře rychle po hrubé chybě Hella vyrovnat. Hra pak byla vyrovnaná, potom jsme neproměnili spoustu gólových šancí. Po hrubé chybě Klusáka jsme inkasovali a prohráli. Dnes nám nezahráli stopeři. Chtěli jsme minimálně bod, takhle na nás ale soupeř náskok stáhl."

Zdenko Frťala (FK Varnsdorf): "Jsme rádi, že jsme na podzim konečně venku vyhráli. Máme velký důvod k oslavě. V Opavě i v Pardubicích jsme měli zápasy dobře rozehrané, ale nedokázali jsme je dotáhnout. Dnes jsme měli hlavně v prvním poločase hru pod kontrolou. Ukázali jsme, že máme psychickou i herní pohodu."