24.03.2018 | David Záruba | Zápas

Východočeské derby ovládl Hradec, poklidný zápas rozhodl Schwarz

Foto: fchk.cz
Pardubice – Vládcem východních Čech jsou fotbalisté Hradce Králové. V derby na hřišti Pardubic dokázali svého rivala porazit 1:0, když jedinou a rozhodující branku vstřelil ve 28. minutě Petr Schwarz. Zápas měl po celou dobu poklidný průběh, trochu se přitvrdilo až ve druhém poločase. V něm se Pardubice snažily o vyrovnání, ale k velkým šancím se nedostaly.
bez branek
28' Schwarz
68' Čelůstka
72' Černý
86' Urma
Sestavy
Knobloch – Prosek, Kopřiva, Šejvl, T. Čelůstka – A. Fousek (62. D. Novák), Jeřábek, Řezníček, Sokol (62. Mužík) – P. Černý, Petráň (72. Kašiar)
Na lavičce: Hrnčíř, Kovář, Látal, Spěvák
Trenér: Jaroslav Novotný, Jiří Krejčí
Ottmar – M. Černý, Čech, Kvída, Urma – Martan (84. Súkenník), Janoušek, Schwarz, Funda (64. Zorvan) – Vlkanova, Pázler (90. Plašil)
Na lavičce: Lindr, Krátký, Eliáš, Miker
Trenér: Karel Havlíček
Rozhodčí: Lerch – Vlček, Vlasjuk • Stadion: Stadion Pod Vinicí • Diváci: 1710

Komentář

Kolize se zápasem hokejového Mountfieldu v Liberci způsobila, že v chladném počasí nedorazilo do Pardubic tolik hradeckých fanoušků, kolik se možná očekávalo. I tak měl zápas solidní diváckou kulisu, i když na první šanci se čekalo až do 15. minuty, kdy Kopřivovu hlavičku zlikvidoval Ottmar. Mnohem blíže ke gólu byli za chvíli hradečtí fotbalisté, když po protiútoku a přihrávce Vlkanovy zakončil Pázler do tyče.

Ve 26. minutě se po lajně protáhl Sokol a pálil těsně nad branku. O dvě minuty už se poprvé měnilo skóre. Funda parádním pasem mezi stopery uvolnil Petra Schwarze, který se trefil přesně mezi Knoblochovy nohy – 0:1. Pardubice se snažily rychle srovnat, jenže Černého zakončení k tyči reflexivním zákrokem zneškodnil Ottmar. V závěru poločasu si gólman hostů poradil také s hlavičkou Fouska.

Ve druhé půli se viditelně přitvrdilo, ale pro průběh zápasu bylo klíčové, že Hradec bez větších potíží držel jednobrankové vedení a soupeře nepouštěl k ohrožení Ottmara. Výjimkou na delší dobu byla příležitost Černého, se kterou si opět královéhradecký brankář poradil. Zdvojnásobit náskok hostujícího týmu mohl Zorvan, jenže Knobloch jeho pokus o lob přečetl.

V 79. minutě mohl možná definitivně rozhodnout Jan Pázler, ale nejlepší střelec soutěže z pěti metrů netrefil po přečíslení dvou na jednoho zcela nepochopitelně odkrytou branku! Hradec to v tu chvíli nemuselo mrzet, protože domácí hráči byli směrem dopředu bezzubí. Až v 87. minutě se ke gólovému zakončení dostal Kopřiva, ale z vápna mířil těsně vedle branky. Závěr zápasu už si hosté jinak pohlídali, derby patří Hradci.

Ohlasy trenérů

Jiří Krejčí (FK Pardubice): „Chleba se lámal v prvním poločase, kdy jsme neproměnili dvě gólovky. Druhý poločas už jsme tak nebezpečné šance neměli. Snažili jsme se hrát na riziko, ale Hradec nás trápil z rychlých protiútoků, kdy mohl výhru pojistit. Vítězství soupeře je zasloužené. Někteří naši hráči nepodali takový výkon, na jaký mají.”

Karel Havlíček (FC Hradec Králové): „Nejeli jsme sem v ideálním rozpoložení, naopak jsme dobrou náladu cítili z domácích. Zápas měl dva klíčové momenty, když Ottmar chytil dva góly, jeden Černému a poté Fouskovi. Ve druhém poločase jsme mohli potvrdit výhru, ale Vlkanova ani Pázler neuspěli. Pro Pázlera to byl celkově nešťastný zápas. Tři body jsme za více šancí získali zaslouženě.”