13.03.2018 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 18. kola: Opava drží vedení, Příbram už je druhá

Foto: fkpribram.cz
Praha – V rámci 18. kola Fortuna národní ligy bylo odehráno jen šest duelů. Kvůli podmáčeným hracím plochám se nehrálo ve Frýdku-Místku či ve Varnsdorfu. Důležité výhry si připsali dva hlavní aspiranti na postup o patro výš. Opava přehrála Sokolov na jeho půdě 3:0, Příbram si doma poradila s Táborskem 3:1. Na opačném pólu tabulky zvládl Žižkov přestřelku ve Vítkovicích a vyhrál 5:3.

Ač některé týmy doposud ve Fortuna národní lize neodehrály ani jeden zápas, fotbalisté Žižkova už mají na svém kontě dva duely. Po výhře doma proti Olympii toužili po dalším zářezu na půdě Vítkovic. Domácí usilují o záchranu a bylo jasné, že body nedají Pražanům zadarmo. Domácí začali skvěle a už v deváté minutě posunul Mrázek míč na Žondru a ten na zadní tyči otevřel skóre. Hosté vyrovnali po skvělé přihrávce Batiojy, který oslovil Kuchtu a ten prostřelil Chmiela. Krátce po půlhodině hry ale Ostravané zase vedli. Mrázek nastartoval Paška, který prostřelil Hrubeše na vzdálenější tyč. Jenže ještě do přestávky Žižkov srovnal, když se po dlouhém obléhání vápna trefil Ekvádorec Batioja z malého vápna. Druhá půle pak jasně patřila Žižkovu. Technickou střelou zpoza vápna se trefil Podrazký a stejný hráč po faulu na Batioju proměnil i penaltu. Málo platné, že předtím ve velké šanci odmítl vyrovnání Žondra. V uvolněném závěru ještě využil dalšího úniku Kuchta, na druhé straně pak korigoval výsledek Bzirský. Po dvou výhrách se tak Pražané odpoutali z pásma sestupu, Vítkovice čeká tvrdý boj. Žižkov nasázel celku z Ostravy letos dohromady deset branek.

V rámci páteční předehrávky se pak utkala také dvě mužstva usilující o přední pozice. Hradec Králové přivítal mužstvo Českých Budějovic a prahl po tříbodovém zisku, který by ho při vhodné konstelaci ještě vrátil do hry o případný postup. Útočněji začali zápas Votroci. Martan se hnal do první větší šance, ale stopeři Dynama mu ji na poslední chvíli sebrali. Činit se musel i na druhé straně Ottmar, ale nakonec přece jenom udeřili domácí fotbalisté. Vlkanova si posunul míč do pokutového území a přesnou ranou ke vzdálenější tyči otevřel skóre zápasu. Královéhradečtí pak přežili tlak soupeře v závěru půle. Hosté výrazně zatlačili na pilu po změně stran. Z jejich tlaku rezultovalo vyrovnání Haška, který se v 71. minutě prosadil po krásné střele zpoza vápna. Nakonec ale zůstaly všechny body na východě Čech. Krutý osud herně lepším Jihočechům nachystala poslední minuta, kdy se po centru do šestnáctky prosadil Plašil a zajistil Votrokům veledůležité body.

V pátek byly na programu hned tři duely. O záchranu bojující Ústí nad Labem přivítalo doma Pardubice, které letos mají starosti spíše týkající se horních pater tabulky. Zápas se sice odehrával podle not domácích, ale první velkou šanci ke skórování měli Východočeši. Čelůstka z přímého kopu mířil do šibenice, ale proti stála nová posila v dresu Army – brankář Petr Vašek. Pro branku Knoblocha bylo hodně nebezpečné duo Jakubov – Jindráček. Ani jeden z nich ale nedokázal skórovat a ústecká aktivita ke konci půle tak přišla vniveč. Pardubický brankář Knobloch bojoval o svou další nulu i ve druhé půli. Úspěšně si počínal proti ráně Vaňka a po kombinaci s Pilíkem nedovolil skórovat ani Jakubovovi. Ve zbytku zápasu už hosté hlídali cenný bod, domácí naopak museli v bitvě o přežití skousnout další ztrátu.

