04.12.2017 | Pavel Kortus | Rozhovory

Českým Budějovicím se nevydařil závěr podzimu, i tak je Dynamo po polovině sezony spokojené

Foto: Pavel Kacerovský (dynamocb.cz)
České Budějovice – Po výsledkové stránce hodně podobný podzim jako v minulé sezoně prožili českobudějovičtí fotbalisté. Po šestnácti kolech Fortuna národní ligy jim patří čtvrtá příčka s osmadvaceti body. V jihočeské metropoli jsou spokojeni především s herním progresem, černobílé naopak mrzí ztráty na konci podzimu.

V Dynamu v létě vytvořili silný a kompaktní tým. Jasnou jedničku Zdeňka Křížka doplnil nadějný talent Staněk, obranu řídili zkušení Kladrubský s Novákem. Na pravém beku po návratu z Vítkovic obrovsky vyrostl Michal Řezáč, snad jen na levém kraji obrany vznikl problém po nečekaném odchodu Fundy. V záložní řadě projevovali velké zlepšení křídelní hráči Pešek s Wermkem, do středu zálohy se vrátil z Táborska Petr Javorek, jenž s Patrikem Čavošem utvořili pracovitou dvojici. Dynamo se vrátilo k systému 4-4-2, a tak v útoku doplnil ostříleného Iva Táborského objev z Demokratické republiky Kongo Elvis Mashike. Dlužno dodat, že trenér Horejš měl na lavičce k dispozici ať už dravé mládí v podobě Kaduly, Moravce či Poučka, ale také zkušeného kapitána Benáta.

Plni očekávání Jihočeši začali domácí remízou se Žižkovem, kdy je po lehce nervózním výkonu v poslední minutě dvakrát zachránila branková konstrukce. Pak ale přišla tři vítězství, která posunula černobílé do čela. Zejména kanonáda 4:1 s Hradcem Králové měla více než slušné parametry. První nezdar Horejšova týmu přišel stejně jako v minulé sezoně v 7. kole, rovněž před televizními kamerami a také na hřišti exligového celku. Jihočeši padli po nepovedené druhé půli v Příbrami 0:1. „Kromě druhého poločasu v Příbrami, kde jsme byli hodně pasivní, jsme v ostatních utkáních hráli náročný a ofenzivní fotbal. Šance jsme si vytvářeli a divákům se fotbal musel líbit. To mě na úspěšném podzimu těší nejvíc,“ chválí si David Horejš, trenér Dynama.

Po nečekané domácí ztrátě s Frýdkem-Místkem se Českobudějovičtí vrátili na vítěznou vlnu – uspěli v Sokolově, rozstříleli Vítkovice a ve šlágru si poradili i s Opavou. Jenže od tohoto zápasu nastal u tehdy vedoucího celku tabulky zlom. Přestal střílet góly. V posledních čtyřech duelech se trefil jen jednou, z čehož rezultovaly remízy v Táborsku, s Pardubicemi, v Třinci a nečekaná domácí prohra 0:2 s Vlašimí na závěr podzimu. „Kaňkou na podzimu je poslední utkání, které se nám nepovedlo, a kvůli kterému jsme v tabulce klesli na čtvrté místo,“ uvědomuje si čtyřicetiletý kouč.

Proměňování vyložených šancí, to bylo skutečně největší úskalí českobudějovického podzimu. „Stačí se podívat do tabulky a vidíme, že všechny týmy ze špičky mají osmigólové střelce. My takového hráče nemáme. Pokud bychom měli v týmu fotbalisty, kteří šance pravidelně proměňují, tak je tým výsledkově úplně někde jinde,“ myslí si Horejš a naráží tím na fakt, že nejlepšími střelci mužstva jsou čtyřgóloví Pešek s Táborským.

Právě Jakub Pešek byl fanoušky zvolen nejlepším hráčem podzimu. Oprávněně. Bývalý sparťanský rychlonožka prožívá životní sezonu. „Daří se mi, ale vzestup je zejména díky týmu. Daří se nám, máme výbornou partu a zvedli jsme se. Osobně jsem dal čtyři góly, ale mohlo jich být rozhodně i víc,“ tvrdí Pešek po konci první poloviny sezony.

