28.11.2017 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 16. kola: Sokolov pět zápasů po sobě nedostal gól, v tabulce je už sedmý

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Praha – Nejlepší formou posledních týdnů disponovali fotbalisté Sokolova. Za pět závěrečných podzimních duelů nedostali ani gól a poskočili v tabulce díky zisku třinácti bodů už na sedmé místo. Podzimním králem je Opava, která zakončila tuto část roku dvěma výhrami. Do krize naopak zabředly České Budějovice, které nezlomily střeleckou mizérii a podlehly Vlašimi 0:2.

Opava je podzimním mistrem. V předehrávaném utkání Slezané uspěli ve Vítkovicích, které tak stejně jako loni čeká boj o záchranu. Přičinila se o to i forma Českých Budějovic, které v listopadu nevyhrály a z posledních čtyř duelů vstřelily jen jeden gól. Využila toho Vlašim. Středočechům se po druhé venkovní výhře v řadě bude dýchat lépe. V jiném souboji o čelo tabulky dovršila skvělý závěr podzimu Příbram, která doma udolala Třinec. Pokud svěřenci trenéra Josefa Csaplára nezvolní, budou žhavým adeptem na postup. Dobré rozpoložení demonstroval Varnsdorf. Třetí vítězství po sobě si připsal proti mátožnému Žižkovu a utekl blíže ke klidnému středu tabulky.

Po špatném startu chytil fenomenální formu Sokolov. Za posledních pět utkání neinkasoval a připsal si třináct bodů. Ty ho katapultovaly na 7. místo tabulky. Ústí nad Labem naopak bude mít se záchranou potíže. Až na desáté místo klesl Hradec Králové. Votroci od 8. září vyhráli ve Fortuna národní lize jen jednou a ztratili zřejmě šance na postup. Nepomohla jim příliš ani remíza se Znojmem. Sérii proher ukončila díky Katidisově brance Olympia. Pražané přetlačili Táborsko těsně 1:0. Pozici nejhoršího celku první části soutěže potvrdili Valcíři z Frýdku-Místku. Doma za osm duelů skórovali jen čtyřikrát a další trefu nepřidali ani proti Pardubicím, jimž podlehli 0:2.

I poslední podzimní kolo bylo z hlediska počtu vstřelených branek v celé soutěži průměrné. V osmi zápasech se jich totiž narodilo celkem 21, což dává průměr 2,625 gólu na utkání. Pozici nejproduktivnějšího týmu podzimní části Fortuna národní ligy si s přehledem pohlídala Opava. Ta dala za šestnáct kol úctyhodných 42 branek a má tak na zápas úplně stejný průměr jako mělo uplynulé kolo. Nejhorším týmem v této statistice se stal Frýdek-Místek, jenž se do soupeřových sítí trefil pouze osmkrát. Celkově si průměr soutěže drží hodnotu 2,73 gólu na jeden duel.

Pouze na dvou stadionech se počet diváků vyšplhal přes hranici tisíce diváků. Stalo se tak v Příbrami, která hostila Třinec v bitvě o přední příčky. Předehrávaný duel Vítkovic a Opavy byl také poctěný slušnou návštěvou. Mizérie posledních kol nahnala na promrzlý Strahov v souboji Olympie a Táborska pouze 150 diváků, což je letos suverénně nejnižší návštěva soutěže. Špatné výsledky posledních týdnů se odrazily i v návštěvách v Českých Budějovicích a v Hradci Králové. Tradiční fotbalové bašty tentokrát nabídly počet lehce převyšující 600 diváků.

Přehled divácké návštěvy 16. kola:

1. 1.FK Příbram – FK Fotbal Třinec (1 280)
2. MFK Vítkovice - Slezský FC Opava (1 237)
3. SK Dynamo České Budějovice – FC Sellier & Bellot Vlašim (673)
4. FC Hradec Králové – 1.SC Znojmo FK (630)
5. FK Varnsdorf – FK Viktoria Žižkov (620)
6. FK Baník Sokolov – FK Ústí nad Labem (510)
7. MFK Frýdek-Místek – FK Pardubice (468)
8. FK Olympia – FC MAS Táborsko (150)

Pomyslnou korunu krále střelců pro nejlepšího podzimního kanonýra zinkasoval Jan Pázler z Hradce Králové. Útočník Votroků zaznamenal dvanáct branek a stal se i spolehlivým exekutorem penalt. Nicméně z hlediska průměru branky na zápas se stal kometou podzimu vlašimský šutér Pavel Vyhnal. V tabulce střelců drží druhé místo o jednu branku za Pázlerem, ačkoliv odehrál jen devět duelů. Dvakrát se prosadil i v Českých Budějovicích a pomohl Vlašimi k důležitým bodům. Na zápas si tak udržuje průměr 1,22 gólu. Dvakrát se v minulém kole prosadil i sokolovský Vojtěch Přeučil.

V porovnání s předchozími lety zůstala velmi chudá statistika brankářů s vychytanými čistými konty. Lukáši Palečkovi z Třince a Milanu Knoblochovi z Pardubic stačilo k obsazení prvního místa po podzimu pouze šest nul. Brankář východočeského týmu udržel čistý štít v posledním kole ve Frýdku-Místku a pomohl týmu k důležitým bodům. Bránu v posledních kolech nekompromisně zavřel i sokolovský Jaroslav Belaň. I díky němu Baník neinkasoval v posledních pěti zápasech gól a Belaň má na svém kontě už pět čistých kont.

Po dlouhé době byla ve Fortuna národní lize udělena červená karta. Zbytečně se o ni postaral hrdina Vlašimi v zápase proti Českým Budějovicím Pavel Vyhnal. Jeho tým však vítězství na Střeleckém ostrově dokázal udržeti o deseti. Nejvíce žlutých karet na podzim jednoznačně nasbírali fotbalisté Olympie. Po šestnácti zápasech se dostali k číslu 56. Mezi jednotlivci byl nejvíce trestán Petr Kodeš ze Žižkova. Ten inkasoval celkem osm žlutých karet.