Kometě začátku sezony Olympii Praha sice už ke konci podzimu docházel dech, přesto má před sestupem ohroženými týmy pořád velký náskok. V prvním jarním utkání na Strahově přivítali fotbalisté z hlavního města výběr Třince. Ten odehrál znamenitý podzim a drží se v absolutní špičce tabulky. Na trávníku existoval prakticky jeden tým. Brankář Olympie Stejskal byl neustále v permanenci a hned zkraje zápasu musel likvidovat dělovku Buchvaldka. Právě ten měl i největší šanci celé první půle. Z hranice vápna se propracoval k míči, ale jeho pokus srazil Mišůn těsně vedle domácí branky. Obrázek hry se nijak neměnil ani po změně stran. Gól měl na kopačce dvacet minut před koncem Šumbera, ale jeho ránu letící do odkryté branky vykopl z brankové čáry pohotovým skluzem Broukal. Stejný hráč se pak zajímavě opřel i do skákajícího balonu, ale poslal ho mimo. Na gól se tak čekalo v Praze marně, hosté se v tabulce propadli na třetí místo.

Skvělý konec podzimu prožila Příbram. Díky němu mají Středočeši pořád reálnou šanci, jak si zajistit rychlý návrat směrem do nejvyšší české soutěže. Jejich prvním jarním soupeřem bylo Táborsko, které v této sezoně už nejednou ukázalo, že dokáže favoritům zle zatopit. Příbramští ale měli zápas plně pod kontrolou. Po rohovém kopu Táborska a odkopu Zápotočného navíc utekl obraně soupeře Grajciar a otevřel skóre zápasu. Před půlhodinou hry se pak trefil nadvakrát i Matoušek a vypadalo to na snadnou práci pro Csaplárův tým. Komplikaci ale přinesla hlavička Navrátila, která propadla za příbramského gólmana Boháče a znamenala snížení na 2:1. Velké drama se ale nekonalo. Domácí byli lepší a Ayong zásoboval své kolegy z týmu skvělými pasy. Grajciar jeho nabídky nevyužil, naopak se poté prosadil Fantiš a upravil na konečných 3:1. Vandas pak ještě jednou zaměstnal gólmana Boháče, ale s výsledkem nepohnul. Příbram už je druhá.

Vedoucí Opava a největší favorit na postup mezi tuzemskou elitu zavítal na hřiště Sokolova, který na podzim dokázal Slezany na jejich hřišti pořádně potrápit a dokonce jim i sebrat dva body. Před televizními kamerami se tentokrát překvapení nekonalo. Hosté totiž ukázali skvělou efektivitu. Po centru Žídka do pokutového území se dokázal prosadit hlavičkující Jurečka, jenž poslal míč mimo dosah Bolka. Když hosté přežili i dva nadějné pokusy Adama Ševčíka, který se mimo jiné nedlouho poté zranil, kráčeli jasně za tříbodovým ziskem. Sokolovský brankář Bolek ještě před půlí udržel šance svého týmu a zlikvidoval šanci Puškáče. Největší šanci měli domácí chvíli po změně stran, Mráz ale po centru Mejdra hlavičkoval jen do tyče. O chvilku později se však dorážkou po rohovém kopu prosadil na druhé straně Kuzmanović a rozhodl. Ve zbytku utkání usilovali Slezané už jen o zvýšení svého náskoku. Neuspěli Schaffartzik ani Simerský, prosadil se opět až srbský záložník Kuzmanović přesnou ranou k levé tyči. Opava se tak po několika hodinách vrátila před Příbram do čela tabulky.