23.11.2017 | Filip Lefenda | Top 3 uplynulého kola

TOP 3: Dramatická opavská rozlučka, konečně šťastný Frýdek a neprostupná sokolovská hráz

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Praha – Opava otočila po strhujícím závěru na domácím hřišti Hradec Králové a vyhoupla se do čela soutěže. Frýdek-Místek vyhrál na půdě předposledního Ústí poprvé od 12. srpna a přiblížil se soupeři na rozdíl jednoho bodu. Sokolov bodoval počtvrté v řadě, když i proti Vítkovicím udrželi Západočeši čisté konto.

A) Opava po strhujícím finiši otočila šlágr měsíce s Hradcem

Fotbalisté Opavy v duelu dvou postupových adeptů proti Hradci Králové dvakrát prohrávali, přesto nakonec ze své podzimní derniéry vydolovali tři body. Strhující utkání, které se nezaujatému fanouškovi zkrátka muselo líbit, nabídlo celkem pět branek a ofenzivní fotbal. Hradec nebyl lepším celkem, přesto šel po Pázlerově dorážce pokutového kopu do vedení. Slezané po změně stran srovnali zásluhou hlavičky střídajícího Jurečky, přesto po pohledné kombinaci hostů zakrátko opět prohrávali, když Šroma prostřelil Vlkanova. Závěr ale patřil přeci jen Opavě. V 83. minutě se na pravé straně uvolnil Kayamba a našel před brankou Smolu, který vyrovnal, o tři minuty později se pak obstřelem na zadní tyč prosadil další střídající hráč Puškáč. Opava se tak se svými fanoušky rozloučila vítězstvím.

B) Frýdek ukončil maratonské čekání na gól i vítězství

V Ústí nad Labem se naopak odehrál souboj týmu, které aktuálně mají naprosto odlišné starosti. Jak domácí Arma, tak i hostující Frýdek-Místek obývá sestupové pozice druholigové tabulky. A nic na tom nezměnil ani páteční duel, byť si v něm Frýdek bodově polepšil. Ačkoliv se Slezané nedokázali prosadit už více jak 500 minut, jejich trápení ukončil pět minut před koncem po přímém kopu kapitán Petr Literák. Frýdek-Místek se tak radoval z vítězství teprve podruhé v sezóně, poprvé zvítězil před více jak třemi měsíci 12. srpna. V tabulce jsou sice Valcíři stále poslední, na předposlední Ústí už ale ztrácejí jen bod, na čtrnácté Vítkovice pak dva.

C) Sokolov opět neinkasoval a bodoval počtvrté v řadě

Jedním z týmů, které v závěru podzimu pilně sbírají body, je Sokolov. Západočeši pod vedením trenérského dua Hejret – Horváth neprohráli už čtyři utkání v řadě, přičemž z nich vydolovali skvělých deset bodů. Díky tomu se Baník vyhoupl v tabulce do její první poloviny. V čem tkví kouzlo? Především v neprostupné defenzivě. Sokolov ve všech čtyřech utkáních neinkasoval ani jednu branku, překonat brankáře Belaně se naposledy nepovedlo ani Vítkovicím. Ty přitom živily naději alespoň na bod, v 90. minutě si však na rohový kop naskočil nejvýše Peter Mráz a hlavičkou o břevno zařídil domácím plný bodový zisk, který byl vzhledem k předchozímu dění na hřišti zaslouženým.

KOHO JSTE VYBRALI POSLEDNĚ?
Poprvé od 23. srpna se v rámci 14. kola radovalo z vítězství Ústí nad Labem. Severočeši sice na půdě nováčka z Olympie rychle prohrávali, třemi góly po změně stran však výsledek otočili a připsali si teprve třetí výhru v sezóně. Fanoušci ji zvolili momentem kola.