Když Dynamo ztratilo v osmém kole doma body s Frýdkem-Místkem, došlo ke změně na brankářském postu. Nejlepší obranu ligy jistil mezi třemi tyčemi Jindřich Staněk, gólman reprezentační jednadvacítky. „Zdeněk Křížek prožil povedenou minulou sezonu a vstupoval do té následující jako jasná jednička. Jindra Staněk byl na hostování v Třebíči, vrátil se a chtěli jsme ho vidět. Zdeněk začal jako jednička, ale Jindra mě v trénincích i zápasech přesvědčoval o tom, že si šanci zaslouží. Je to brankář reprezentační jednadvacítky, jenž se nám moc hodí do systému, který jsme chtěli hrát. Jde o moderního gólmana, který umí nohama. S jeho rozehrávkou se naše hra zrychlila a zkvalitnila. Ne, že by Zdeněk nohama neuměl, ale jde spíše o brankáře starší generace. Oba chtějí chytat, to je jasné. Ale jsem rád, že to Kříža vzal dobře a Jindrovi pomáhá,“ vysvětluje českobudějovický trenér.

Situace Dynama se zdá hodně podobná s tou v minulé sezoně. Ze čtvrté pozice tříbodová ztráta na prvního, dva body na postupovou druhou příčku. V ročníku 2016/17 to bylo jen o bod víc. Karty jsou však rozdány odlišně. „Situace je úplně jiná. Na čtvrté místo jsme klesli jen vinou porážky s Vlašimí v posledním kole. Jinak jsme byli celý podzim v pozici Olomouce a Ostravy, když jsme se společně s Opavou a Třincem střídali na vedoucích příčkách. V minulé sezoně jsme si byli vědomi toho, že s předváděnou hrou budeme těžko konkurovat mužstvům jako Olomouc nebo Opava. Teď je to jiné a naopak my patříme k dominantním celkům soutěže. Jaro bude otevřené,“ předpovídá bývalý ligový obránce.

Dva body od postupových míst – sama tedy vyvstává otázka, jak se Dynamo dívá na případný postup. „O postupu jsme před sezonou vůbec nemluvili. Chtěli jsme hrát nahoře, to ano. Nyní si po podzimu musíme vyhodnotit naši situaci. Pokud chceme hrát o postup, tak jej musí chtít celý klub. V tom případě by se musel kádr posílit a rozšířit. Vedení musí říci, jestli postupové ambice má. My jsme udělali na hřišti za podzim určitý krok, teď je to na vedení. Nemá smysl, abychom se hnali do ligy a hned za rok šli zase dolů. Pro boj o postup bychom potřebovali zkvalitnit a rozšířit kádr,“ tvrdí David Horejš.

Dle českobudějovických jarních ambic se bude rozhodovat o skladbě posil. Nicméně trenéři by rádi posílili všechny řady. Spekuluje se i o návratu Davida Lafaty, ale dle trenéra A-týmu to zatím není na pořadu dne. „David je hráč Sparty Praha, kde má smlouvu do léta 2018. Všechno záleží na něm. Je to sparťan tělem i duší a jsem přesvědčen, že ještě neřekl poslední slovo. Kdyby přišla možnost, že by šel do Dynama, tak bychom byli všichni rádi. Kdo by takového útočníka nechtěl. Ale nedávám tomu zatím velkou naději.“

Jihočeši budou trénovat do 14. prosince, pak hráčům začne volno. Sraz mají opět 8. ledna 2018. V klubu vyhlíží návrat rekonvalescenta Adriána Čermáka, řešit se bude i pokračování dvou hráčů na hostování Jakuba Moravce a Matěje Helešice, které si mohou jejich mateřské kluby stáhnout. Rozhodovat se bude také o budoucnosti kapitána Petra Benáta, jenž v sedmatřiceti letech odehrál na podzim jen 198 minut.