13.04.2018 | Martin Hruzík | Rozhovory

Varnsdorfský Klobása sestupové starosti odmítá. Nejsme nervózní, určitě to zvládneme, říká

Foto: fkmb.cz
Praha – Po vypadnutí z Evropské ligy dostal svou šanci v A týmu Mladé Boleslavi, ale i tak po několika prvních ligových kolech Stanislav Klobása opustil nejvyšší soutěž, aby si zahrál Fortuna národní ligu. V té svými pěti góly výrazně pomohl Varnsdorfu do klidnějších vod tabulky. "Odvrátili jsme to nejhorší a teď doufám, že se do žádných problémů už nedostaneme," přeje si čtyřiadvacetiletý útočník, který se sice v zimě na chvíli vrátil do Boleslavi, ale kvůli zranění neodletěl na soustředění a putoval zase zpět do Varnsdorfu.

Sezónu jste začal v Mladé Boleslavi, zasáhl jste i do dvou zápasů. Pak jste odešel. Nechtěl jste v týmu zůstat?
Začal jsem v Bolce, ale předpokládal jsem, že půjdu pryč. I když jsem něco odehrál, nic to nezměnilo. Do nominace pro Evropskou ligu jsem se nevešel, takže jsem tušil, že si budu muset najít nějaké nové angažmá.

Když už jste věděl, že půjdete pryč, řešil jste i nějaké další nabídky?
Řešil, nějaký další zájem tam byl. Mladá Boleslav ale byla na čtrnáctém místě a já ji chtěl pomoci. Ten zájem byl spíše jen takový oťukávací, jediný opravdový byl z Varnsdorfu, a tak jsem neváhal. Chtěl jsem začít hrát a slyšel jsem, že pan Frťala je výborný trenér a člověk. Já někoho takového potřeboval a on to nakonec i potvrdil. Pro mě je to jeden z nejlepších trenérů, pod kterými jsem kdy hrál. Jen doufám, že nám ho ještě někdo z ligy nevyfoukne.

Za devět podzimních zápasů jste dal pět branek a dostali jste se mimo sestupové pásmo. Byl jste s podzimem spokojen?
S podzimem asi spokojený jsem. Odvrátili jsme to nejhorší a teď doufám, že se do žádných problémů už nedostaneme. A ano, dal jsem pět branek, ale to je úplně jedno, mi byli v situaci, kde každý bod měl cenu zlata a naštěstí jsme je začali sbírat.

Stanislav Klobása

Tým: FK Varnsdorf
Narozen: 07.03.1994
Pozice: Útočník
Výška: 177 cm
Váha: 76 kg
Předchozí působiště: Mladá Boleslav, Vlašim

V zimě jste se opět vrátil do Boleslavi, cítil jste šanci dostat se do "A" týmu?
Bylo to stejné jako v létě. Chtěl jsem se porvat o místo, ale trenér se mnou moc nepočítal.

Veškeré naděje vám pak vzalo opětovné zranění kolena. Bylo těžké se pak vrátit zpět v plné síle?
To zranění bylo nepříjemné. Nikdo pořádně nevěděl, co mi je. Ale povedlo se mi vrátit zpět do tréninkového procesu a teď začínám být opět plný sil. Možnost jít opět do Varnsdorfu jsem uvítal.

Byl jste pak v nějakém kontaktu s panem Weberem, který na konci února převzal Mladou Boleslav? Nechtěl jste se třeba vrátit?
V kontaktu s Boleslaví jsem byl už jen kvůli mému zdravotnímu stavu, kde se o mě stará Skoupas (maser Jan Skoupý – pozn. red.) a doktoři "A" týmu, kteří to se mnou nemají vůbec jednoduché. S novým trenérem jsem se však viděl jen jednou, když odjížděli do Brna, takže jsme vůbec neřešili, co bude dál.

Začátek jara poznamenalo několik odložených zápasů, neštvalo vás to po té už tak dlouhé zimní přípravě?
Bohužel, ale mně to zase tak moc nevadilo, alespoň jsem potrénoval a dostal alespoň na nějakou úroveň. Když jsem šel do Vanďáku, tak jsem skoro měsíc vůbec netrénoval, takže ta delší pauza pro mě byla jedině plus. Na druhou stranu teď hrajeme skoro pořád. Ale zatím se s tím zvládáme vypořádat.

Prohráli jste ve Vítkovicích, ale dokázali jste přetlačit Olympii a odvézt bod z Budějovic. Jste s úvodem spokojeni?
Máme z těch zápasů čtyři body, což není úplně špatné. Mohlo jich být více i méně, je potřeba to brát tak, jak to je. Důležité je, že na hřišti každý z nás nechá úplně všechno. Ve Vítkovicích jsme navíc prohráli dosti smolně, další dva duely jsme naštěstí zvládli velmi dobře.

A co vaše výkony?
Teď proti Olympii to už konečně za něco stálo, ale já se sebou nebudu nikdy spokojen.

Pořád jste blízko sestupovému pásmu, jste z toho nervózní?
Blízko sice jsme, ale nervózní opravdu nejsme. Věřím v nás. My opravdu táhneme za jeden provaz, takže to určitě zvládneme a zachráníme se.

V pátek vás čeká těžký duel v Hradci Králové. Už víte, co je největší síla soupeře?
V Hradci to bude moc těžké, to víme, protože se chtějí ještě porvat o postup. Jedeme však překvapit a já pevně doufám, že se nám to povede. Určitě si k nim ještě něco řekneme, ale všechny týmy se tu dobře znají, takže to bude spíše o tom, co se odehraje na hřišti. Snad budeme po zápase spokojení.

Už víte, co bude po konci sezóny?
To zatím vůbec nevím. Asi pojedu s rodinou na dovolenou, ale co se týče fotbalu, tak nemám zdání.

47' Miker
52' Urma
bez branek
69' Janoušek
82' Miker
45' Kouřil
77' Kocourek
Sestavy
Ottmar – M. Černý, Čech, Kvída, Urma – Martan, Janoušek, Schwarz, Funda (46. Miker) – Vlkanova (87. Zorvan), Pázler (71. Plašil)
Na lavičce: Lindr, Pajer, Eliáš, Súkenník
Trenér: Karel Havlíček
Porcal – Kouřil, Chlumecký, Zbrožek (53. Durdević), Zieris – Šup, Bláha (59. Kocourek), Dordić (66. Ondráček), Barac, Rudnytskyy – Kozma
Na lavičce: Samoel, Šulc
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Klíma – Boček, Kotalík • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 667