27.02.2018 | Ondřej Novotný | Aktuální zprávy

V Hradci zúžili kádr a postup ještě nebalí

Foto: Lubomír Douděra (fchk.cz)
Hradec Králové – Před aktuálním ročníkem Fortuna národní ligy to byl jeden z aspirantů na postup, průběh podzimu ale ukázal, že to Votroci nebudou mít vůbec jednoduché. Loni prvoligoví fotbalisté Hradce Králové jsou před startem druhé poloviny sezony až desátí s osmibodovou ztrátou na druhou příčku, po zásadních změnách v klubu ale ještě pod Bílou věží pro letošek rozhodně nic nebalí. Potvrdila to i nejedna věta na úterní tiskové konferenci.

Nejzásadnější změny v hradeckém klubu se odehrály už v průběhu podzimu, kdy přišel na východ Čech nový výkonný ředitel klubu. Místo Richarda Jukla se kormidla klubu ujal Jiří Sabou. Bývalý prvoligový fotbalista v poslední době vedl úspěšně třetiligový Králův Dvůr, nyní před ním však stojí o hodně větší výzva. „Chtěl bych, aby bylo v klubu správné pozitivní myšlení, a aby také bylo znát, že jdeme za společným cílem. Chtěl bych dále dát tímto signál nejen veřejnosti, že chceme v Hradci dělat fotbal správně a posunout ho co nejdříve nahoru. Nějaké změny proběhly už v zimě, v trenérském týmu tou nejzásadnější byl odchod asistenta Michala Šmardy, který požádal už před Vánoci o uvolnění do Jihlavy, místo něho přišel Ondra Prášil,“ začínal tiskovou konferenci nový ředitel Votroků.

Změny se ale týkaly i, a to především, kádru. „Z osmadvaceti fotbalistů máme teď nějakých čtyřiadvacet,“ ve zkratce představil posuny Pavel Krmaš, sportovní ředitel. Do provoligových Bohemians odešel Jiří Bederka, na sever Čech do Teplic Jan Shejbal, kariéru ukončil Tomáš Jirsák, Libor Žondra odešel do Vítkovic, z hostování se vrátil zpět do Liberce Karel Knejzlík, zpět do Portugalska odcestoval Patrick a mladý Michal Trávníček bude hostovat na Žižkově, který mimochodem trénuje Bohuslav Pilný, jenž dvě sezony nazpět vedl právě Hradec Králové. „Klima v kabině se změnilo, odešli hráči, kteří necítili, že chtějí nadále bojovat za Hradec. To, jestli to bude ku prospěchu, nám ale ukáže až mistrovská část sezony,“ dodává Sabou.  

Asi nejvíce žádaným hráčem pro Hradec byl příchod defenzivního Otto Urmy. „Poslední půlrok mi v Teplicích nevyšel, chtěl jsem do Hradce už v létě, ale to mě ještě klub neuvolnil. Jsem tak rád, že se to teď už povedlo, můj cíl je postoupit, a když ne letos, tak se o to popereme příští sezonu,“ odhodlaně hned pronesl před novináři novic v kádru Votroků, který má z nově příchozích hráčů do základní jedenáctky nejbližšího mistrovského zápasu zřejmě nejblíže. „Pokud budeme táhnout za jeden provaz a uděláme nějakou bodovou šňůru, tak budeme, doufám, bojovat o postup až do poslední chvíle,“ navázal na svého kolegu Jan Kvída, další z nových tváří pod Bílou věží, který přišel z Příbrami. Do středních řad pak ze třetiligového Králova Dvora zamířil Petr Eliáš a ryze ofenzivní je pak tachovský René Kropáček, který dva roky nazpět okořenil svůj premiérový start v České fotbalové lize hned nečekaným hattrickem.

Východočechům se poměrně povedla i zápasová část během zimní pauzy. Ze silně obsazené skupiny v zimní lize postoupili do vyřazovacích bojů a nakonec skončili na třetí příčce. Největším skalpem bylo pak vítězství proti Spartaku Trnava, který momentálně vede slovenskou nejvyšší soutěž. „Odehráli jsme dvanáct utkání, převážně jsme vyhrávali, v přípravě jsme ale vítězili i v létě a poté se nám to zadrhlo, takže bych to nějak nepřeceňoval,“ nechtěl se zase pohybovat ve výšinách trenér Karel Havlíček. Aby také ne, to, jak je na tom jeho mužstvo, se mu jednoznačně ukáže až se startem jarní části Fortuna národní ligy. Kdy se tak stane, je ale nejisté. V pondělí dopoledne se totiž rozhodlo o přeložení čtvrtfinálového pohárového duelu proti Zlínu a s nemalou pravděpodobností by se zřejmě nemuselo hrát ani v sobotu v Pardubicích. O tom se však rozhodne až ve čtvrtek. „Klimatické podmínky nejsou ideální a pochopitelně nás to netěší. Pokud se odloží i derby, budeme mít ještě jeden přípravný duel,“ uzavírá trenér Hradeckých.