15.04.2018 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: Březnovými vítězi jsou Kuzmanovič se Skuhravým

Foto: fnliga.cz
Praha – Vedoucí tým Fortuna národní ligy z Opavy nenechal zkraje jara nikoho na pochybách, že to se svými postupovými ambicemi myslí maximálně vážně. Slezané pod vedením trenéra Romana Skuhravého vyhráli všech pět dosavadních duelů hraných po zimní pauze, přičemž nedostali ani jeden gól. V dobré střelecké formě je zejména Nemanja Kuzmanovič, kapitán SFC. Oba jmenovaní muži tak ovládli březnovou anketu Hráč a Trenér měsíce. Gratulujeme.

Hráč měsíce – Nemanja Kuzmanovič (Slezský FC Opava)

Opavu táhne jako správný kapitán do první ligy. Nemanja Kuzmanovič převzal pásku v závěru podzimu, trenér chtěl dát týmu impulz, a osmadvacetiletý Srb už si ji ponechal. Hned v úvodním jarním duelu pak na půdě Sokolova, kde dříve sám půl roku před opavským angažmá působil, vsítil dvě branky a přispěl k vítězství Opavy v poměru 3:0.

O týden později vyhráli Slezané stejným poměrem i na hřišti Táborska. Byl to dosud jediný jarní zápas, v němž vyšel Kuzmanovič gólově naprázdno. Vše napravil v domácím utkání proti Ústí nad Labem, když přesně umístěnou trefou překonal někdejšího spoluhráče Vaška a otevřel skóre. Duel tehdy skončil 2:0.

Ke třem bodům nasměroval ofenzivně laděný fotbalista svůj mančaft také v dalším střetnutí proti Znojmu. Svou nádhernou technickou ranou na zadní tyč, kterou se na poslední chvíli přihlásil do ankety o nejhezčí gól měsíce, načal další opavskou jízdu za třemi body. SFC porazil Znojmo 3:0 a opět se přiblížil první lize.

„Chceme, abychom měli postup v kapse co nejdřív,“ prohlásil před časem muž, jenž je se čtrnácti góly rázem druhým nejlepším kanonýrem Fortuna národní ligy. Vedoucí Pázler z Hradce Králové má na svém kontě jen o jeden zásah navíc. Na tiskové konferenci před startem jarní části Kuzmanovič dokonce vtipkoval, když říkal, že stačí už jen čtrnáctkrát vyhrát a cíl bude splněn. Nebo o vtip nešlo? „Já nevím, proč jste se tehdy všichni smáli,“ culil se tradičně dobře naladěný Srb, jemuž jeho předpověď zatím vychází bez nejmenšího škraloupu.

Když k tomu připočteme fakt, že Opava vyhrála i další duel v Pardubicích, opět neinkasovala gól a vítěznou trefu zajistil opět Kuzmanovič, je splnění postupového snu už opravdu hodně blízko.

Březnové výsledky Opavy:

18. kolo: FK Baník Sokolov – Slezský FC Opava 0:3
19. kolo: FC MAS Táborsko – Slezský FC Opava 0:3
17. kolo: Slezský FC Opava – FK Ústí nad Labem
20. kolo: Slezský FC Opava – 1.SC Znojmo FK

Nadcházející program Opavy:

22. kolo: Slezský FC Opava – FK Fotbal Třinec
23. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – Slezský FC Opava
24. kolo: Slezský FC Opava – FK Viktoria Žižkov

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)

Trenér měsíce – Roman Skuhravý (Slezský FC Opava)

Čtyři zápasy, dvanáct bodů a ani jedna inkasovaná branka. Taková je březnová bilance vedoucího týmu Fortuna národní ligy z Opavy. Jak navíc naznačil začátek nového měsíce, v podobném trendu by mohli Slezané pokračovat i nadále. Bodejť by ne. Pod trenérem Romanem Skuhravým produkují poctivý, nápaditý fotbal, který se fanouškům líbí. Jistě, občas má i opavská mašina slabší den, i v takových případech ale zvládá bodovat. „Tato vítězství jsou nejcennější,“ říká třiačtyřicetiletý trenér.

Ten se rval s Opavou o postup do posledního kola už před rokem, nakonec se radoval nedaleký Baník Ostrava. Letos už má ale tým, jenž si loni zahrál i finále domácího poháru, vše pevně ve svých rukou. Před startem 22. kola si Slezský FC hýčkal náskok dvanácti bodů na třetí, tedy první nepostupovou pozici.

Tak ještě jednou – dvě venkovní výhry 3:0 v Sokolově a Táborsku, následně slabší výkon proti Ústí, který i tak přinesl vítězství 2:0. „Byl to první domácí zápas, byli jsme nervózní před fanoušky. Tyto situace se u nás opakují,“ vysvětloval muž, jenž zanechal trenérskou stopu také v Jablonci a Varnsdorfu. O týden později už bylo vše opět v pořádku. Slezané zdolali po suverénním výkonu Znojmo 3:0 a vyslali konkurentům jasný signál.

V čem tkví kouzlo úspěchu? Již na podzim se Opava jevila jako mašina na góly, často ovšem inkasovala. V zimě však vyztužil defenzivní řadu stoper Svozil a zdá se, že byl oním dílem skládačky, který sestavu přivedl k ideálu. SFC na jaře v pěti duelech neinkasoval ani jednou, velkou zásluhu na tom má také brankář Vojtěch Šrom, který se vypracoval v gólmanskou jedničku, a ostatně celý tým.

Skuhravého koncepční práce si všimli i v prvoligových klubech, již několikrát jej lanařili do nejvyšší soutěže – v zimě třeba z Liberce, kde by mohl být v neustálém kontaktu s rodinou. Temperamentní kouč ale od rozdělané práce neutekl. Opavským fanouškům slíbil postup a vypadá to, že jak řekl, tak i učiní.

Březnové výsledky Opavy:

18. kolo: FK Baník Sokolov – Slezský FC Opava 0:3
19. kolo: FC MAS Táborsko – Slezský FC Opava 0:3
17. kolo: Slezský FC Opava – FK Ústí nad Labem
20. kolo: Slezský FC Opava – 1.SC Znojmo FK

Nadcházející program Opavy:

22. kolo: Slezský FC Opava – FK Fotbal Třinec
23. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – Slezský FC Opava
24. kolo: Slezský FC Opava – FK Viktoria Žižkov

Foto: sfc.cz