12.03.2018 | Filip Lefenda | Rozhovory

V Sokolově našel partnerku, s Baníkem ale slitování neměl. Rozhodl týmový výkon, smál se Kuzmanovič

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Opava – Fotbalisté Slezského FC vstoupili do jarní části Fortuna národní ligy tím nejlepším možným způsobem. Největší favorit soutěže zvítězil na půdě Sokolova 3:0, když dva góly obstaral kapitán Nemanja Kuzmanovič. "Měl jsem před zápasem větší motivaci," prozradil Srb, jenž dres Baníku před čtyřmi roky oblékal.

Kapitán Slezského FC obstaral hned dvě opavské trefy, po utkání ale zůstával skromný. „Spíše bych řekl, že utkání rozhodl týmový výkon,“ culil se tradičně dobře naladěný Kuzmanovič. Ten měl se svým týmem v počáteční fázi utkání trochu pomalejší rozjezd, poté už se ale favorit zahřál do obvyklé provozní teploty.

Nemanja Kuzmanovič

Tým: Slezský FC Opava
Narozen: 27.05.1989
Pozice: Útočník
Výška: 180 cm
Váha: 74 kg

Předchozí působiště: Jezero Plav (Černá Hora), Dinamo Bukurešť (Rumunsko), Mitrovica (Srbsko), Slovan HAC, Leobendorf (obě Rakousko), Střížkov, Sokolov

„Naštěstí jsme dali první gól a pak už jsme po většinu zápasu hru kontrolovali,“ pochvaloval si osmadvacetiletý záložník, který se s jedenácti přesnými zásahy dotáhl už jen na rozdíl jediného gólu za nejlepšího střelce soutěže Jana Pázlera z Hradce Králové. „Dobře jsme organizovali hru. Uklidnila nás branka na 2:0, pomohli jsme si standardkou a duel dohráli,“ pokračoval v hledání klíčových momentů.

Sympatický Srb kroutí v Opavě svou třetí sezónu, před angažmá ve slezské metropoli působil chvíli i právě v Sokolově. „Hrál jsem tam jen půl roku, ale pořád je tam pár kluků, se kterými jsem tehdy nastupoval,“ ohlédl se do minulosti. „Měl jsem před zápasem větší motivaci a jsem rád, že jsem dal dva góly,“ přiznal ofenzivě laděný fotbalista, který si během krátkého angažmá na západě Čech stihl najít přítelkyni Sonju, s níž už má i syna Luku.

Stejně jako před startem celé sezóny, i na prahu jara byli Opavští pasování do role hlavních adeptů na postup do nejvyšší soutěže. A po hladkém vítězství na půdě Sokolova a zaváhání některých rivalů jejich akcie ještě více vzrostly. Kuzmanovič ale euforii krotí. „Na to je ještě brzy, ale za tři body jsem samozřejmě moc rád. Vstup do jara je důležitý,“ ví dobře.

A recept, jak kýženého postupu mezi českou fotbalovou elitu docílit? „Když budeme pokračovat tak, jako jsme hráli v Sokolově – dávat góly a přistupovat k zápasům zodpovědně – postoupíme. Budeme chtít, abychom měli postup v kapse co nejdříve,“ nechce „Kuzma“, jak mu v Opavě fanoušci přezdívají, opakovat loňské drama, kdy o nepostupu slezského celku rozhodlo až poslední kolo. Tehdy však mohli žlutomodří pouze a jen překvapit.

bez branek
10' Jurečka
54' Kuzmanovič
74' Kuzmanovič
48' Machek
65' Čihák
28' Puškáč
48' Jursa
Sestavy
Bolek – Mejdr, O. Ševčík, Mráz, Končal – Machek, Jakub Dvořák II. (64. Čihák) – Rychnovský (60. Strada), Hlavatý, Kosak – A. Ševčík (25. Vávra)
Na lavičce: Belaň, Čermák, Fišer
Trenér: Vítězslav Hejret, Pavel Horváth
Šrom – Simerský, Svozil, Žídek – Kayamba (87. Janetzký), Jursa, Schaffartzik, Kuzmanović, Zapalač – Puškáč (72. Smola), Jurečka (81. Hrabina)
Na lavičce: Lasák, Helebrand, Stříž, Zavadil
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Hrubeš – Blažej, Hock, Rejžek • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 780