09.03.2018 | Michal Janoštík | Zápas

Hradec rozhodl o vítězství proti Budějovicím z poslední akce utkání

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Osmnácté kolo Fortuna národní ligy otevřel duel dvou exligových soupeřů. Hradec Králové hostil České Budějovice a šel po trefě Vlkanovy do vedení, Dynamo ale po změně stran vyrovnalo a v závěrečných minutách šlo naproti vítězství. Aktivita Jihočechů ale třemi body korunována nebyla, ba přesně naopak. Ve třetí minutě nastavení udeřili Votroci z poslední standardky, po které rozhodčí zápas ukončil.
32' Vlkanova
90' Plašil
71' Hašek
bez karet
90' Sajčič
Sestavy
Ottmar – M. Černý, Čech, Nosek (87. Plašil), Urma – Martan, Schwarz, Pajer, Funda (77. Šípek) – Vlkanova, Pázler (77. Janoušek)
Na lavičce: Lindr, Krátký, Kvída, Zorvan
Trenér: Karel Havlíček
Staněk – Vondra, Kladrubský, P. Novák, Řezáč – Javorek, Čavoš – Táborský (87. Nitrianský), Hašek, Pešek (90. Pouček) – Sajčič
Na lavičce: Křížek, Havel, Puchel, Mashike Sukisa, Švantner
Trenér: David Horejš
Rozhodčí: Ginzel – Koval, Kožár • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 1024

Komentář

Utkání mezi Hradcem Králové a Českými Budějovicemi začalo prvotním tlakem hostujícího celku, jenž chtěl protrhnou nepříjemnou sérii, kterou si nesl z první části sezóny. V té se ale více nedařilo Hradci, a proto i domácí toužili po bodovém zisku. Do první šance se dostal právě Hradec Králové, který zahrozil hned z prvního rohového kopu v utkání. Míč propadl celým vápnem, kde na něj ale nedosáhl ani jeden hráč a tato situace skončila nevyužita. O pár minut později se hnal do šance Martan, jehož protiútok na poslední chvíli dokázal skluzem překazit stoper Dynama. 

České Budějovice byly sice častěji na míči, ale soupeři se i tak dařilo vystrkovat růžky. Bylo vidět, že oba celky bojují o hodně a nedarovaly si tak ani kousíček místa. O to větší pohroma to mohla být ve 24. minutě, kdy se na dostřel dostali hosté. Ti si dokázali vybojovat místo ve vápně, dostat se i do zakončení, ale zkušený brankář Ottmar byl včas z brány, zmenšil střelecký úhel a vyrazil míč. 

No a tak přišel trest. Adam Vlkanova dostal skvělý balón na hranici vápna, posunul si jej a přesně mířenou střelou na vzdálenější tyč otevřel gólový stav zápasu. České Budějovice poté hodně přidaly, tlačily svého soupeře, avšak do výraznější šance se již nedostaly a musely si počkat do druhého poločasu. 

Ten začaly velmi aktivně, dostávaly soupeře do úzkých, ale ten si věděl rady. Záhy se snažil i kontrovat a znejistit tak své soky. Šlo ale vidět, že oba týmy ještě nejsou dostatečně rozehrané a trápily je četné nepřesnosti. Možná i proto se diváci dlouho nudili. Tlak byl veliký, ale bez jakékoliv šance na jedné či druhé straně. 

No a tak to vzal na sebe Filip Hašek, který napřáhl zpoza vápna a jeho pumelice zaplavala až k tyči domácí branky. Rázem bylo vyrovnáno a hráči obou mužstev znervózněli. Každá chyba totiž mohla znamenat inkasovaný gól, který by přisoudil více bodů soupeři. O něco lépe přeci jen vypadalo Dynamo, které se nadále tlačilo do útoku a chtělo vyhrát. Za svou nemohoucnost, co se týče tvoření šancí, ale tvrdě zaplatilo. 

Do konce utkání zbývalo pár sekund, když Sajčič nevybíravě zajel protihráče a daroval domácím poslední šanci k volnému kopu. Ten se snesl až do vápna, kde se k němu doslova prodral střídající Marek Plašil a stal se hrdinou zápasu. Hradec díky němu ve třetí minutě nastavení vybojoval tři body a přiblížil se o něco předním příčkám.

Ohlasy trenérů

Karel Havlíček (FC Hradec Králové): "Budějovičtí byli lepším týmem. Drželi častěji míč na svých kopačkách, ale co se týče ohrožení branky, tak to jsme měli více šancí my. Nebyly to jen naše dvě branky, ale sám mohl jít i například Funda a další. Na podzim jsme moc toho štěstí nepobrali, teď se k nám naklonilo."

David Horejš (SK Dynamo České Budějovice): "Bohužel rozhodla naše nekoncentrovanost v samotném závěru utkání, které směřovalo k bodu. Prohráli jsme si to dnes svojí naivitou, protože po celý zápas jsme byli jednoznačně lepším týmem, měli jsme další možnosti. Nezasloužili jsme si to."