18.03.2018 | Pavel Kortus | Zápas

Olympia zaskočila favorita, v Českých Budějovicích zvítězila 1:0

Foto: Jan Škrle
České Budějovice – Obrovské překvapení se na závěr víkendového programu 19. kola zrodilo v Českých Budějovicích. O postup usilující Dynamo hostilo pražskou Olympii a bylo v utkání jasným favoritem, přesto nezískalo ani bod. O vítězství hostujícího celku rozhodl v půlce úvodního dějství Řek Vasileiou. Dynamo tak na jaře stále čeká na první bodový zisk.
bez branek
22' Vasileiou
17' Kladrubský
78' Havel
90' Staněk
24' Keita
75' Katidis
88' Stejskal
Sestavy
Staněk – Kladrubský, Havel, P. Novák, Vondra (71. Puchel) – Čavoš (85. Švantner), Javorek – Pešek, Hašek, Táborský – Sajčič (55. Mashike Sukisa)
Na lavičce: Křížek, Nitrianský, Pařízek, Pouček
Trenér: David Horejš
Stejskal – Moulazimis, Mišůn, Broukal, Fišl, Frizoni – Vasileiou (89. Jukl), Rothe, Verner (90+1. Žežulka), Katidis – Keita (69. Hejný)
Na lavičce: Čáp, Liener, Michlík
Rozhodčí: Lerch – Lakomý, Dohnálek • Stadion: Fotbalový stadion Střelecký ostrov • Diváci: 631

Komentář

Jihočeši zapnuli pro jarní premiéru vyhřívání trávníku, ale museli se obejít bez dvojice Řezáč-Wermke, kterou zdraví nepustilo na hrací plochu. Olympia udělala v základní jedenáctce dvě změny, Jukla s Giditzem nahradili Verner a Vasileiou. Po opatrném startu utkání se v první vážnější situaci ocitl po sedmi minutách Sajčič, dobře mu však zmenšil střelecký úhel brankář Stejskal a volně skákající míč směrem do branky odpálil na roh Fišl. Žádný velký tlak ze strany černobílých se však nekonal a naopak nováček Fortuna národní ligy se mnohdy pouštěl do nesmělého útočení.

Po chybě Peška ve středu hřiště šli hosté dokonce do vedení. Směrem k brance si to namířil Thomas Vasileiou a přesnou ranou propálil Staňka. O pár minut později mohl Pešek svoji chybu odčinit, ale sám před Stejskalem nechal jen vyniknout hostujícího brankáře. Jihočeši byli v obranné fázi hodně lehkovážní a jejich přístup mohl potrestat ve 33. minutě Katidis, ale jeho ránu z otočky vyškrábl pohotový Staněk. Gólman reprezentační jednadvacítky musel být v plné pohotovosti i o chvíli později, kdy jej z dálky protáhl Verner a Staněk musel nabídnout další kvalitní zákrok. Až v posledních minutách domácí zatopili pod kotel, ale do konce poločasu nedokázali srovnat.

Po poločasové přestávce se Jihočeši trošku zvedli, Sajčič ale vysoko přestřelil a Javorek zády k brance hlavičkoval také nepřesně. Tlak domácích byl však jen platonický. Nováček se v poklidu bránil a Dynamu se rychle krátil čas na vyrovnání. Leccos mohly vyřešit hostující brejky, po nichž pálili Katidis a Keita hodně nebezpečně. Domácí naděje však podržel brankář Staněk.

Žádný velký tlak favorita se v závěru nekonal. Hosté si zkušeně pohlídali cenné vítězství, které je pro ně prvním na jaře. Naopak Dynamo zatím čeká na jaře na jakýkoliv bodový zisk a celkově už šest zápasů po sobě nezvítězilo. 

Ohlasy trenérů

David Horejš (SK Dynamo České Budějovice): „Jsme zklamaní. Byl to jeden z nejhorších zápasů, které jsme v poslední době odehráli. V Hradci nám vázla finální fáze, ale tentokrát bylo sedmdesát procent hráčů nervózních. Po zbytečné ztrátě nás inkasovaný gól úplně složil. Pak jsme měli sice územní převahu, ale vlastně jsme si nevytvořili žádnou pořádnou šanci.“

Oldřich Pařízek (FK Olympia): „Bylo to bojovné utkání. Viděli jsme Budějovice hrát v Hradci, kde nezaslouženě vyhrály. Hráli jsme týmově, na hranici sebeobětování. Zhušťovali jsme domácím prostor, oni měli sice územní převahu, ale do šancí jsme je nepouštěli. Je to pro nás cenné vítězství.“