15.04.2018 | Filip Lefenda | Zápas

Opava na jaře poprvé ztratila, s Třincem remizovala 1:1

Foto: Jan Pitřík
Opava – Fotbalisté vedoucího Slezského FC Opava ztratili v šestém jarním utkání první body. Domácí přivítali v derby nedaleký Třinec, který šel po zásahu Šumbery do vedení. Po změně stran Opava zabrala, nenápadnou trefou Hrabiny srovnala na 1:1 a mířila za obratem, hosté ale i díky skvěle chytajícímu brankáři Palečkovi tlak ustáli a odvezli si domů bod.
58' Hrabina
23' Šumbera
90' Pospěch
90' Šumbera
Sestavy
Šrom – Pospěch, Simerský, Žídek, Hrabina (79. Stříž) – Schaffartzik – Kayamba, Jursa, Zapalač (59. Smola) – Kuzmanovič, Puškáč (68. Jurečka)
Na lavičce: Lasák, Helebrand, Radič, Janetzký
Trenér: Roman Skuhravý
Paleček – Ilko, M. Čelůstka, Reintam (81. Velner), Bedecs, Janoščín – Buchvaldek (72. Masař), R. Vaněk I., Joukl (60. Janošík), Šumbera – Juřena
Na lavičce: Adamuška, Hykel, Samiec, Dedič
Trenér: Jiří Neček
Rozhodčí: Příhoda – Hájek, Horák, Berka. • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 6028

Komentář

Opava vstoupila do utkání aktivně. Snaha domácích vyrezultovala v první velkou možnost ve 21. minutě, kdy v přečíslení přihrával Puškáč Kayambovi, jeho pokus ale zastavil těsně před brankovou čárou Reintam. Jen o dvě minuty později se radovali hosté. Šimon Šumbera obdržel prudký centr na zadní tyč a poprvé na jaře prostřelil opavského gólmana Šroma.

Opavští ve své snaze nepolevovali. Ve 28. minutě vypálil z dobré pozice Kayamba, Paleček ale srovnání odmítl. O chvíli později předložil Pospěch míč Kuzmanovičovi, ten ale zamířil bez přípravy metr nad horní tyč.

Tlak Opavy pokračoval. Kayamba prostrčil míč na Zapalače, ten ale nastřelil jen bránícího spoluhráče a po následné dorážce netrefil bránu. Opava tak navzdory herní převaze odcházela do kabin s jednogólovým mankem.

První vážnější možnost druhého dějství měl Třinec. Buchvaldek protáhl míč po levé straně a uvolnil Joukla, proti jeho ráně do horních míst opavské svatyně se ale vytáhl gólman Šrom. V 56. minutě se naopak zaskvěl brankář Paleček, který vyrazil bombu Kayamby.

O dvě minuty později už opavský stadion propukl v jásot. Nenápadná střela Matěje Hrabiny zaplula přesně k tyči a Paleček byl bez šance. Slezský FC posléze mířil za obratem, ke kterému ho hnalo více jak šest tisíc fanatických fanoušků, gól ale Opavští už nedali.

Naopak se musel v 63. minutě vytasit Šrom skvělým zákrokem proti Bedecsově zakončení, čímž zachránil žlutomodrým bod. S blížícím se koncem utkání sílil tlak domácích, Třinec ale odolával. Tři minuty před koncem čisté hrací doby zamířil k tyči domácí kanonýr Kuzmanovič, Paleček ale jeho ránu zlikvidoval. V pětiminutovém nastavení měl ještě velkou možnost Smola, po centru Kaymaby ale trefil na zadní tyči jen Palečka.

Následně dostal červenou kartu domácí Pospěch, čímž otupil opavský tlak v závěrečných minutách. Slezský FC tak v šestém jarním utkání poprvé nevyhrál, když jen remizoval s Třincem 1:1.